Left Right
scrollTop top

Beslissing over Olympische Spelen valt in maart 2021


Olympische Spelen
© Shutterstock

In de lente van 2021 komt er een definitieve beslissing over de Olympische Spelen in Tokio. Of de Spelen kunnen doorgaan, hangt af van de manier waarop het coronavirus zich verder ontwikkelt. Dat verklaart Japans vicepresident Toshikai Endo.

Op 24 april besliste het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om de Olympische Spelen met een jaar uit te stellen. De organisatie oordeelde toen dat het onverantwoord was om het evenement tijdens de coronacrisis te laten plaatsvinden. Als blijkt dat de Spelen ook volgend jaar nog een probleem vormen, worden ze definitief geschrapt.

Geen openingsceremonie

“In maart van volgend kalenderjaar zullen we bekijken of het mogelijk is om atleten te selecteren”, verklaart Japans vice-president Toshikai Endo aan de nationale omroep NHK. “Afhankelijk van de situatie zullen we bekijken wat er mogelijk is”, klinkt het. Daarmee lijkt een afgeslankte versie van de Spelen nog steeds een mogelijkheid.

Donderdag liet het Olympisch Comité al verstaan dat het nadenkt om festiviteiten zoals de openingsceremonie uit het programma te schrappen. Ook andere voorzorgsmaatregelen zoals het verplicht testen van atleten en het beperken van het aantal toeschouwers liggen nog op tafel.

Miljardenproject aan een zijden draadje

Als alles volgens plan verloopt, zullen de Spelen op 23 juli 2021 van start gaan. 2 weken later, op 9 augustus staat het einde van het evenement ingepland. De afgelasting van de Spelen zou een serieuze financiële kater zijn voor Japan. Het organiserend land telde maar liefst 12,6 miljard dollar (11 miljard euro) neer om de Spelen alsnog te laten doorgaan.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…