Coronavirus: besmettingscijfers gaan foute kant uit, beter nieuws uit ziekenhuizen

De dalende trend van het aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land lijkt nu echt voorbij. Al voor de tweede dag op een rij stijgt het daggemiddelde, een trend die waarschijnlijk in het weekend nog zal versnellen. De Belgische ziekenhuizen zien dan weer wel steeds meer lege coronabedden.

In de periode van 29 december tot en met 4 januari zijn in België gemiddeld 1.664 nieuwe coronabesmettingen per dag vastgesteld. Dat is een daling van 2 procent in vergelijking met de zeven dagen daarvoor.

In vergelijking met het daggemiddelde van donderdag (1.620) en woensdag (1.580) is er wel voor de tweede dag op een rij een stijging te zien van dat daggemiddelde.

Testen

Het aantal afgenomen coronatests neemt wel fors toe. Het gaat nu om gemiddeld 27.500 tests per dag. Op 4 januari, de laatste dag met volledige, betrouwbare cijfers, zijn 40.136 tests afgenomen. Dat is het hoogste sinds voor de feestdagen. Voor voorlopige aantallen van 5 en 6 januari liggen met respectievelijk bijna 60.000 en bijna 55.000 zelfs nog hoger. Daardoor mogen we ook komend weekend een verdere stijging van het gemiddelde aantal besmettingen verwachten.

Doordat er meer tests afgenomen zijn, daalt de positiviteitsratio wel licht. Die staat nu op 6,7 procent.

Ziekenhuizen

Er zijn gisteren opnieuw 146 mensen opgenomen in de Belgische ziekenhuizen met Covid-19. Daarnaast mochten 209 coronapatiënten het ziekenhuis verlaten. Daardoor is het aantal bezette Covid-bedden opnieuw enigszins gedaald.

Er liggen in de Belgische ziekenhuizen nu 2.016 mensen met Covid-19. Dat zijn er 61 minder dan gisteren. Op de afdelingen intensieve zorg liggen 382 coronapatiënten. Dat zijn er 23 minder dan gisteren. Het is van halverwege oktober geleden dat die aantallen zo laag lagen. Toen besloot het Overlegcomité strengere maatregelen af te kondigen zoals de sluiting van de horeca en het invoeren van de nachtklok.

Het gemiddelde aan ziekenhuisopnames per dag in de periode van 1 januari tot en met 7 januari bedraagt nu 130,6. Dat is 10 procent minder dan de week ervoor.

Overlijdens

Het aantal overlijdens blijft hoog met gemiddeld 64 per dag voor de periode van 29 december tot en met 4 januari. Dat is 14,5 procent minder dan zeven dagen daarvoor, maar ligt wel in de lijn van de voorbije dagen.

In totaal zijn in België nu al 19.936 mensen overleden aan Covid-19.

Meer
Lees meer...