Overlegcomité: komen er versoepelingen van de coronamaatregelen?

Het Overlegcomité in ons land komt vanmiddag om 14 uur opnieuw samen om de huidige situatie rond het coronavirus in België te bespreken. Grote versoepelingen of verstrengingen van de coronamaatregelen worden daarop niet verwacht. Het overleg gaat vooral over de vaccinatiestrategie. Het is niet duidelijk of er achteraf een persconferentie zal komen.

Vanaf 14 uur houden de bevoegde ministers van de federale regering en de deelstaten een nieuwe evaluatie over coronacrisis in ons land. Het Overlegcomité zal deze keer digitaal doorgaan en er komt waarschijnlijk ook geen persconferentie, schrijft De Morgen.

Geen grote versoepelingen

De kans dat er op het Overlegcomité grote versoepelingen uit de bus komen, is zo goed als onbestaande. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) sloot die deur eerder deze week al. De coronacijfers in ons land zijn nog veel te hoog en lijken bovendien opnieuw te stijgen. Eind november heeft de regering drie indicatoren afgesproken die moeten bereikt worden voor er van versoepelingen sprake kan zijn. Van die cijfers zitten we nog ver af.

Overigens moeten de huidige coronamaatregelen wel nog officieel verlengd worden. Die lopen namelijk af halverwege januari.

Kappers

Enkele kleine versoepelingen zoals bijvoorbeeld voor rijlessen en -examens zijn eventueel mogelijk, maar ook dat is twijfelachtig.

Een ander heikel punt blijven de contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten. Zij vragen al langer voor perspectief en krijgen daarbij opnieuw de steun van enkele vooraanstaande MR-politici. “Als de cijfers blijven zakken, kan er misschien nagedacht worden om contactberoepen onder strenge voorwaarden te heropenen”, zei voorzitter Georges-Louis Bouchez in Het Nieuwsblad. “Dat betekent niet dat er roekeloos versoepeld moet worden. Wel dat er stilaan perspectief gegeven kan worden.”

De kans dat hieraan gevolg wordt gegeven, is om meerdere redenen zeer klein.

LEES MEER: Waarom kappers niet moeten rekenen op versoepelingen van het Overlegcomité

Meer
Lees meer...