‘Secret Invasion’ gebruikt artificiële intelligentie voor intro en krijgt veel kritiek

Sinds deze week is de nieuwe Marvelserie Secret Invasion op Disney+ te zien. Daarin gaat Nick Fury (Samuel L. Jackson) een persoonlijke strijd aan en zien we ook heel wat andere bekende gezichten. De eerste aflevering zorgde binnen de televisiewereld alvast meteen voor heel wat ophef.

Naast de films Ant-Man and the Wasp: Quantumania en Guardians of the Galaxy 3 is Marvel ook eindelijk begonnen met de releases van enkele series. Daarvan is Secret Invasion de eerste die dit jaar op Disney+ verschijnt. En hoewel er dus reikhalzend naar werd uitgekeken, kan de reeks tot dusver niet voldoen aan de verwachtingen.

In tegendeel zelfs, want door de opvallende intro van de reeks komt er heel wat kritiek. Die intro is namelijk volledig tot stand gekomen door artificiële intelligentie, iets wat veel liefhebbers van film en televisie niet vinden kunnen.

Secret Invasion

Nadat Nick Fury (Samuel L. Jackson) terugkeert van een lange periode in de ruimte ontdekt hij hoe een samenzwering ervoor zorgt dat corrupte Skrull-agenten wereldwijd op machtsposities worden geplaatst. De Skrull zijn een volk die lichamen van anderen kunnen overnemen en zich zo dus ook kunnen voordoen als die persoon.

Om dat concept te laten terugkeren in de intro, besloot Marvel Studios om die door artificiële intelligentie te laten maken. Dat is er ook aan te zien, maar toch vonden de makers dat het bij dit verhaal paste. Toch schoot dat idee bij vele andere makers en zelfs bij enkele fans in het verkeerde keelgat.

AI in films

Dat de intro van de reeks door AI werd gemaakt, werd al snel toegegeven door regisseur Ali Selim. “We praatten met hen over onze ideeën en thema’s en dan maakte de computer er iets van. Dat konden we daarna zelf nog aanpassen door woorden te gebruiken”, vertelt hij in een interview met Polygon. Daarin werd ook duidelijk dat de studio van in het begin op zoek ging naar een AI-systeem om de intro te maken.

Op sociale media regent het aan negatieve reacties daarop. Volgens velen neemt die beslissing heel wat jobs binnen de creatieve wereld weg en is het volledig misplaatst binnen de huidige gebeurtenissen. De staking van de Writers Guild in Hollywood heeft namelijk ook te maken met jobs die door artificiële intelligentie zouden kunnen overgenomen worden. Dat een grote productie er dan juist nu gebruik van maakt, vinden velen ongepast.

Meer
Lees meer...