V (BTS) lost eerste soloalbum ‘Layover’: melancholische reis naar de droomwereld van een romantische oude ziel

BTS zit nu al meer dan een jaar in wat ze zelf “Chapter 2” noemen. Het gaat om een periode waarin ze zich (noodgedwongen) meer focussen op hun solowerk. Dat leverde in de afgelopen maanden al vier albums op en vandaag is het vijfde verschenen. Het gaat om ‘Layover’ van zanger V, die ons met zijn album meeneemt naar zijn eigen unieke wereld.

V is eigenlijk het laatste lid van BTS dat z’n solodebuut maakt. De afgelopen 14 maanden kregen we al vier volledige albums van leden van BTS, ‘Jack in the Box’ van j-hope, ‘Indigo’ van RM, ‘FACE’ van Jimin en ‘D-DAY’ van Agust D (alter ego van SUGA). Jin en Jung Kook losten met The Astronaut en Seven een single als hun officiële solodebuut. V geeft ons meteen een album, waarmee hij vooral uitblinkt in zijn eigenheid.

Melancholie

Hoewel hij nog maar 27 jaar oud is, kan je V omschrijven als een oude ziel. Hij maakte zo al vaak duidelijk dat hij een fan is van klassieke jazzmuziek en oudere films. Het algemene thema van de nummers op het eerste soloalbum van V is dan ook melancholie. Dit komt tot uiting in de muziek, maar ook in de teksten van de nummers. Zo kan je alle nummers samen zien als het verhaal van een stukgelopen relatie, waarbij V hoop dat hij z’n liefde kan terugwinnen. De opener van het album, het lo-fi r&b-nummer Rainy Days, gaat zo over hoe hij z’n ex niet uit z’n hoofd kan halen en hopeloos wacht op een antwoord. De tweede nummer Blue wordt omschreven als old school r&b en gaat verder op datzelfde thema, waarbij

In het derde nummer, het retronummer Love Me Again, dat eigenlijk al als eerste verscheen, is V minder subtiel en smeekt hij z’n voormalige geliefde letterlijk om terug van hem te houden. De vierde song op het album is title track Slow Dancing. Slow Dancing haalt z’n inspiratie meer bij soul, waarbij er ook een seventies vibe doorheen het nummer zit. Ook hier blijft V verlangen naar iemand waarvoor hij in de videoclip zelfs probeert te ontsnappen naar een droomwereld. Het vijfde en laatste nummer op het album is For Us. Voor deze song gaat V weg van de retrovibe. Het is een modernere track waarmee V zelfs een beetje richting pop neigt.

V heeft een diepe baritonstem die best uniek is binnen K-pop. In de nummers van BTS zorgt zijn stem vaak voor een aparte toets in de nummers, maar in zijn eerste soloalbum kan hij die stem volledig in de kijker zetten. De vijf songs van ‘Layover’ passen perfect bij z’n timbre, waardoor hij de emoties van de nummers meesterlijk kan overbrengen.

Bekijk hier de videoclip voor Slow Dancing:

Unieke stem

Fans van BTS weten het natuurlijk al langer, maar nu alle leden van de groep hun solowerk gelost hebben, is het overduidelijk. BTS bestaat uit zeven heel uiteenlopende artiesten en persoonlijkheden en die komen duidelijk tot uiting in hun solowerk.

Na de verschillende interpretaties van rapmuziek door de drie rappers van de groep en het album van Jimin dat sterk beïnvloed was door dance en popmuziek, gaat ook V voor een heel eigen sound. Jazz, lo-fi r&b en soul zijn misschien niet de eerste genres die je zou linken aan K-pop, maar het zijn die genres waar V van houdt en waar z’n stem perfect bij past.

Beluister hier het volledige album ‘Layover’ op Spotify:

Meer
Lees meer...