Dit zijn de 25 populairste familiefilms ooit

Of je nu 14, 27 of 54 jaar bent, van een leuke animatie-of familiefilm kan je altijd genieten. Niks beter dan onder een dekentje kruipen na een slechte of lange dag om een gezellige film te kijken. Een Brits onderzoek toonde nu aan welke film dé grootste favoriet van het publiek was. Vooral Disney en Pixar scoren goed, maar ook live action-films doen het niet slecht.

De Britse website UNILAD hield, in samenwerking met Compare The Market, een enquête waarin ze vroegen naar de favoriete familiefilms aller tijden van Britse ouders, jawel, ouders. Maar liefst 1.500 mensen namen deel aan het onderzoek, waardoor de website ons nu voorziet van de 25 populairste familiefilms ooit. Een fijn lijstje om eens door te gaan als je nood hebt aan een warme knuffel in de vorm van een verhaal.

1. Toy Story (1995)

Pixar

Maar liefst 41 procent van de deelnemers raadde Toy Story aan, wat de film meteen ook de meest populaire van de volledige lijst maakt. Toy Story vertelt het verhaal van Woody, die samen met zijn vrienden en zijn baasje Andy heel wat avonturen beleeft, tot Buzz Lightyear komt opdagen en hij niet langer het favoriete speelgoed van het jongetje is. De film is ondertussen al meer dan 25 jaar oud, maar overtuigt nog steeds jong en oud. En eerlijk: wie dacht als kind na het zien van deze film dat zijn speelgoed écht leefde? Wij alleszins wel.

2. Frozen (2013)

Walt Disney Studios

Frozen is één van de jongste films op dit lijstje, maar bewijst met zijn tweede plek dat het in zijn 9-jarig bestaan al heel wat harten voor zich gewonnen heeft (mede dankzij de schattige sneeuwman Olaf). De film vertelt het verhaal van zussen Anna en Elsa, die allebei prinsessen zijn. Op een dag verliezen ze hun ouders, waardoor oudste zus Elsa al snel de nieuwe koningin wordt. Toch lijkt er iets bizar aan de hand, wanneer blijkt dat Elsa superkrachten heeft. Krachten die het koninkrijk Arendelle niet altijd ten goede komen.

3. The Lion King (1994)

Walt Disney Pictures

In de jaren ’90 releasete Disney heel wat klassiekers, waaronder The Little Mermaid, Mulan, Aladdin en The Lion King. Het is die laatste die hier het beste scoort. Volgens ons ligt dat zonder twijfel aan de gigantisch mooie openingsscène, waarin we de Afrikaanse savanne zien ontwaken op de tonen van Circle of Life, of ‘Naants Imbonyama‘ voor de vrienden. De rest van het verhaal zit vol emotie (ja, we weten allemaal welke scène), opzwepende muziek en een mooie boodschap.

4. Shrek (2001)

DreamWorks

De vierde plek is weggelegd voor onze favoriete groene superheld (sorry, Hulk). Shrek is een film die gemaakt werd aan de hand van computeranimatie, waardoor producer DreamWorks na het enorme succes al snel tot een expert in dat vak gelanceerd werd. De film gaat over de groenoger Shrek, die op zijn eentje aan een moeras woont. Op een dag wil hij wraak en trekt hij samen met ezel Donkey naar Farquaad. Daar blijkt een prinses met de naam Fiona gevangen te zitten, en Shrek en Donkey doen er alles aan om haar te bevrijden. De rest is geschiedenis.

5. Willy Wonka and the Chocolate Factory (1971)

Paramount Pictures

Op nummer vijf staat Willy Wonka and the Chocolate Factory uit 1971. Ja, je leest het goed, Willy Wonka en niet Sjakie of Charlie. Hoewel de meest recente verfilming van Sjakie en de Chocoladefabriek, met daarin Johnny Depp als Willy Wonka, pas uitkwam in 2005, is het toch de versie uit 1971 die hier met de hoogste plek gaat lopen. Het verhaal blijft natuurlijk hetzelfde. Op een dag vind Sjakie (of Charlie) een gouden ticket in een van zijn chocoladerepen. Daarmee mag hij op bezoek in de grote fabriek van Willy Wonka, waar hij en vier andere uitverkorenen getest worden. Binnenkort komt er nog een nieuwe versie van het verhaal uit, met acteur Timothée Chalamet als Willy Wonka.

6. Mathilda (1996)

Sony Pictures

Mathilda komt oorspronkelijk uit de pen van schrijver Roal Dahl, maar vond nadien dus ook zijn weg naar het grote scherm en de wereldwijde podia. Mathilda gaat over een enorm slim meisje dat niet wordt geaccepteerd door haar familie. Om die reden wil Mathilda haar gezin terugpakken. Wanneer ze ontdekt dat ze met haar ogen dingen kan laten bewegen, is het hek pas echt van de dam.

7. Mrs Doubtfire (1993)

20th Century Fox

Een van de andere all time-favorieten is Mrs. Doubtfire, met de overleden acteur Robin Williams in de hoofdrol. De film dateert al uit 1993, maar is tot op de dag van vandaag (minstens) jaarlijks te zien op de televisie. Dat wil zeggen dat mensen er nog steeds graag naar kijken, en dat ook de humor en acteerprestatie van Williams als Mrs. Doubtfire nog altijd enorm geliefd is. De film won onder andere een Oscar en een Golden Globe.

8. Mary Poppins (1964)

Walt Disney Studios

Wie iets van musical kent, kent zonder twijfel Mary Poppins. De film uit 1964 kwam er nog voor The Sound of Music, maar is minstens een even grote klassieker. Beide films hebben ook actrice Julie Andrews in de hoofdrol. Het verhaal gaat over Mary Poppins, die de vraag krijgt om op een aantal kinderen te passen. Op het begin lijkt de relatie tussen Poppins en de kinderen stroef te verlopen, tot ze ontdekken wat voor krachten de ‘oppas’ heeft. Uiteindelijk laat Mary Poppins hen los in hun eigen creativiteit, en passeert ook Supercalifragilisticexpialidocious de revue.

9. Back to the Future (1985)

Universal Pictures

Twintig jaar later werd Back To the Future op het publiek losgelaten. Een film die met het gebruik van tijdreizen, een coole wagen en andere wetenschappelijke snufjes als enorm vernieuwend werd gezien in die tijd. Back to the Future werd geregisseerd door Robert Zemeckis, die later ook Forrest Gump maakte. In de film gaan Marty McFly en Dr. Emmett Brown op avontuur door de tijd, en zien ze ook welke impact dat kan hebben. Back to the Future werd een echte kaskraker en kreeg zelfs een attractie in Disney World in Orlando.

10. E.T (1982)

Universal Pictures

E.T Phone Home” is zonder twijfel een van de meest bekende filmquotes aller tijden. Het is dan ook gek om te weten dat E.T die zin eigenlijk nooit écht zei, het was namelijk “E.T Home Phone“. Dat terzijde werd de film ook een van de grote kaskrakers van die periode, naast Back to the Future. De film maakte gebruik van ongeziene special effects, en ook de jongerencast overtuigde van begin tot einde. De 80s vibes, waaronder de populariteit van het BMX’en bij kinderen, werden later ook overgenomen in de serie Stranger Things.

Bekijk de volledige lijst hier:

 1. Toy Story (1995)
 2. Frozen (2013)
 3. The Lion King (1994)
 4. Shrek (2001)
 5. Willy Wonka and the Chocolate Factory (1971)
 6. Matilda (1996)
 7. Mrs Doubtfire (1993)
 8. Mary Poppins (1964)
 9. Back to the Future (1985)
 10. E.T (1982)
 11. The Goonies (1985)
 12. Harry Potter and the Philosopher’s Stone (2001)
 13. Finding Nemo (2003)
 14. Beauty and the Beast (1991)
 15. The Lion King – live action (2019)
 16. Moana (2016)
 17. Jumanji (1995)
 18. The Greatest Showman (2017)
 19. Despicable Me (2010)
 20. Charlie and the Chocolate Factory (2005)
 21. Ghostbusters (1984)
 22. Monsters Inc (2014)
 23. The Jungle Book (1967)
 24. Paddington (2014)
 25. The Wizard of Oz (1939)
Meer
Lees meer...