Left Right
scrollTop top

Coronavirus: alle cijfers blijven dalen, vanaf vandaag opnieuw meer testen


Coronavirus test vrouw
© Shutterstock

Alle cijfers die de coronacrisis in ons land beschrijven, gaan verder de goede richting uit. Maar vanaf vandaag zou die trend zich wel eens kunnen keren. Het is namelijk ongeveer een maand niet mogelijk geweest om je te laten testen op het virus als je geen symptomen had, maar dat verandert nu opnieuw. De kans bestaat dus dat het aantal besmettingen met het virus opnieuw zal stijgen.

Volgens de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano komen er elke dag gemiddeld 3.672 besmettingen bij. Dat zijn gegevens van de week van 13 tot 19 november. Da’s een daling met 28 procent in vergelijking met de week ervoor. Toen bleken elke dag 5.057 Belgen besmet met het virus.

Nieuwe teststrategie

Sinds 21 oktober werd minder getest. De testlabo’s werden overspoeld, en het duurde soms tot wel 4 dagen voor iemand de resultaten van z’n test kreeg. Sindsdien konden mensen zonder symptomen niet meer getest worden op het coronavirus. Wie een hoogrisicocontact had gehad en geen symptomen vertoonde, moest 10 dagen in quarantaine.

Vanaf vandaag kunnen die mensen opnieuw getest worden. Wie een hoogrisicocontact heeft gehad moet niet naar de huisarts om zich te laten testen. Die mensen zullen een sms’je krijgen van contactopspoorders. Daarin staat een code die ze nodig hebben om een afspraak te maken in een triagepost.

Dagelijks 304 ziekenhuisopnames

Nog volgens de cijfers van Sciensano worden elke dag 304 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Da’s ongeveer een derde minder dan een week geleden. Toen kwamen er dagelijks 463 Covid-patiënten bij in de ziekenhuizen.

Gisteren nog werden 208 nieuwe patiënten opgenomen. 139 anderen mochten het ziekenhuis verlaten. In totaal liggen nu 5.024 Covid-patiënten in het ziekenhuis, waarvan 1.194 op afdelingen intensieve zorgen. 760 van hen krijgen extra zuurstof.

170 doden per dag

Elke dag overlijden nu gemiddeld 170 Belgen aan de gevolgen van Covid-19. Da’s een daling van ongeveer 15 procent in vergelijking met een week geleden. Toen sprak Sciensano van dagelijks 197 overlijdens. In totaal maakte het virus nu al 15.618 dodelijke slachtoffers in ons land.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  678.839
 • Aantal
  doden
  20.435