Nieuwe teststrategie vanaf maandag: dit moet je weten

De teststrategie van ons land in de strijd tegen het coronavirus wordt vanaf maandag 23 november aangepast. Mensen die een hoogrisicocontact hebben gehad, maar geen symptomen vertonen, mogen zich dan opnieuw laten testen. Daarvoor moeten ze wel rechtstreeks naar het testcentrum gaan en niet eerst naar de huisarts.

De teststrategie rond het coronavirus is in België de laatste tijd al meermaals aangetast. Aanvankelijk mocht iedereen met symptomen of een risicocontact zich laten testen. Toen het aantal besmettingen in ons land bleef stijgen, zorgde dat echter voor problemen. Het hoge aantal afgenomen testen kon niet op tijd verwerkt worden door de labo’s, iets wat cruciaal is voor goede contact tracing.

Daarom paste de overheid de teststrategie aan op 21 oktober. Vanaf dan mocht enkel nog mensen met symptomen zich laten testen. Wie geen symptomen vertoonde, maar wel een hoogrisicocontact had gehad, moest wel in quarantaine, maar mocht zich niet laten testen.

Maandag 23 november

Het aantal dagelijkse besmettingen in België is ondertussen heel wat gedaald en licht maar één vierde zo hoog meer als op de piek van de tweede golf. Daarom kunnen mensen zonder symptomen opnieuw getest worden vanaf maandag 23 november. Het gaat dan om mensen die gecontacteerd zijn door contact tracing, een melding kregen van de app Coronalert of terugkeren uit een rode zone.

Niet naar huisarts

Op het eerste zicht lijkt het dus een terugkeer naar de teststrategie van voor 21 oktober. Toch is er een belangrijk verschil. Wie geen symptomen heeft, moet namelijk niet meer eerst naar de huisarts gaan. Op die manier valt er heel wat administratie weg door huisdokters.

“Het is de bedoeling dat de mensen zonder symptomen meteen een code krijgen, waarmee een afspraak kunnen maken op de website mijngezondheid.belgie.be. Op die manier kunnen ze rechtstreeks naar een testcentrum. De test moet gebeuren op dag zeven vanaf de dag na het hoogrisicocontact of de dag van terugkeer naar België”, zegt Roel Van Giel van huisartsenvereniging Domus Medica aan de VRT. “Enkel als de patiënt positief zou zijn, is er contact met de huisarts nodig.”

Meer
Lees meer...