Geslaagde proeffestivals in Nederland doen hoop op festivalzomer weer opleven

In Nederland ging afgelopen weekend het eerste festival sinds het uitbreken van de coronacrisis door. In Biddinghuizen, op de terreinen van Lowlands, waren zaterdag en zondag telkens 1.500 festivalgangers aanwezig voor een proeffestival. De eerste bevindingen zijn alvast positief en daardoor beginnen sommigen al te dromen van echte festivals eind deze zomer.

De twee proeffestivals in Biddinghuizen zijn georganiseerd door Fieldlab, een initiatief van de evenementenbranche en de overheid om het gedrag van publiek te bestuderen. Het festivalexperiment is het laatste van acht proefevenementen die zij georganiseerd hebben. Eerder gebeurde dat in voetbalstadions, theaters en concertzalen.

Dance- en popfestival

Meer dan 100.000 mensen hadden geprobeerd om een kaartje te bemachtigen van één van de twee festivaldagen. Zaterdag stond een dancefestival op de agenda, zondag een popfestival. Per dag mochten 1.500 gelukkigen komen.

Zij werden vooraf allemaal getest op het coronavirus. 26 mensen die daarbij positief bleken, mochten uiteraard niet binnen. Ook moest iedere aanwezige een tag dragen waarmee hun beweging gevolgd kon worden. “Wetenschappers kijken hoe veel contact het publiek onderling heeft en hoe lang. Ze kunnen tot op 10 centimeter nauwkeurig zien waar een bezoeker is’’, zegt Tim Boersma van Fieldlab aan De Stentor.

Conclusies?

De 3.000 aanwezigen moeten nu na afloop opnieuw een coronatest ondergaan. Bij de vorige proefevenementen van Fieldlab bleken in totaal op 6.200 deelnemers vijf mensen achteraf besmet met het coronavirus. Het is volgens de organisatie wel nog niet duidelijk of die ook effectief tijdens één van de evenementen besmet zijn geraakt of kort erna.

De komende tijd gaat Fieldlab alle resultaten van hun experimenten verwerken en analyseren. Daarna zal gekeken worden wat de volgende stap is. Mogelijk volgt er in de nabije toekomst een grootschaliger evenement of festival met overnachting. De hoop daarbij is dat een festival zoals Lowlands met zo’n 60.000 bezoekers aan het einde van augustus misschien toch kan doorgaan.

Andere landen

Nederland is overigens niet het enige land dat bezig is met experimenten rond het veilig organiseren van evenementen. Onder andere in Spanje en Luxemburg zijn al enkele proefconcerten doorgegaan en ook in België zijn daarover concrete plannen.

In ons land lijkt van de grote muziekfestivals vooral Tomorrowland nog te hopen op een oplossing voor het einde van de zomer. Het dancefestival besloot de editie van 2021 voorlopig nog niet te annuleren, maar uit te stellen naar het laatste weekend van augustus en het eerste weekend van september. Onder andere Graspop en Rock Werchter annuleerden wel al hun editie van komende zomer.

Meer
Lees meer...