Twitter maakt populairste tweets en accounts van 2020 bekend

Op het einde van het jaar worden de lijstjes je naar het hoofd geslingerd. Zo komt nu ook Twitter met de lijstjes van de populairste accounts en tweets op het platform in 2020. Daarbij zijn er enkele zekerheden maar toch ook een paar verrassingen.

“Hoe omschrijf je een jaar als 2020?”, vraagt Twitter zich af. Het socialemediaplatform doet het door de populairste tweets en accounts van het afgelopen jaar op te sommen. Dat doet het door onder andere te kijken naar de tweets met de meeste likes, de meeste retweets en de meeste quoted retweets. Want wanneer je naar die “toptweets” kijkt, dan krijg je inderdaad een overzicht van wat mensen dit jaar het belangrijkste vonden.

Populairste tweet van 2020

De populairste tweet dit jaar was de tweet waarin de familie van Chadwick Boseman liet weten dat de acteur overleden is aan de gevolgen van kanker. Die tweet kreeg dit jaar de meeste likes, retweets en quoted retweets.

Ook wanneer we kijken naar de lijst met de populairste tweets ooit staat deze tweet bovenaan met meer dan 3 miljoen likes meer dan nummer twee, Barack Obama. Het is vooral opvallend dat de tweet van Boseman in minder dan een half jaar 7,6 miljoen likes verzamelde, terwijl de tweet van Obama 3,5 jaar nodig had om aan 4,3 miljoen likes te komen.

Hashtags

Twitter zou natuurlijk Twitter niet zijn zonder de hashtags en ook die werden dit jaar massaal gebruikt. De meest gebruikte hashtag van 2020 is – en dat mag eigenlijk niet als een verrassing komen – #COVID19. Die hashtag werd dit jaar bijna 400 miljoen keer gebruikt. Op de derde plaats staat opnieuw een coronagerelateerde hashtag, namelijk #StayHome. Ook op nummer twee vinden we een hashtag die een groot deel van 2020 omvat. Het gaat daarbij namelijk om de hashtag #BlackLivesMatter, die na het overlijden van George Floyd massaal gedeeld werd.

Twitter populairste series
Twitter

Twitter geeft ook een overzicht van de programma’s waarover dit jaar het meeste werd getweet. Op de eerste plaats staat daar Big Brother Brasil. Maar in de top 10 vinden we ook de populaire reeksen Grey’s Anatomy, La Casa de Papel (Money Heist), Game of Thrones, Tiger King en Stranger Things terug.

Personen waarover in 2020 het meeste werd getweet

Twitter personen
Twitter

Twitter maakt ook een lijst van de personen waarover dit jaar het meeste werd getweet. Op de eerste twee plaatsen staan daar de twee presidentskandidaten van de Verenigde Staten, Donald Trump en Joe Biden. George Floyd, wiens dood de Black Lives Matter-protesten deed starten, staat op de derde plaats.

Ook op de vierde plaats staat iemand die dit jaar overleed, het gaat daarbij om basketballer Kobe Bryant die in januari overleed in een helikoptercrash. De top vijf wordt vervolledigd door voormalig Amerikaans president Barack Obama.

Sport

Twitter teams
Twitter

Natuurlijk werd er ook dit jaar veel getweet over sport. Daarbij lijst Twitter de populairste teams op en ook de populairste matchen. Het populairste team van 2020 is de basketbalploeg Los Angeles Lakers gevolgd door de voetbalploegen Manchester United en FC Barcelona.

Twitter sportploegen
Twitter

De populairste match dit jaar was de NFL Super Bowl LIV. Daarna volgt de finale van de UEFA Champions League tussen Paris Saint-Germain en Bayern München. Op de derde plaats staat de kwartfinale van de UEFA Champions League tussen FC Barcelona en Bayern München.

BTS

Eén groep die meermaals terugkomt in de verschillende lijsten van Twitter is BTS. De Zuid-Koreaanse boysband heeft traditioneel een ijzersterke fanbasis op Twitter en staat ook op de eerste plaats in de lijst met de muzikanten waarover dit jaar het meeste getweet werd. Ze staan daar boven onder andere Kanye West, Beyonce, Rihanna en Justin Bieber. Verder is BTS ook terug te vinden op de zesde plaats in de top 10 van mensen waarover dit jaar het meeste gesproken werd op Twitter. Op die lijst is de groep ook het eerste niet-Amerikaanse profiel.

Daarnaast staat BTS ook op de tweede plaats wanneer we kijken naar de tweets met het meeste retweets. De tweet in kwestie is een video waarin Jung Kook een cover brengt van het nummer Never Not van Lauv. Op de lijst van de tweets die dit jaar het meeste likes kregen staat BTS ook op de zevende plaats. In de top 30 komen nog eens 18 tweets voor die verzonden werden van het gedeelde account van de zeven leden van BTS.

Meer
Lees meer...