8 internet challenges die de sociale media inpalmden

8 internetchallenges die sociale media inpalmden
YOUTUBE

De sociale media staat er vol van. Filmpjes waarin mensen elkaar aansporen om een bepaalde uitdaging aan te gaan. Sommige challenges zijn leuk gevonden, anderen zijn ronduit gevaarlijk.

Wij gingen voor jou op zoek naar de internet challenges die het vaakst werden nagedaan of waarover veel ophef ontstond. En zoals bij veel zaken in het leven hoef je de challenges thuis niet noodzakelijk na te doen.

1. Harlem Shake

De Harlem Shake was misschien wel de voorloper van alle internetuitdagingen die we nu kennen. Het fenomeen dook op in 2013 naar aanleiding van een video van YouTube-vlogger Filthy Frank, die op dat moment zo’n 13.000 volgers had. De Harlem Shake verspreidde zich razendsnel en in enkele weken tijd werden meer dan 12.000 gelijkaardige video’s gemaakt die ook meer dan 44 miljoen views hadden.

Iedere video begint met één persoon die gedurende de eerste 15 seconden in zijn eentje danst op het nummer Harlem Shake van Baauer. De dansende persoon is omringd door andere mensen die de eerste 15 seconden helemaal niets doen. Wanneer de drop van het nummer komt, begint iedereen te dansen of vreemde bewegingen te maken. De populariteit van de challenge zat hem ook in de duur van de filmpjes. Video’s van 30 seconden werden namelijk meer bekeken.

2. Corona-challenge

In deze lijst is dit een challenge die je wenkbrauwen doet fronsen. Gezien de naam is de uitdaging nog niet zo oud. In de corona-challenge sporen jongeren elkaar aan om aan een wc-bril of deurklinken te likken. Vooral op TikTok werd deze uiterst domme uitdaging door enkelen aangegaan. Het is TikTok-gebruikster Ava Louise die als eerste de uitdaging online plaatste.

Ondertussen is de originele video van Ava Louise niet meer terug te vinden omdat ze is verwijderd, mogelijk door TikTok zelf. Maar de uitdaging is wel nog verschillende keren nagedaan op het sociale mediaplatform. In maart haalde een jongen nog het nieuws omdat hij met het coronavirus was opgenomen nadat hij in een ziekenhuis aan een wc-bril had gelikt.

3. Mannequin Challenge

De Mannequin Challenge werd populair in 2016. Het waren Amerikaanse studenten die de challenge voor het eerst uitvoerden. Op korte tijd werd de uitdaging razend populair op sociale media en zelfs Hilary Clinton en Michelle Obama deden eraan mee. De Mannequin Challenge is in principe het tegenovergestelde van de Harlem Shake.

De bedoeling bij deze uitdaging is dat je, op het nummer Black Beatles van Rae Sremmurd, stokstijf blijft staan net zoals een paspop. Wanneer je deze challenge in grote groep doet, lijkt het alsof de ruimte gevuld is met paspoppen. Enkel de persoon die de uitdaging filmt, is in beweging.

4. (ALS) Ice Bucket Challenge

In 2014 dook de Ice Bucket Challenge op. Het concept is heel simpel: iemand filmt hoe je een emmer ijswater over jezelf kiepert. Deze challenge verliep volgens nominaties. Als jouw naam werd genoemd op het einde van de Ice Bucket Challenge van iemand anders, dan wist je wat je te doen stond. De uitdaging was amusant maar had ook een positieve ondertoon. Met de challenge werd namelijk meer aandacht gevraagd voor ALS-patiënten (amyotrofe laterale sclerose, of ALS, is een fatale chronische spierziekte die leidt tot geleidelijke verlamming van alle spieren).

Indien je werd genomineerd, was het ook gebruikelijk dat je een donatie deed ten voordele van ALS-patiënten. Wereldwijd werd er zo’n 200 miljoen euro opgehaald, in België ging het om 310.000 euro. Met dat geld werd verder onderzoek gedaan naar ALS en in 2016 raakte bekend dat wetenschappers twee genen hebben ontdekt die bijdragen tot de ontwikkeling van ALS. Dat onderzoek was niet mogelijk geweest zonder de donaties van de Ice Bucket Challenge.

5. Kylie Jenner Lip Challenge

In 2015 zorgde Kylie Jenner, het zusje van Kim Kardashian, voor een nieuwe rage op Twitter en Instagram. Omdat ze met haar volle lippen in de media kwam, werd er voortdurend gespeculeerd over de echtheid van haar lippen. Fans bedachten een manier om dezelfde lippen te verkrijgen zoals hun idool.

De Kylie Jenner Lip Challenge is ook helemaal niet moeilijk: een paar minuten aan een plastic flesje zuigen zodat je lippen vacuüm trekken en klaar is kees. Het resultaat was meestal niet wat ze verwacht hadden. Verschillende deelnemers van de challenge liepen bloeduitstortingen of andere lichte verwondingen op. Dermatologen raden dit grapje dan ook af.

6. Planking (Lying Down Game)

De herkomst van planking is niet echt duidelijk. Het dook voor het eerst op in Engeland om zo over te waaien naar Australië. In 2011 werd planking een wereldwijde rage. De publiciteit over dodelijke planking-gevallen deed het aantal deelnemers aan de challenge nog stijgen.

Het originele principe van planking is niet zo gevaarlijk. Je hoeft gewoon op je buik te leggen met je armen gestrekt naast je lichaam. Vervolgens moet je als een plank doodstil blijven liggen. Maar in de zoektocht naar internetbekendheid verschenen allerlei planking-foto’s op gevaarlijke plaatsen, zoals de openbare weg of bovenop hoge gebouwen.

7. Cinnamon Challenge

In 2001 dook de Cinnamon Challenge of kaneeluitdaging voor het eerst op toen twee Amerikaanse bloggers het spel speelden en online plaatsten. De challenge was in 2012 immens populair op sociale media. Ook bekende namen als Kim Kardashian deden mee aan de uitdaging.

De regel is simpel: zo snel mogelijk een lepel kaneel naar binnen werken zonder daarbij te drinken. Dat is onbegonnen werk want kaneel zorgt ervoor dat je mond in geen tijd uitdroogt. Het gevolg is een hoestbui waarbij je meer dan waarschijnlijk zal kokhalzen.

8. Keke-challenge

In 2018 dook deze gevaarlijke uitdaging op in de Verenigde Staten en niet veel later verscheen de Keke-challenge ook in België en Nederland. Bij de Keke-challenge stappen mensen op het nummer In My Feelings van Drake uit hun rijdende auto en voeren al stappend een dansje uit. Het dansje werd uitgevonden door influencer Shiggy en werd geïmiteerd door onder andere Will Smith en DJ Khaled.

“Verkeersveiligheid is geen spel en een voertuig is geen speelgoed. Als bestuurder uit je voertuig stappen, terwijl je auto nog rijdt is onverantwoord en gevaarlijk voor jezelf en andere weggebruikers”, klonk het bij de politie. Als je betrapt wordt terwijl je de Keke-challenge uitvoert, riskeer je een boete tot 2.000 euro omdat je geen gordel draagt je geen meester meer bent van je voertuig.

Gesponsorde artikelen