Actrice Evan Rachel Wood openhartig over seksueel misbruik Marilyn Manson in trailer nieuwe HBO-documentaire ‘Phoenix Rising’

HBO heeft onlangs de krachtige trailer onthuld voor de aankomende documentaire Phoenix Rising. De tweedelige documentaire volgt actrice en activiste Evan Rachel Wood, voornamelijk bekend uit de reeks Westworld, ook van HBO. Daarin vertelt ze openhartig over haar verleden, met name het misbruik door muzikant Marilyn Manson tijdens hun relatie, en haar huidige missie om medeslachtoffers te helpen in hun strijd voor gerechtigheid.

In de tweedelige documentaire Phoenix Rising gaat actrice Evan Rachel Wood dieper in op haar beschuldigingen van seksueel geweld aan het adres van Brian Warner, de echte naam van de Amerikaanse zanger Marilyn Manson, met wie ze vijf jaar een relatie had tot ze zo’n elf jaar geleden uit elkaar gingen. De actrice wil hiermee vooral laten weten dat iedereen die hetzelfde heeft meegemaakt er niet alleen voor staat. Dat is de belangrijkste boodschap van de documentaire.

Phoenix Rising

Phoenix Rising ontleent zijn titel aan The Phoenix Act, een nieuwe wetgeving die Wood mee heeft helpen opstellen en die in 2019 unaniem werd goedgekeurd in de Amerikaanse staat Californië, schrijft Marie Claire magazine. Hierdoor werd de Californische verjaringstermijn voor gevallen van huiselijk geweld verlengd van drie jaar naar vijf jaar. De wet is gemaakt om slachtoffers van misbruik meer tijd te geven om hun mishandelaars te confronteren, een actie die volgens de statistieken vaak zeven tot tien jaar duurt als gevolg van trauma en angst. De trailer van de documentaire concentreert zich vooral op de actrice, wiens zaak dus niet voor de rechter kon komen vanwege dat statuut. Ze vond echter troost en moed in steungroepen om uiteindelijk haar verhaal toch te durven vertellen.

Het eerste deel van de documentaire beschrijft de relatie tussen Evan Rachel Wood en muzikant Brian Warner, ook bekend onder artiestennaam Marilyn Manson, die begon midden 2006 tot het begin van 2011. Wood was destijds 19 jaar oud en Warner 37. In de trailer en in de verklaringen die de zanger in februari 2021 aflegde, herkende de actrice het patroon dat Warner vertoonde, dat later zouden leiden tot seksueel misbruik. In de documentaire sluit Wood zich nog aan bij een groep vrouwen die ook geleden hebben onder de handen van Warner. Tot op vandaag ontkent de muzikant echter nog altijd dat hij Wood of iemand anders heeft misbruikt.

Deel 1 van Phoenix Rising verschijnt op dinsdag 15 maart en deel 2 gaat de volgende dag op 16 maart in première. Beide delen zullen ook debuteren op de streamingdienst HBO Max. Bij ons zal de documentaire wellicht rond diezelfde datums op Streamz verschijnen.

Evan Rachel Wood

De documentaire, die in eerste instantie op het Sundance Film Festival 2022 debuteerde eind januari, maakt gebruik van archiefbeelden, intieme homevideo’s en getuigenissen van Wood en andere slachtoffers. Evan Rachel Wood werd beroemd in de jaren ’90 en begin jaren 2000 toen ze te zien was in de televisieseries American Gothic en Once and Again. Later kreeg ze zeer lovende kritieken en zelfs een Golden Globe-nominatie voor de film Thirteen uit 2003.

Ze zou nog meerdere prijzen en nominaties ontvangen, met name voor haar rol als Dolores Abernathy in de HBO-reeks Westworld, waarvoor ze een Critics’ Choice Award in 2016 won. Zo sprak ze ook nog de stem in van koningin Iduna in de sequel van de populaire Disneyfilm Frozen. Recent konden we haar ook nog bewonderen in de films Viena and the Fantomes naast Twilight-actrice Dakota Fanning en in Kajillionaire.

Gehoord worden

In het tweede deel van de documentaire zullen we zien hoe hard de actrice zich inzet als activiste. “Ik werd een activiste om te kunnen vechten voor andere slachtoffers en overlevenden van huiselijk geweld en seksueel misbruik”, zegt Wood in de trailer. “Niet alleen hebben mensen onze verhalen gehoord, maar ze zeiden ook: ‘Ja, we hebben je verhaal gehoord, en er moet iets veranderen.’”

“We moeten ervoor zorgen dat dit niemand anders overkomt”, roept ze nog uit in de trailer. Op de poster van de aankomende documentaire staat ook de actrice afgebeeld, groot en vooral zelfverzekerd, met een krachtige uitspraak: “Als de wetten je niet beschermen, verander ze dan.” Ter ondersteuning van het werk van Wood en de regisseur van de docu, Amy Berg, werkt HBO nog samen met RAINN, een non-profitorganisatie, om hulp te bieden aan slachtoffers en om het publiek in staat te stellen mee verandering teweeg te brengen.

Dat is een grote stap vooruit voor de #Metoo-beweging, zeker na alle recente onthullingen over seksueel misbruik in de film- en muziekindustrie. Waaronder het schandaal rond Sex and the City-acteur Chris Noth, The Voice of Holland en meer. Maar dat wil niet zeggen dat het niet op andere plekken en lagen mogelijk is, integendeel, daarom is zelfs de trailer van de nieuwe documentaire al zo impactvol.

Voor hulp en informatie voor jezelf of iemand anders omtrent seksueel misbruik kan je terecht op de website www.seksueelgeweld.be of anoniem chatten via Nupraatikerover.be of anoniem en gratis bellen naar het nummer 1712.

Bekijk hieronder de officiële trailer van de documentaire:

Deel 1 van de documentaire Phoenix Rising is vanaf 15 maart te zien op HBO, deel 2 verschijnt op 16 maart. Bij ons mogelijk wat later op Streamz.

Meer
Lees meer...