Dit zijn de 25 beste K-popnummers van 2023

Het nieuwe jaar is net begonnen, dus is het tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar. Wij doen dat nu al voor het derde jaar op rij met een top 25 van de beste K-popnummers van het jaar. 2023 werd getekend door de soloprojecten van BTS, maar ook te terugkeer van heel wat artiesten.

Disclaimer: In deze lijst beperken we ons tot één nummer per artiest. Maar bij artiesten die dit jaar meerdere noemenswaardige nummers hebben uitgebracht, vermelden we die er ook bij.

25. FIFTY FIFTY – Cupid

Net zoals vorig jaar begint onze lijst met FIFTY FIFTY op plaats 25. Vorig jaar zeiden we daarbij nog dat we vermoedden dat we nog veel zouden horen van deze groep. Maar niemand kon voorspellen wat voor jaar FIFTY FIFTY zou hebben in 2023. De vierkoppige groep kende een ongezien succes met het nummer Cupid, waardoor de groep, die tot begin dit jaar vrijwel onbekend was, plots uitgroeide tot de populairste girlgroup van het moment. Maar hoewel het viertal een monsterhit te pakken had, bleef het opvallend stil rond FIFTY FIFTY. In juni barstte dan de bom. De vier meisjes lieten weten dat ze hun agentschap ATTRAKT aanklaagden omdat het hen slecht zou behandelen. ATTRAKT reageerde met een tegenrechtszaak waarbij het beweerde dat de leden van FIFTY FIFTY contractbreuk hadden gepleegd.

Dat alles leidde er uiteindelijk toe dat drie van de vier leden van de groep FIFTY FIFTY en het agentschap verlieten. Keena bleef als enige achter bij ATTRAKT en is voorlopig het enige lid van FIFTY FIFTY. Zij zal binnenkort het gezelschap krijgen van een aantal nieuwe leden. De drie voormalige leden van FIFTY FIFTY worden dan weer aangeklaagd door ATTRAKT, dus het laatste woord over deze zaak is zeker nog niet gezegd.

24. ATEEZ – Crazy Form

Crazy Form van ATEEZ verscheen pas in december 2023, maar is volgens ons wel hun sterkste comeback van het jaar. ATEEZ is een van de groepen met het duidelijkste concept, die steeds trouw blijft aan z’n herkenbare sound. Dat deed de achtkoppige boyband ook dit jaar met verschillende releases. Zo werd ook BOUNCY (K-HOT CHILLI PEPPERS) een grote hit, maar Crazy Form werd op de valreep toch onze favoriet.

23. STAYC – Teddy Bear

Het moet niet altijd even serieus zijn, dachten ze bij STAYC. De groep kwam dit jaar met twee extreem vrolijke nummers, waarvan het hyperaanstekelijke Teddy Bear onze favoriet is. Later volgde met Bubble nog een tweede hit die je maar moeilijk uit je hoofd kan krijgen.

22. JEON SOMI – Fast Forward

Het was al sinds 2021 geleden dat we nog nieuw werk van JEON SOMI te horen kregen en ze kwam meteen terug met een hit van formaat. De zangeres wist te overtuigen met het catchy Fast Forward, dat zowel qua sound als choreografie voor de oudere K-popfans waarschijnlijk wel herinneringen opwekt aan de populariteit van tecktonik in de nillies.

21. LEE CHAE YEON – KNOCK

Een andere oorwurm van formaat kwam dit jaar van Lee Chae-yeon. De zus van Lee Chaer-yeong van ITZY maakte tot 2021 deel uit van IZ*ONE, maar maakte in 2022 haar solodebuut. Bij IZ*ONE stond Chae-yeon al bekend als uitstekende danseres en dat kon ze met KNOCK volledig in de verf zetten.

20. Stray Kids – S-Class

Stray Kids heeft er een sterk jaar op zitten met verschillende grote hits in binnen- en buitenland. Met optredens op de MTV VMA’s, Lollapalooza Paris en Global Citizen Festival wisten ze zich internationaal in de markt te zetten. S-Class is de title track van het album ‘5-Star’ dat in juni verscheen. S-Class is een typisch Stray Kids-nummer, waarbij zowel de vocal line als de rap line kan schitteren.

19. LEO – One Look

Een onbekendere naam op deze lijst is LEO. Hij maakte zijn debuut dit jaar als eerste nieuwe artiest van het agentschap 131 van B.I. In het verleden was LEO een van de leden van de pre-debut groep Trainee A van BigHit Music. Hierdoor was LEO (samen met Hanni en Minji van NewJeans) ook te zien in de videoclip van Permission To Dance van BTS.

In augustus 2022 verliet LEO Trainee A en enkele maanden later werd het project stopgezet. LEO tekende in juli 2023 een contract bij 131 en bracht daar in augustus zijn solodebuut One Look uit. En het gaat meteen om een sterk debuut dat smaakt naar meer. Voorlopig is One Look het enige nummer van LEO, maar waarschijnlijk volgt er dit jaar nieuw werk en daar kijken wij alvast enorm naar uit.

18. Jihyo – Killin’ Me Good

Na het aanstekelijke POP! van Nayeon vorig jaar, was Jihyo dit jaar het tweede lid van TWICE dat haar solodebuut maakte. Ze deed dat met het nummer Killin’ Me Good, waarmee ze naast haar indrukwekkende stem ook haar danstalent in de verf kon zetten. Jihyo staat bekend voor haar eindeloze enthousiasme en dat kregen we ook te zien tijdens de passage van de wereldtournee van TWICE in Parijs.

17. TAEMIN – Guilty

TAEMIN van SHINee vertrok in april 2021, kort na de release van het nummer Advice (onze nummer 1 in dat jaar), naar het leger. Maar doordat hij daar last kreeg van zijn mentale gezondheid duurde zijn legerdienst een stuk langer dan normaal. In april 2023 keerde hij terug en maakte hij met Guilty zijn eerste comeback in meer dan twee jaar tijd. Het gaat opnieuw om een op en top TAEMIN-nummer, met een zwoele en verslavende choreografie.

16. aespa – Spicy

De girlgroup aespa maakte haar debuut in 2020 en wist in de afgelopen drie jaar uit te groeien tot een vaste waarde binnen de K-popwereld. De vierkoppige groep heeft een duidelijke sound en wist daarmee een trouwe fanbase te creëren. Dit jaar had aespa verschillende hits te pakken, waarvan Spicy onze favoriet was.

Honourable mention: Drama.

15. TXT, Jonas Brothers – Do It Like That

Ook TXT heeft er een bijzonder sterk jaar opzitten. Met verschillende grote samenwerkingen en meerdere hits konden ze niet ontbreken op deze lijst. Wij zetten hun aanstekelijke samenwerking met de Jonas Brothers, Do It Like That, op de vijftiende plaats omdat het een van de nummers was die de K-popzomer kleurden. Waar de meeste boygroups dit jaar opnieuw gingen voor het zwaardere en donkerdere werk, blijft TXT inzetten op catchy popmuziek en daarmee blijven ze zich onderscheiden.

Honourable mentions: Sugar Rush Ride, Happily Ever After, Back For More (feat. Anitta), Chasing That Feeling.

14. ONF – Love Effect

Voor fans van ONF was 2023 zonder twijfel een topjaar. De Koreaanse leden van de groep (vijf van de zes) begonnen in december 2021 samen aan hun verplichte legerdienst. Daardoor moesten de fans het dus anderhalf jaar doen zonder de groep, maar het Japanse lid U hield braaf de wacht. Maar bij hun terugkeer in juni van dit jaar, zat de periode van de legerdienst er dus voorgoed op voor alle leden van ONF.

In oktober verscheen de eerste nieuwe comeback van de groep sinds 2021 (toen ze met Beautiful Beautiful misschien wel een van onze favoriete nummers ooit maakten) en daaruit blijkt dat ze hun jeugdige vibe en enthousiasme nog niet kwijt zijn. Love Effect is opnieuw een oorwurm van formaat, waarbij je niet kan blijven stilzitten.

13. B.I – Loved

B.I was vorig jaar zowel in de top van onze lezers als die van ons op de vierde plaats te vinden met zijn aanstekelijke nummer BTBT. En ook dit jaar kan hij natuurlijk niet ontbreken. Loved heeft nog steeds de duidelijke B.I-stempel, maar toont een emotionelere kant van de zanger.

Eerder dit jaar stond de soloartiest in de Ancienne Belgique, waar hij een indrukwekkend optreden bracht. Lees hier onze review.

12. SHINee – The Feeling

Nu de legerdienst van Taemin erop zit, kan ook SHINee opnieuw muziek maken. Dat resulteerde in het album ‘Hard’, met een gelijknamige title track. Maar het is prerelease The Feeling die volgens ons het sterkere nummer is.

Daarnaast willen we ook het geweldige Identity z’n moment in de schijnwerpers geven. Het nummer zit verstopt als B-side op het album, maar het is een song met hitpotentieel. Identity past perfect bij het solowerk van KEY, waarbij de nummers steeds een retro discogehalte hebben.

Honourable mention: Identity.

11. V – Love Me Again

V bracht dit jaar zijn eerste soloalbum ‘Layover’ uit en waar het bij enkele van zijn groepsgenoten moeilijk was om in te schatten wat voor solomuziek ze zouden maken, was het bij V overduidelijk wat we konden verwachten. Hij deelde namelijk al langer zijn liefde voor jazz, soul, funk en andere retrogenres. De diepe stem van V komt volledig tot z’n recht in de nummers die sterk beïnvloed zijn door soul en r&b. Elk nummer van het album kreeg een eigen videoclip en de eerste daarvan was Love Me Again. Dit is een song die V op het lijf geschreven is en waarin hij z’n diepe stem perfect kan inzetten.

De rest van het album sluit perfect aan bij Love Me Again, waardoor we niet anders kunnen dan alle nummers een honourable mention te geven.

Honourable mentions: Slow Dancing, Rainy Days, Blue, For Us.

10. KEY – Killer

Nog zo’n soloartiest waarvan je weet wat je kan verwachten, is KEY van SHINee. Ook hij bracht dit jaar een nieuw album uit waarmee hij wist te scoren. Title track Killer is opnieuw een nummer met invloeden uit de eighties. Het gaat om een catchy popnummer, waarin KEY opnieuw weet te bewijzen dat hij zelfs na een carrière van ondertussen 15 jaar nog steeds niet moet onderdoen voor de jongere generaties.

9. So!YoON! & RM – Smoke Sprite

Hoewel het ijzersterke album ‘Indigo’ van RM al in december 2022 verscheen, bleef het ook dit jaar een van onze favorieten. Maar RM zat ook in 2023 niet stil. Zo verscheen de leider van BTS op het nummer Smoke Sprite van So!YoON!. Het gaat om een emotioneel indierocknummer waarop RM niet alleen een rapvers voor z’n rekening neemt maar ook meezingt met So!YoON!. Het resultaat is een beklijvend alternatief rocknummer waarbij beide artiesten elkaar perfect aanvoelen en versterken.

8. Agust D – AMYGDALA

Ook de achtste plaats is voor een lid van BTS. Agust D, aka SUGA, bracht met ‘D-DAY’ dit jaar zijn derde album uit. AMYGDALA Is waarschijnlijk het meest persoonlijke nummer dat album. In het nummer haalt de rapper verschillende moeilijke momenten uit zijn leven aan. Zo heeft hij het over de hartoperatie van zijn moeder, de leverkanker van z’n vader en het ongeval dat zijn slepende schouderblessure veroorzaakte.

In het nummer probeert SUGA al deze moeilijke herinneringen van zich af te schudden en ze te zien als de dingen die hem maakten tot wie hij nu is. “What didn’t kill me only made me stronger / I’m blooming like a lotus flower now”, zingt hij zo. De titel van het nummer is een duidelijke metafoor, want de amygdala is het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het reageren op bedreigende stimuli en geactiveerd wordt wanneer we angst of boosheid voelen.

Honourable mentions: Haegeum, D-DAY, Snooze (feat. Ryuichi Sakamoto & WOOSUNG).

7. IVE – I AM

IVE is een vaste waarde op eindejaarslijstjes en da’s natuurlijk niet zonder reden. De groep weet de ene hit na de andere te scoren en is vooral in Zuid-Korea zelf razend populair. Later in het jaar experimenteerde de groep met andere genres voor de nummers Kitsch en Baddie, maar IVE blijft vooral uitblinken in catchy popmuziek, waarvan I AM een sprekend voorbeeld is.

6. Jimin – Like Crazy

Ook Jimin van BTS maakte dit jaar z’n officiële solodebuut. Hij deed dat met het album ‘FACE’, waarop verschillende hits te vinden waren. Zo wist hij te verrassen met prerelease Set Me Free Pt. 2, maar title track Like Crazy wist vooral te overtuigen. Like Crazy is een dansbaar nummer, met een retrotoets, iets wat we wel vaker tegenkomen in het solowerk van BTS. En wij zijn lang niet de enigen die het nummer konden samen, want met Like Crazy kon Jimin zijn eerste nummer één als soloartiest halen op de Billboard Hot 100.

Honourable mentions: Set Me Free Pt. 2, Closer Than This.

5. LE SSERAFIM – Eve, Psyche & the Bluebeard’s wife

Eve, Psyche & the Bluebeard’s wife verscheen in mei als B-side van het album ‘Unforgiven’ met de gelijknamige title track. Maar het nummer – met de absurd lange titel – groeide al snel uit tot een fan favorite, waarna het ook zelf een eigen release kreeg. De catchy “I’m a mess, mess, mess“, zit waarschijnlijk voorgoed gebrand in het geheugen van elke K-popfan en ook de choreo zit vast gebeiteld for life.

Honorable mentions: UNFORGIVEN, Perfect Night.

4. (G)I-DLE – Queencard

Toen Queencard verscheen, waren de reacties aanvankelijk verdeeld, maar uiteindelijk moesten ook de grootste tegenstanders toegeven dat het gaat om een enorm catchy nummer dat het afgelopen K-popjaar kleurde. Queencard is op en top kitch, vrouwelijkheid en plezier en staat zo in schril contrast met TOMBOY, de populaire hit van (G)I-DLE uit 2022. Hiermee bewijst de groep dus dat ze verschillende genres aankunnen en niet bang zijn om daarbij enkele risico’s te nemen.

3. SEVENTEEN – Super

SEVENTEEN scoort elk jaar hoog in onze top 25 en dat is ook dit jaar niet anders. Super is een bombastisch nummer dat ondersteund wordt door een indrukwekkende clip. SEVENTEEN wordt vaak geprezen voor hun performances en de clip van Super bewijst dat dat terecht is. De videoclip is eigenlijk een performance video, waarin we de groep het nummer samen met een leger aan dansers zien brengen.

Honourable mention: God of Music.

2. NewJeans – GODS

Vorig jaar maakte NewJeans haar debuut en was de vijfkoppige girlgroup al meteen bovenaan onze top 25 van 2022 te vinden. En ook dit jaar stelde de groep niet teleur. Eigenlijk kon zowat elke release van de groep op deze plaats staan, maar we willen graag GODS in de kijker zetten. GODS verscheen in oktober als het themalied voor het wereldkampioenschap League of Legends, dat doorging in Zuid-Korea.

Waar de andere nummers van NewJeans een duidelijk gelijkaardige stijl hebben, zorgde GODS voor een stijlbreuk van formaat. Maar wel eentje die de groep verbazend goed afgaat.

Honourable mentions: OMG, Super Shy, New Jeans, ETA.

1. Jung Kook – Standing Next to You

Er kan er maar eentje de eerste zijn en die eer is dit jaar weggelegd voor Jung Kook van BTS en zijn nummer Standing Next to You, de title track van het album ‘GOLDEN’. Standing Next to You is een funky nummer waarin Jung Kook zijn zang- én danstalent, en dan vooral de combinatie van de twee, in de verf weet te zetten. Het jongste lid van BTS wordt wel eens de Golden Maknae genoemd en die titel maakt hij waar met zijn gouden medaille in deze top 25. En met een resem aan feilloze liveoptredens, een extra versie met Usher en een dancebreak die iedereen op TikTok in de ban heeft, is deze eerste plaats natuurlijk meer dan verdiend.

Honourable mentions: Seven (feat. Latto), 3D (feat. Jack Harlow), Yes or No, Closer To You (feat. Major Lazer).

Beluister de afspeellijst met onze volledige top 25 hier:

Meer
Lees meer...