10 jaar BTS in 10 historische momenten uit de carrière van de grootste boyband ter wereld

Vandaag is een belangrijke dag voor BTS en hun fans van de ARMY. Het is vandaag, op 13 juni 2023, namelijk precies tien jaar geleden dat BTS zijn debuut maakte. In die tien jaar wisten ze zich op te werken tot de grootste boyband ter wereld. Dus kijken we nu terug op de tien grootste momenten uit hun carrière.

1. 13 juni 2013: Debuut

Op 13 juni 2013 maakte BTS zijn debuut. BTS was toen een van de vele K-popgroepen die hun kans waagden om door te breken in de competitieve K-popindustrie. Omdat ze hun debuut maakten onder het (toen) kleine agentschap Big Hit Entertainment, moesten ze daarbij ook een beetje rekenen op geluk. Zo was hun eerste optreden voor de televisie enkel mogelijk omdat een andere artiest afgezegd had en er een plekje voor hen vrijkwam. Daardoor konden ze hun debuutnummmer No More Dream voor de eerste keer live brengen.

Bij de start van hun carrière zette BTS fel in op hiphop omdat de groep gevormd werd rond leader RM, die voor hij tekende bij Big Hit Entertainment een underground rapper was onder de artiestennaam Runch Randa. Al vanaf hun eerste album ‘2 Cool 4 Skool’ werd duidelijk dat BTS niet was zoals de andere K-popgroepen. Zo kregen ze heel wat inspraak in hun eigen muziek en werden zelfs hun eerste nummers al geschreven en geproduced door henzelf. Ook de thema’s die BTS aanhaalde in zijn muziek waren controversieel. Zo ging het eerste album vooral over hoe ze zich misbegrepen voelen en hoe er veel vooroordelen zijn tegenover hun generatie. Daarnaast haalden ze ook uit naar de samenleving die hun dromen tegenhoudt en hoe ze bang zijn voor de toekomst, maar vastberaden zijn om hard te werken om hun doelen te bereiken.

2. 17 oktober 2014: Eerste wereldtournee ‘The Red Bullet Tour’

Iets meer dan een jaar later vertrok BTS op hun eerste wereldtournee. Aanvankelijk ging The Red Bullet Tour naar Zuid-Korea, Japan, de Filippijnen, Singapore, Thailand en Taiwan. Maar door de grote vraag kwam er een tweede luik met concerten in Maleisië, Australië, de Verenigde Staten, Mexico, Brazilië, Chili en China. In totaal speelden ze zo 22 shows in zalen met een capaciteit tussen de 1.000 en 7.000, waardoor er in totaal zo’n 80.000 fans aanwezig waren tijdens de tour. De meeste concerten waren in enkele minuten uitverkocht.

3. 19 november 2016: Eerste daesang

19 november 2016 was een belangrijke dag in de geschiedenis van BTS. Op die dag mocht het zevental z’n eerste daesang in ontvangst nemen. Dat is een van de hoofdprijzen op een awardshow in Zuid-Korea. Ze kregen op de Melon Music Awards de award voor Album of the Year voor hun album ‘The Most Beautiful Moment in Life: Young Forever’.

Het was de eerste grote award voor BTS en de eerste van velen die daarna volgden. Ondertussen heeft de groep meer dan 70 van die daesangs gewonnen, waarbij ze geregeld een zogenaamde “daesang sweep” deden en de vier daesangs van een awardshow (Album of the Year, Song of the Year, Record of the Year en Artist of the Year) mee naar huis mochten nemen.

4. 21 mei 2017: Eerste Amerikaanse award op de BBMA’s

Op 21 mei 2017 mocht BTS opnieuw een historische award in ontvangst nemen. Het ging toen om de Top Social Artist Award op de Billboard Music Awards. BTS was toen de eerste K-popgroep ooit die een award in ontvangst mocht nemen op een Amerikaanse awardshow. In november 2017 was BTS ook de eerste K-popartiest die mocht optreden tijdens de American Music Awards.

5. 24 oktober 2018: Order of Cultural Merit

In 2018, vijf jaar na hun debuut, mocht BTS opnieuw een belangrijke erkenning in ontvangst nemen in eigen land. Het ging toen om de Order of Cultural Merit. Deze wordt uitgereikt door de president van Zuid-Korea en zet personen in de verf die “uitzonderlijke diensten hebben verleend aan het promoten van de nationale cultuur en ontwikkeling”. De zeven leden van BTS kregen deze award in 2018, toen ze allemaal jonger dan 26 waren. Hierdoor zijn ze tot op heden de jongste mensen ooit die deze erkenning van Zuid-Korea kregen. Jung Kook, het jongste lid van BTS, was op het moment dat ze de award kregen amper 19 jaar oud.

De Order of Cultural Merit werd later nog gebruikt door de Zuid-Koreaanse overheid om als maatstaf te dienen voor een uitstel van twee jaar op de verplichte legerdienst. In december 2020, amper drie dagen voor de 28ste verjaardag van Jin, het oudste lid van BTS, werd een nieuwe wet in het leven geroepen, die later omgedoopt werd tot “the BTS law“. Deze wet stelt namelijk dat wie een Order of Cultural Merit ontving twee jaar uitstel krijgt op de start van de legerdienst. Aangezien enkel BTS deze erkenning kreeg voor ze 28 waren, heeft de wet tot op heden enkel effect op BTS, waardoor het dus de bijnaam “the BTS law” kreeg.

6. 1 juni 2019: Optreden in uitverkocht Wembley-stadion

Op 1 juni 2019 was BTS bezig met hun ‘Love Yourself Speak Yourself’-wereldtournee. Op 1 en 2 juni 2019 streek die tournee neer in het Wembley Stadium in Londen. Daar speelde de groep twee concerten voor in totaal 114.583 fans. Het werden de grootste concerten van BTS tot het gratis concert in Busan (zie nr. 10 op deze lijst).

Tot op heden is de ‘Love Yourself’-tour, bestaande uit ‘Love Yourself’ en ‘Love Yourself Speak Yourself’, de grootste van BTS. De tour bestond in totaal uit 62 concerten in 14 verschillende landen. In totaal kwamen er 1.930.642 fans kijken en de tour bracht 246,5 miljoen dollar (228,35 miljoen euro) op.

7. 31 augustus 2020: Eerste nummer 1 op de Billboard Hot 100

Op 21 augustus 2020 bracht BTS z’n eerste volledig Engelstalige single uit. Dynamite werd een wereldwijd succes en belandde zelfs op de eerste plaats in de Billboard Hot 100, de belangrijkste hitlijst in de Verenigde Staten. Nooit eerder haalde een Zuid-Koreaanse artiest die positie. Dynamite stond in totaal drie weken op de eerste plaats in de Billboard Hot 100.

Tot op heden is BTS ook nog steeds de enige Zuid-Koreaanse artiest die de eerste plaats wist te halen op de Billboard Hot 100, iets wat ze ondertussen al zes keer deden als groep. Daarnaast haalde Jimin die positie eerder dit jaar ook met zijn solonummer Like Crazy.

8. 24 november 2020: Eerste Grammynominatie

https://twitter.com/BTS_twt/status/1331298544834076672

Het succes van Dynamite leverde BTS ook hun eerste Grammynominatie op. De groep werd genomineerd in de categorie Best Pop Duo/Group Performance. BTS werd daarmee de eerste K-popartiest ooit die een Grammynominatie in de wacht sleepte.

Een jaar later werd BTS opnieuw genomineerd in diezelfde categorie voor hun tweede Engelstalige nummer Butter. In 2023 ging het zelfs om drie nominaties. De groep werd toen genomineerd in de categorie Best Music Video met Yet To Come, in de categorie Best Pop Duo/Group Performance met My Universe, waarvoor ze samenwerkten met Coldplay én in de categorie Best Album voor het album ‘Music of the Spheres’ van Coldplay, waarvoor RM, SUGA en j-hope songwriters waren.

9. 31 mei 2022: Gesprek met president Biden in het Witte Huis

Op 31 mei 2022 werden de zeven leden van BTS uitgenodigd in het Witte Huis. Daar gingen ze in dialoog met Amerikaans president Joe Biden over de vertegenwoordiging van Aziaten en discriminatie en disinformatie over mensen van de Aziatische gemeenschap.

Het was niet de eerste keer dat BTS de diplomatische tour op ging. Zo werkt de groep sinds 2017 samen met UNICEF voor de globale Love Myself-campagne die zich inzet tegen geweld en mocht BTS al meermaals het woord nemen tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. In 2021 werden de zeven leden van BTS ook officieel benoemd tot Special Presidential Envoy for Future Generations and Culture van Zuid-Korea. In die positie wil BTS zich inzetten voor duurzaamheid en de toekomstige generaties.

10. 14 juni 2022: Soloprojecten

14 juni 2022 is een dag die in het geheugen van elke fan van BTS staat gebrand. Op die dag verscheen het jaarlijkse Festa Dinner van de groep. Daarbij komen de zeven leden samen om te eten en te praten over hun afgelopen jaar. Maar de editie van 2022 was toch wat anders. De groep haalde hier namelijk aan dat ze de komende tijd zouden focussen op hun solocarrières en dat hun werk als BTS tijdelijk naar de achtergrond zou verhuizen. Dit werd door heel wat media onterecht geïnterpreteerd als “het einde van BTS” en “een split zoals we die eerder zagen bij One Direction”. Door dit soort interpretaties ontstond er een shockgolf in Zuid-Korea. Daarbij kreeg niet enkel HYBE, het label van BTS, klappen op de beurs, maar zag de hele Zuid-Koreaanse entertainmentindustrie een forse daling op de aandelenmarkt.

Zowel de leden van BTS als het agentschap benadrukten dat het niet ging om een breuk, maar puur om een verschuiving van de focus. Tijdens het afgelopen jaar werd dit al meermaals duidelijk gemaakt. Zo stond BTS op 15 oktober 2022, 4 maanden na de aankondiging van de “breuk”, al weer samen op het podium. BTS gaf toen een volledig gratis concert als ambassadeur van de campagne van de stad Busan om de wereldexpo van 2030 naar de stad te halen. Twee dagen na dat concert werd duidelijk waarom BTS een pauze nam van de groepsactiviteiten. Op 17 oktober 2022 lieten ze namelijk weten dat ze hun legerdienst zouden aanvatten. In Zuid-Korea is de legerdienst nog steeds verplicht voor elke gezonde man. Jin vertrok in december 2022 als eerste naar het leger. In april 2023 volgde j-hope als tweede.

Ondertussen brachten j-hope, RM, Jimin en SUGA al hun soloalbums uit. En daarnaast verschenen er toch nog twee groepsnummers van BTS. Het ging daarbij om The Planet voor de animatiereeks Bastions en Take Two, een geschenk voor de fans van BTS.

Grootste boyband ter wereld

BTS heeft er dus een turbulent decennium op zitten, waarbij het uit wist te groeien tot de grootste boyband ter wereld. Op dit moment wordt die tiende verjaardag uitvoerig gevierd. Zo deelde de groep al verschillende nieuwe foto’s, het nummer Take Two en een liveversie van dat nummer. Ook Seoul viert mee, de Zuid-Koreaanse hoofdstad kleurt tegenwoordig volledig paars om de verjaardag van de groep te vieren.

Volgende maand, op 9 juli 2023, verschijnt er ook nog een autobiografie door de zeven leden én er komt ook nog een nieuwe documentaire aan die te vinden zal zijn op Disney+. Ondertussen benadrukten de leden ook dat ze uitkijken naar 2025, het jaar waarin ze opnieuw als groep zullen kunnen optreden. Ook blijven de zeven leden elkaar door dik en dun steunen tijdens hun soloprojecten. Het is dus duidelijk dat we het laatste van BTS nog niet gezien hebben en dat de groep én hun trouwe fans nog lang niet aan stoppen denken.

Meer
Lees meer...