Dit zijn jullie 25 favoriete K-popnummers van 2023

Net zoals vorig jaar hebben we aan de lezers van onze nieuwsbrief K-pop Insider gevraagd wat hun favoriete K-popnummers van 2023 waren. Er werd massaal gestemd, waarbij vooral boygroups en het solowerk van de leden van BTS veel stemmen in ontvangst mochten nemen. Dit is de top 25 van jullie favoriete K-popnummers van 2023.

25. FIFTY FIFTY – Cupid

De lijst wordt al meteen afgetrapt met een opvallende release. FIFTY FIFTY kende een ongezien succes met het nummer Cupid, waardoor de groep, die tot begin dit jaar vrijwel onbekend was, plots uitgroeide tot de populairste girlgroup van het moment. Maar hoewel het viertal een monsterhit te pakken had, bleef het opvallend stil rond FIFTY FIFTY. In juni barstte dan de bom. De vier meisjes lieten weten dat ze hun agentschap ATTRAKT aanklaagden omdat het hen slecht zou behandelen. ATTRAKT reageerde met een tegenrechtszaak waarbij het beweerde dat de leden van FIFTY FIFTY contractbreuk hadden gepleegd.

Dat alles leidde er uiteindelijk toe dat drie van de vier leden van de groep FIFTY FIFTY en het agentschap verlieten. Keena bleef als enige achter bij ATTRAKT en is voorlopig het enige lid van FIFTY FIFTY. Zij zal binnenkort het gezelschap krijgen van een aantal nieuwe leden. De drie voormalige leden van FIFTY FIFTY worden dan weer aangeklaagd door ATTRAKT, dus het laatste woord over deze zaak is zeker nog niet gezegd.

24. Stray Kids – S-Class

Stray Kids heeft er een sterk jaar op zitten met verschillende grote hits in binnen- en buitenland. Met optredens op de MTV VMA’s, Lollapalooza Paris en Global Citizen Festival wisten ze hun stempel te drukken. S-Class is de title track van het album ‘5-Star’ dat in juni verscheen. Later verscheen er nog een EP, waarvan we de title track later in deze lijst nog zullen tegenkomen.

23. The Rose – Lifeline

De enige band op deze lijst vinden we terug op de 23ste plaats. The Rose bracht dit jaar zijn tweede studioalbum ‘Dual’ uit, met daarop het prachtige Lifeline. De vierkoppige band startte in 2020 een rechtszaak tegen hun toenmalige agentschap omdat ze sinds hun debuut geen enkele financiële vergoeding hadden gekregen. Sinds vorig jaar is de band actief onder een nieuw label, waarbij ze hun twee studioalbums uitbrachten.

Frontman Kim Woo-sung zullen we trouwens later op deze lijst nog eens tegenkomen. The Rose staat op maandag 1 april 2024 in de Lotto Arena in Antwerpen. Er zijn nog tickets beschikbaar voor het concert.

22. B.I – Loved

B.I was vorig jaar zowel in de top van onze lezers als die van ons op de vierde plaats te vinden met zijn aanstekelijke nummer BTBT. En ook dit jaar kan hij natuurlijk niet ontbreken. B.I staat met het nummer Loved op de 22ste plaats in jullie lijst. Loved heeft nog steeds de duidelijke B.I-stempel, maar toont een emotionelere kant van de zanger.

Eerder dit jaar stond de soloartiest in de Ancienne Belgique, waar hij een indrukwekkend optreden bracht. Lees hier onze review.

21. Jihyo – Killing Me Good

Na het aanstekelijke POP! van Nayeon vorig jaar, was Jihyo dit jaar het tweede lid van TWICE dat haar solodebuut maakte. Ze deed dat met het nummer Killing Me Good, waarmee ze naast haar indrukwekkende stem ook haar danstalent in de verf kon zetten. Jihyo staat bekend voor haar eindeloze enthousiasme en dat kregen we ook te zien tijdens de passage van de wereldtournee van TWICE in Parijs.

20. NewJeans – OMG

Vorig jaar stond NewJeans nog op nummer één in onze top 25 met de beste K-popnummers van het jaar en ook bij onze lezers belandde de girlgroup in de top 5. Dit jaar moeten ze zich met hun nummer OMG tevreden stellen met een 20ste plaats. Maar dat betekent niet dat de groep aan populariteit heeft moeten inboeten. Integendeel. NewJeans blijft records breken en dat terwijl ze nog steeds maar anderhalf jaar bezig zijn.

19. SEVENTEEN – God of Music

God of Music van SEVENTEEN verscheen in de zomer en dat is er duidelijk aan te horen. Het gaat om een vrolijk, zomers nummer met een hoog retrogehalte. Ook SEVENTEEN zullen we hoger in deze lijst nog eens tegenkomen met een heel ander nummer.

18. Agust D – AMYGDALA

Op de achttiende plaats komen we voor de eerste keer een lid van BTS tegen. Het gaat om Agust D, aka SUGA. AMYGDALA Is waarschijnlijk het meest persoonlijke nummer van het album ‘D-DAY’. In het nummer haalt de rapper verschillende moeilijke momenten uit zijn leven aan. Zo heeft hij het over de hartoperatie van zijn moeder, de leverkanker van z’n vader en het ongeval dat zijn slepende schouderblessure veroorzaakte.

In het nummer probeert SUGA al deze moeilijke herinneringen van zich af te schudden en ze te zien als de dingen die hem maakten tot wie hij nu is. “What didn’t kill me only made me stronger / I’m blooming like a lotus flower now”, zingt hij zo. De titel van het nummer is een duidelijke metafoor, want de amygdala is het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het reageren op bedreigende stimuli en geactiveerd wordt wanneer we angst of boosheid voelen.

17. JENNIE – You & Me

Ook plaats 17 is voor een solonummer van een lid van een K-popgroep. Het gaat hierbij om Jennie van BLACKPINK met het nummer You & Me. Ze bracht het nummer al live tijdens de wereldtournee van BLACKPINK, maar later in het jaar kreeg het nummer ook een officiële release.

Het was ook een bijzonder jaar voor BLACKPINK, want het contract van de leden van de groep bij YG Entertainment liep dit jaar af. Na lange onderhandelingen besloten de vier leden om hun contract bij YG te verlengen voor groepsactiviteiten en voor hun soloproject op zoek te gaan naar andere agentschappen. Jennie richtte zo recent haar eigen agentschap, ODD ATELIER, op.

16. NCT DREAM – Broken Melodies

NCT DREAM startte oorspronkelijk als een variabele sub-unit van NCT. De groep bestond daarbij enkel uit tieners en wie twintig werd “studeerde af”. Zo verliet Mark in 2018 tijdelijk de groep, maar in 2020 keerde hij terug en liet SM Entertainment weten dat NCT DREAM een fixed unit werd en er dus niemand meer zou “afstuderen”. De muziek van NCT DREAM bleef wel hetzelfde, waarbij de unit meer neigt naar popmuziek dan de andere NCT-units. En daar is Broken Melodies ook een duidelijk voorbeeld van.

15. Jung Kook – Hate You

Op de vijftiende plaats komen we voor de eerste keer, en lang niet laatste keer, Jung Kook van BTS tegen. Hij bracht dit jaar zijn eerste soloalbum ‘GOLDEN’ uit en veroverde daarmee hitlijsten over de hele wereld. Het nummer Hate You, dat plaats 15 haalt, is een emotionele ballade, waaraan zanger Shawn Mendes meewerkte. Hate You gaat over een stukgelopen relatie, waarbij de zanger hoopte dat z’n ex iets fout had gedaan. Want dat zou hem een reden geven om haar te haten, waardoor hij geen last meer zou hebben van liefdesverdriet. Hate You kreeg pas recent een eigen videoclip, die de emotionele sfeer van het lied verstrekt.

14. V – Slow Dancing

En ook plaats veertien is voor een lid van BTS. V bracht dit jaar zijn eerste soloalbum ‘Layover’ uit en waar het bij enkele van zijn groepsgenoten moeilijk was om in te schatten wat voor solomuziek ze zouden maken, was het bij V overduidelijk wat we konden verwachten. Hij deelde namelijk al langer zijn liefde voor jazz, soul, funk en andere retro genres. De diepe stem van V komt volledig tot z’n recht in de nummers die sterk beïnvloed zijn door soul en r&b. Title track Slow Dancing is zo’n nummer dat geïnspireerd is door soul, waarbij er ook een seventies vibe doorheen het nummer zit. De videoclip neemt ons mee naar de droomwereld van de oude ziel die V diep vanbinnen is.

13. Jung Kook – Please Don’t Change (feat. DJ Snake)

Ja, daar is hij al weer. Op de dertiende plaats staat opnieuw Jung Kook van BTS, maar deze keer met het nummer Please Don’t Change. Het gaat om een compleet ander nummer dan Hate You, waarvoor Jung Kook samenwerkte met de Frans-Algerijnse DJ Snake. De invloed van DJ Snake is duidelijk te horen in het dansbare nummer.

12. Agust D – Snooze (feat. Ryuichi Sakamoto, Kim Woo-sung of The Rose)

Ook plaats 12 is voor een lid van BTS. We vinden hier opnieuw Agust D/SUGA terug. Voor het nummer Snooze werkte hij samen met Ryuichi Sakamoto en Kim Woo-sung, de frontman van de Zuid-Koreaanse band The Rose. Op het moment dat het album ‘D-DAY’ verscheen, was Ryuichi Sakamoto al overleden, waardoor het gaat om zijn laatste release. Snooze is een nummer dat SUGA opdraagt aan jonge aspirerende K-popsterren, die dromen van het succes dat hij nu heeft. Hij omschrijf in het nummer dat het niet altijd makkelijk is, maar dat alles uiteindelijk wel op z’n pootjes terechtkomt.

11. (G)I-DLE – Queencard

Geloof het of niet, met deze elfde plaats heeft (G)I-DLE de hoogste notering van een vrouwelijke artiest op deze lijst. Toen Queencard verscheen, waren de reacties aanvankelijk verdeeld, maar uiteindelijk moesten ook de grootste tegenstanders toegeven dat het gaat om een catchy nummer dat het afgelopen K-popjaar kleurde. Queencard is op en top kitch, vrouwelijkheid en plezier en staat zo in schril contrast met TOMBOY, de populaire hit van (G)I-DLE uit 2022. Hiermee bewijst de groep dus dat ze verschillende genres aankunnen en niet bang zijn om daarbij tegen enkele schenen te schoppen.

10. ATEEZ – Crazy Form

En dan zijn we aanbeland bij de top 10. Die wordt afgetrapt met het meest recente nummer op deze lijst. Crazy Form van ATEEZ verscheen pas in december 2023, maar werd toch al door velen in deze top 25 gestemd. ATEEZ is een van de groepen met het duidelijkste concept, die steeds trouw blijft aan z’n unieke sound. Dat doet de achtkoppige boyband ook met Crazy Form. En hoewel hun eerste notering op deze lijst al hoog is, zullen we ook hen nog eens tegenkomen.

9. Jimin – Set Me Free Pt. 2

Ook Jimin van BTS maakte dit jaar succesvol z’n solodebuut. Set Me Free Pt. 2 was de prerelease van zijn album en zorgde meteen voor een verrassing van formaat. Het nummer klonk namelijk helemaal anders dan wat we van het solowerk van Jimin gewend waren. Met Set Me Free Pt. 2 kon Jimin z’n danstalent in de verf zetten en bewees hij ook dat hij heel uiteenlopende genres aankan.

8. BTS – Take Two

We hebben duidelijk veel fans van BTS bij onze lezers, want op de achtste plaats staat opnieuw een nummer van de groep. Hoewel Jin en j-hope op het moment van verschijnen al bezig waren met hun verplichte legerdienst, kregen we om de tiende verjaardag van BTS te vieren toch nog een nieuw groepsnummer. Take Two is een cadeau voor de ARMY waarin de groep zijn fans bedankt voor de afgelopen jaren en laat weten dat ze er altijd voor hun zullen zijn.

7. Jung Kook – 3D (feat. Jack Harlow)

Voor Jung Kook z’n solodebuut ‘GOLDEN’ op de wereld losliet, bracht hij al twee prereleases uit. De tweede was 3D, waarvoor hij samenwerkte met de Amerikaanse rapper Jack Harlow. Meteen bij de release merkten heel wat fans op dat het nummer wel wat weghad van het werk van Justin Timberlake uit de nillies. En enkele maanden later verscheen er zelfs een versie met Justin Timberlake himself.

6. ATEEZ – BOUNCY (K-HOT CHILLI PEPPERS)

Echte fans konden het waarschijnlijk al raden, maar de hoogste notering voor ATEEZ op deze lijst is BOUNCY (K-HOT CHILLI PEPPERS). Dit nummer verscheen in juni en was de title track van het album ‘The World EP.2: Outlaw’. Met dit album kon de groep voor de eerste keer in z’n carrière de tweede plaats bereiken in de Billboard 200.

5. Jimin – Like Crazy

De top 5 wordt afgetrapt door – jawel – opnieuw een lid van BTS. Jimin kwamen we al eens tegen in de top 10 met zijn prerelease Set Me Free Pt. 2, maar title track Like Crazy kreeg nog net wat meer stemmen. Like Crazy is een dansbaar nummer, met een retrotoets, wat we wel vaker tegenkomen in het solowerk van BTS. Met Like Crazy kon Jimin zijn eerste nummer één als soloartiest halen op de Billboard Hot 100.

4. SEVENTEEN – Super

De hoogste notering voor SEVENTEEN is te vinden op de vierde plaats. Super is een bombastisch nummer dat ondersteund wordt door een indrukwekkende clip. SEVENTEEN wordt vaak geprezen voor hun performances en de clip van Super bewijst dat dat terecht is. De videoclip is eigenlijk een performance video, waarin we de groep het nummer samen met een leger aan dansers zien brengen.

3. Stray Kids – LALALALA

Het brons is voor Stray Kids met LALALALA. Ook dit is een nummer dat pas in het najaar verscheen, maar toch wist de groep indruk te maken. LALALALA ging eigenlijk de title track zijn van het album ‘5-Star’, maar werd uiteindelijk vervangen door S-Class en LALALALA ging voor enkele maanden in de ijskast. Later werd het nummer dan toch uitgebracht, maar dan als title track van de EP ‘Rock-Star’.

2. Jung Kook – Seven (feat. Latto)

Jung Kook van BTS heeft er een geweldig jaar opzitten, waarbij Seven (feat. Latto) misschien wel zijn grootste hit was. Het nummer kwam binnen op de eerste plaats in de Billboard Hot 100, de Billboard Global 200 en de Billboard Global Excl. US, waarmee Jung Kook de eerste Koreaanse soloartiest werd die hierin slaagde. Maar enkele maanden later kon hij met het nummer een wel heel indrukwekkend record op z’n naam schrijven. Seven (feat. Latto) haalde namelijk in 108 dagen 1 miljard streams op Spotify. Daarmee brak hij het huidige record dat op naam stond van Flowers van Miley Cyrus.

1. Jung Kook – Standing Next To You

Het kon bijna niet anders, maar Jung Kook van BTS is ook te vinden op de eerste plaats. Deze keer gaat het om Standing Next To You, de title track van het album ‘GOLDEN’. Standing Next To You is een funky nummer waarin Jung Kook zijn zang- én danstalent, en dan vooral de combinatie van de twee, in de verf weet te zetten. Het jongste lid van BTS wordt wel eens de Golden Maknae genoemd en die titel maakt hij waar met zijn gouden medaille in deze top 25. En met een resem aan feilloze liveoptredens, een extra versie met Usher en een dancebreak die iedereen op TikTok in de ban heeft, is deze eerste plaats natuurlijk meer dan verdiend.

Meer
Lees meer...