Marvel-topman Kevin Feige op retraite om de komende tien jaar van MCU te plannen

We zijn de voorbije jaren om de oren geslagen met nieuwe films en series uit het Marvel Cinematic Universe (MCU) en de komende jaren zal dat er niet minder op worden. Kevin Feige, hoofd van Marvel Studios, is op dit moment op creatieve retraite om structuur te brengen in wat er het komende decennium allemaal op ons los wordt gelaten. Dat heeft hij zelf gezegd op de grote filmbeurs CinemaCon.

Het Marvel Cinematic Universe ging in 2008 van start met de films Iron Man en The Incredible Hulk. De elf jaar daarna volgden er in totaal maar liefst 23 films in wat samen bekend is als The Infinity Saga. Die films waren stuk voor stuk een succes en zorgden voor een miljardenopbrengst voor Marvel Studios en moederbedrijf The Walt Disney Company.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Marvel in 2021 gewoon doorging op zijn elan met Phase Four. Daarvan verschenen ondertussen al Black Widow, Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings, Eternals en Spider-Man: No Way Home.

Tussendoor verschenen er in het MCU ook heel wat series. Denk daarbij onder andere aan Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage, Iron Fist, The Defenders en The Punisher. Die reeksen verschenen oorspronkelijk op Netflix, maar zijn daar recent verwijderd. De bedoeling is dat ze later verschijnen op Disneys eigen streamingdienst. Voor Disney+ zelf maakte Marvel de voorbije jaren WandaVision, The Falcon and the Winter Soldier, Loki, Hawkeye en het nieuwe Moon Knight.

Geplande films en series

Ook de komende jaren lijkt Marvel Studios van plan om dat drukke releaseschema vol te houden. Zowel op het vlak van films als series staan er namelijk al heel wat projecten in de stijgers. Zo verschijnt op 4 mei de langverwachte film Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Later dit jaar volgt nog Thor: Love and Thunder en Black Panther: Wakanda Forever. In 2023 plant de filmstudio The Marvels, Guardians of the Galaxy Vol. 3, Ant-Man and the Wasp: Quantumania en een nieuwe Fantastic Four. Tot slot krijgt ook Shang-Chi al zeker een tweede film, komt er een vervolg op Eternals, wordt er gewerkt aan Spider-Man 4 en krijgt Sam Wilson zijn eigen Captain America-film. Ongetwijfeld komen al deze superhelden daarna ooit weer eens samen voor een nieuwe Avengers.

Op het vlak van series zit Marvel Studios de komende jaren ook niet stil. In juni 2022 start op Disney+ Ms. Marvel van ons eigen regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah. Later dit jaar krijgt ook She-Hulk haar eigen serie. In een verdere toekomst werkt Marvel onder andere ook aan series zoals Echo, een tweede seizoen van Loki, Agatha: House of Harkness en een spin-off van Black Panther.

Nieuwe aankondigingen?

Heel wat plannen dus, maar – zoals je leest – ook nog heel wat onduidelijkheden. Om dat alles wat beter op elkaar af te stemmen en ook de jaren daarna te plannen, is Kevin Feige nu dus op creatieve retraite. Hoe lang die zal duren, is niet geweten. De kans lijkt ons wel groot dat Marvel na afloop met enkele interessante aankondigingen zal komen.

Meer
Lees meer...