Cool! Je laptop opladen door ermee te gaan wandelen, het kan

Wat hebben smartwatches, laptops en smartphones gemeen? Het zijn harde, onbuigbare rechthoeken, en dat komt door hun batterij. Maar wat als dat nu eens verleden tijd werd? Het Australische onderzoeksagentschap CSIRO heeft een flexibele batterij ontwikkeld, en verwerkte die in een rugzak. Laden we binnenkort dus onze laptop op, enkel en alleen door er mee rond te wandelen?

De Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) ontwikkelde haar flexibele batterij al in 2007, maar integreerde ze nu pas in een rugzak. De batterij kan een revolutie betekenen voor de wearables, die al populair zijn, maar die eigenlijk nog niet helemaal op punt staan. De batterijduur is en blijft een heikel punt voor al onze draagbare toestellen, maar daar zou nu dus komaf mee gemaakt kunnen worden.

Zelfopladende, flexibele batterij

De FIED (Flexible Integrated Energy Device), zoals de technologie heet, heeft drie belangrijke functies. De eerste is een systeem dat energie verzamelt die opgewekt wordt door de bewegingen van de gebruiker. In deze rugzak zit dat in de gespen van de riemen. Ten tweede is er het meest vernieuwende: de flexibele batterij om al die energie op te slaan. De laatste is een stof die geweven is van geleidende vezels, die kan dienen om andere toestellen, dus laptops, smartphones,… op te laden.

De toepassingen van de nieuwe, draagbare technologie kunnen ver reiken. Zo kunnen gps-systemen, die dus niet meer met een platte batterij kunnen vallen, geïntegreerd worden in kledij van mijnwerkers, soldaten, reddingswerkers, … Mensen die dus vaak in gevaarlijke situaties terecht kunnen komen, en die teruggevonden moeten worden. Of echte wearables, die je dus niet om de drie uur weer moet gaan opladen aan het stopcontact, of smartphones waarvan het wel degelijk de bedoeling is dat ze kunnen buigen.

Onvermoeibaar Duracell konijn

“Batterijen zijn hard en onbuigzaam. De onze is flexibel. Batterijen gaan plat. FIED is zoals een onvermoeibaar Duracell-konijn”, zegt Adam Best van CSIRO. “En kabels? Die hebben we laten vallen. Volgens ons is de batterij het beste onderdeel. Het is buigbaar, kan een toestel verlossen van de beperkingen van de elektronica, want het kan nu de afmetingen en vormen aannemen die echt passen bij waarvoor het toestel echt dient.”

Als dit echt klopt, zijn we binnenkort eindelijk af van die wirwar aan kabels, het urenlange wachten bij opladen, en kunnen we misschien zelfs onze smartphone gewoon rond onze pols draaien, in plaats van een aparte smartwatch met een veel te klein schermpje te moeten kopen. Sweet!

CSIRO
Bron: Mashable & CSIRO
Meer
Lees meer...