Netflix loste vorige maand Pandemic. De angstaanjagende documentairereeks legt onder de loep hoe klaar we als maatschappij zijn voor een ernstige griep of coronavirus. Van timing gesproken. De reeks is zeer informatief, maar ook enorm confronterend omdat de gebeurtenissen redelijk dicht staan bij wat we nu in het echt meemaken. Opgelet: niet voor de hypochonders onder u.
Net nu het federaal rampenplan werd afgekondigd en de Vlaamse regering extra maatregelen heeft aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, gaat op Netflix de zesdelige documentairereeks Pandemic viraal.
Analogie met Spaanse griep
De insteek van Pandemic: vroeg of laat wordt de wereld geconfronteerd met een nieuw, dodelijk virus dat zich snel verspreidt. De producers wijzen er in het begin van de serie op dat er honderd jaar geleden een dodelijk griepvirus in de omroep was waardoor 50 tot 100 miljoen mensen omkwamen. Daarbij moet je in het achterhoofd houden dat er toen nog maar zo’n twee miljard mensen op de aardbol rondliepen. We krijgen zwart-wit-beelden te zien uit die tijd waarin massagraven gegraven werden en patiënten met honderden in één ziekenzaal lagen.
Geen kwestie van ‘of’ maar van ‘wanneer’
Professor Dennis Carroll, directeur bij de Emerging Threats Unit van de Amerikaanse overheid, waarschuwt: “Het is geen kwestie van of er ooit een andere pandemie zal plaatsvinden, maar een kwestie van wanneer.”
Afgezien van de dodentol heeft het coronavirus wereldwijd gezorgd voor financiële tegenslagen, logistieke problemen op de werkvloer en problemen qua transport en reizen. Ook in Pandemic wordt breedvoerig uiteen gezet wat de gevolgen van een virusuitbraak kunnen zijn. “We hoopten te informeren voordat er zich een gevaarlijke uitbraak zou voordoen en niet erna”, zei executive producer Sheri Fink aan de Britse krant The Guardian.
Veel druk op medisch personeel
De echte helden in deze reeks zijn de wetenschappers, dokters en specialisten. Er worden beelden getoond van overbevolkte ziekenhuizen in Azië waar de artsen een bijna onmogelijke strijd voeren tegen de slechte hygiëne. Ook de scènes over uitbraken van het ebolavirus in Afrika zijn bijzonder schrijnend. Misinformatie was hier de grote boosdoener en een aantal vrijwilligers werden tijdens de uitbraak zelfs vermoord omdat ze gezien werden als de verspreiders van het virus.
Pandemic brengt heel duidelijk in kaart hoe groot de druk op het medisch personeel is tijdens een grootschalige virusuitbraak. Zelfs hun privéleven staat in teken van het redden van de medemens. Ze hebben nauwelijks tijd voor hun eigen kinderen of partners.