Bitcoin is tegenwoordig bijna iedere dag in het nieuws, maar veel mensen lijken het niet te snappen. Nochtans is het eigenlijk niet moeilijk. De werking van de bitcoin is veel eenvoudiger te begrijpen dan die van de euro, want hij vertoont veel gelijkenis met het goudstuk.
Bij elke innovatie komen er vragen naar boven, dus dat geldt ook voor bitcoin. Al heeft de cryptomunt wel de verdienste om betrouwbaarder en meer tastbaar te zijn dan een munt die beheerd wordt door een centrale bank. Dat schrijft Gaspard Koenig, een Frans intellectueel, schrijver en directeur van de Franse denktank Generation Libre, in een opiniestuk in de zakenkrant Les Echos.
Volgens Koenig is de werking van de bitcoin veel makkelijker te begrijpen dan die van de euro. Het vertrouwen dat we hebben in de eurobiljetten die we in onze portefeuille houden, berust – sinds in 1971 de goudstandaard werd opgegeven – enkel nog op een overdreven vertrouwen in roekeloze staten.
Hun aantal wordt beslist door een centrale bank die op eigen houtje kan beslissen wie ze rijker maakt en wie armer. De banken hebben dan ook nog eens van het voorrecht om geld uit te lenen dat ze niet eens bezitten.
Niemand kan bitcoins creëren uit het niets
Net daarom is de werking van de bitcoin veel eenvoudiger te begrijpen dan die van de euro, want hij vertoont veel gelijkenis met een goudstuk, schrijft Koenig. (De voorloper van de bitcoin heette trouwens niet voor niets ‘Bit Gold”.)
- Om te beginnen is de bitcoin beperkt in aantal (er zullen er maximaal 21 miljoen worden gemaakt) en beschermd tegen elke interventie door derden.
- Het ‘minen’ (ontmijnen) doet zijn naam alle eer aan en is vergelijkbaar met het werk van de goudzoekers in het industriële tijdperk.
- Niemand kan bitcoins creëren uit het niets en elke bitcoin is onderworpen aan de gedecentraliseerde controle van het netwerk.
- Tenslotte kan niemand een bitcoin vernietigen: iedereen bewaart zijn kapitaal in de vorm van een persoonlijke geheime sleutel, die dienst doet als de eigen bank.
- Elektronische portefeuilles laten toe de bitcoins altijd met zich mee te dragen, als waren het goudstaven.
- En in tegenstelling tot uw spaargeld – het product van een bank met als enige garantie een insolvabele staat – kan de bitcoin dus ontkomen aan inbeslagname door een centraal bestuur, het failliet van een bank, hyperinflatie en oorlog.