Documentaire ‘Hillary’ op Canvas: portret van één van de meest bewonderde én gehate vrouwen ooit

In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen pakt Canvas uit met de vierdelige documentaire Hillary. De reeks laat de levensloop zien van de voormalige presidentskandidate, buitenlandminister én first lady van de VS. We krijgen te zien waarom Hillary Rodham Clinton een van de meest bewonderde en tegelijk ook controversiële en zelfs gehate vrouwen van onze tijd is geworden. Hillary is vanaf donderdag 24 september om 21.20 uur te zien op Canvas en via VRT NU.

De bekroonde cineaste Nanette Burstein (bekend van The Price of Gold, American Teen en On the Ropes) kon voor de documentaire uitgebreid praten met Clinton zelf, met haar man Bill Clinton, dochter Chelsea en tientallen andere naasten. Daaronder vallen onder meer voormalig president Barack Obama, vroegere studiegenoten, vrienden en collega’s, medewerkers, adviseurs, journalisten en politieke medestanders en rivalen.

In elke aflevering worden unieke, nooit eerder getoonde privébeelden van de campagne in 2016 verweven met archiefbeelden uit eerdere periodes in het leven van Clinton. Zo krijgen we niet alleen een unieke inkijk in haar persoonlijke leven en carrière, maar ook een beeld van de Amerikaanse politiek van de jaren ’70 tot nu.

Presidentsverkiezingen

Op 3 november vinden de Amerikaanse presidentsverkiezingen plaats. Niemand durft nu nog te zeggen wie zal winnen. Vier jaar geleden was dat anders. Hillary Clinton was toen de gedoodverfde favoriet. Het zou een bekroning zijn geweest van een lange en succesvolle carrière, maar ook van een levenslange strijd voor emancipatie en vrouwenrechten, en tegen vooroordelen en glazen plafonds. Clinton kantte zich altijd openlijk tegen onvrouwelijk gedrag en corruptie. Maar haar zelfzekerheid leek haar de das omgedaan te hebben bij de verkiezingen van 2016.

“Zelfs wanneer het tegendeel bewezen is, onthouden mensen toch vooral de beschuldiging”, vertelt Clinton in de documentaire. “Dat soort constante karakteraanvallen eist zijn tol. Zelfs bij medestanders en vrienden. Ze wuiven het weg, ze geloven het niet. Maar toch is er die kleine ruimte achter in hun hoofd. En als er dan nog eens iets gebeurt, dan wordt die ruimte een beetje groter. Dat is het verhaal van mijn publieke leven.”

Van golden girl tot nasty woman

VRT

In de eerste aflevering van de reeks, The Golden Girl, zien we hoe Clinton zich in de jaren ’60 ontdeed van haar Republikeinse opvoeding in een voorstad van Chicago en zich ontwikkelde tot zelfbewuste rechtenstudente in Yale. Daar leerde ze een zekere Bill Clinton kennen. Ze werd een succesvolle advocate, activiste en rechtenprofessor, trouwde met Bill Clinton en volgde hem naar de staat Arkansas, waar hij een politieke carrière uitbouwde en in 1979 gouverneur werd. Maar ook als first lady van Arkansas bleef Hillary haar eigen weg gaan, als juriste en zakenvrouw.

De tweede aflevering, Becoming a Lady, toont hoe Hillary Clinton na de verkiezing van haar man tot president ook zelf op het nationale podium verscheen als first lady van de Verenigde Staten. Ze bleef daarbij niet op de achtergrond zoals de meeste van haar voorgangers, maar speelde een actieve politieke rol en ontpopte zich tot feministisch icoon over heel de wereld.

VRT

In de loop van de tweede ambtstermijn van Bill Clinton werd Hillary geconfronteerd met de meest pijnlijke periode uit haar huwelijk: de Lewinsky-affaire. Het was een crisis die haar heel haar verdere leven zou blijven achtervolgen, zelfs 20 jaar later in de campagne tegen Donald Trump. Dat blijkt in de derde aflevering, The Hardest Decision.

VRT

In de laatste aflevering, Be our champion, go away, volgen we Hillary’s eigen politieke carrière na afloop van het presidentschap van haar man. Ze werd in 2001 senator in New York, verloor de race om de nominatie tot democratische presidentskandidaat van Barack Obama in 2008, maar werd in 2009 wel minister van buitenlandse zaken. In 2016 nam ze het op tegen Donald Trump in de presidentsverkiezingen. Hoewel ze meer stemmen kreeg dan Trump, haalde ze geen meerderheid in het kiescollege en werd Trump president.

Terugblik

VRT

“Hillary Rodham Clinton is een polariserende vrouw”, zegt documentairemaakster Nanette Burstein. “Ze wordt over de hele wereld bewonderd, maar kreeg ook bakken kritiek. Ik heb mij altijd afgevraagd hoe dat komt. Wat zegt dat over onze houding tegenover gender? Over onze cultuur? In welke mate is zijzelf of zijn wij verantwoordelijk voor die polarisatie.”

“En wie is de echte Hillary? Al jaren wou ik een documentaire over haar maken om een antwoord te vinden op die vragen. En dit was het juiste moment. Ze bekleedt geen politiek ambt en is ook niet in de running voor een functie. Voor het eerst sinds de jaren ’80 kan ze vrijuit spreken zonder zich al te veel te bekommeren over de politieke gevolgen.”

VRT

Burstein kreeg ruim te tijd om met Hillary Clinton te praten. Ze interviewde ook haar familie, vrienden, collega’s en journalisten die haar al jaren volgden. Daarnaast mocht ze gebruik maken van het persoonlijke beeldarchief van de Clintons en vele uren aan fly on the wall-videomateriaal van Hillary en haar staf tijdens de campagne van 2016.

Bij de tientallen getuigen zijn naast Hillary en Bill Clinton en hun dochter Chelsea onder meer ook jeugdvrienden en studiegenoten van Hillary (Betsy Ebeling, Eleanor Acheson, Nancy Bekavac) en Bill (Patty Criner), een collega bij het advocatenkantoor Rose Law (Jerry Jones), politici (Barack Obama, de Republikeinse senator Bill First, en de Democraten Frank Barney en Barbara Mikulski), politieke medewerkers van de Clintons (Paul Begala, Lisa Caputo, Jennifer Palmieri, John Podesta, Melanne Verveer) en journalisten als Peter Baker (New York Times), Karen Tumulty (TIME Magazine), Margaret Talev (Bloomberg), David Brock (American Spectator), Sandra Sobieraj (Associated Press) en Andrea Mitchell (NBC News).

Meer
Lees meer...