Ex-ondervoorzitter Jong N-VA minimaliseert racistische verkrachtingscartoon

Dylan Vandersnickt, de ex-ondervoorzitter van Jong N-VA die vorige week ontslag nam na de controverse rond een bijzonder smakeloze prent met extreemrechtse symbolen, zegt geen spijt te hebben over het maken van de prent. In de, bijzonder rudimentair gefotoshopte, collage valt Vandersnickt op zeer expliciete en persoonlijke wijze twee jonge betogers aan die eerder een lezing van Theo Franken verstoorden. 

Misbegrepen door de media

In de prent wordt een verkrachting afgebeeld van een een meisje, waarop het gezicht van een van de activisten werd geplakt, door, alt-right-symbool, Pepe The Frog in Moslimkledij. Een andere Moslim-Pepe The Frog houdt een revolver tegen het hoofd van een tweede gefotoshopte activist. Toekijkend op het hele tafereel zien we een een derde Pepe die Angela Merkel moet voorstellen.

Volgens Vandersnickt, die dus weerwoord bood aan links activisme door een vrouwelijke activiste af te beelden in een walgelijke verkrachtingsscène, was de prent net een aanklacht tegen seksuele intimidatie. Vandersnickt probeert nu de prent te vergoelijken door te zeggen dat het een verwijzing was naar het seksueel geweld in Keulen.

Ondanks het feit dat er volgens Vandersnickt niets compromitterend is aan de verkrachtingscartoon, heeft de Photoshop-tovenaar dan toch afstand genomen van zijn positie als ondervoorzitter bij Jong N-VA. Dat is volgens Vandersnickt vooral te wijten aan het feit dat zijn prentje door de media verkeerd werd gekaderd. Wel zegt Vandersnickt een fout te hebben gemaakt door de activisten persoonlijk aan te vallen.

Youtube

Pepe The Who?

Ook over het gebruik van haatsymbool Pepe The Frog blijft Vandersnickt ambigu. Waar hij eerder beweerde geen weet te hebben van de politieke implicaties van de cartoonkikker, zegt hij nu wel te weten dat de ontwerper van de kikker zijn eigen creatie heeft laten doodgaan wegens een te hardnekkige associatie met de meest racistische kant van extreemrechts.

Vandersnickt beweert dat de omstreden kikker een symbool is geworden van zowel extreemlinks als extreemrechts en weigert zich te verantwoorden voor de associaties die de kikker oproept, hoewel hij dus niet verlegen zit met het gebruik van het haatsymbool om enkele betogende VUB-studenten aan te vallen.

Bekijk hier het hele interview met Dylan Vandersnickt bij De Afspraak op Canvas.

Twitter

Bekijk zijn reactie van in De Afspraak:

Meer
Lees meer...