Left Right
scrollTop top

Geen pintje na de wedstrijd, Sporting Club Vilvoorde is eerste Belgische voetbalclub die bierverkoop in kantine verbiedt


Geen pintje na de wedstrijd, Sporting Club Vilvoorde is eerste Belgische voetbalclub die bierverkoop in kantine verbiedt

Voetbal en een pintje. Een pintje en voetbal. De twee zijn voor veel mensen onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Behalve bij voetbalclub Sporting Club Vilvoorde, daar is na de wedstrijd geen druppel alcohol te verkrijgen. Een primeur voor Belgisch voetbal. Maar lang niet iedereen is daar blij mee. 

Niets zaliger dan na het spelen van een voetbalwedstrijd en nóg zaliger koud pintje te bestellen in de kantine. Maar daar denkt Sporting Club Vilvoorde anders over. “Onze club telt 275 jeugdspelers”, zegt voorzitter Carim Fnine. “Wij willen graag het roesvrij sporten promoten.”

Tijdens de oprichting vorig jaar, besloot het bestuur om alcohol buiten de deuren van de kantine te houden. Door velen wordt een direct verband gezien tussen het verbod en de moslimachtergrond van het bestuur. “Maar het heeft helemaal niets met godsdienst te maken”, zegt Carim Fnine. “Toen deze club werd opgericht, is beslist dat de jeugdploegen centraal zouden staan. En drinken en roken is volgens ons niets voor de jeugd. Ook roken in de buurt van de kantine hebben we verboden. Daarvoor moet je 40 meter verderop gaan staan.”

Schepen niet eens met alcoholverbod

Maar lang niet iedereen is het met het alcoholverbod eens. De Vilvoordse schepen van Sport Kevin Vincke (N-VA) is helemaal niet blij met het alcoholverbod. “Ik vind dat iedereen de vrijheid moet hebben om te drinken wat hij of zij wil, dus ook een pintje bier. Ik ben zelf opgegroeid in het voetbal en heb nooit anders geweten dat er na de match een pint werd gedronken.”

Vincke hoopt dat het radicale drankbeleid bij SC Vilvoorde nog zal veranderen. Maar de voorzitter van de club zegt niet van gedachten te willen veranderen. “Er is de tennisclub en ook bij de atletiekclub hier vlakbij kun je bier bestellen. Tijdens toernooien staan we bovendien toe dat teams hun eigen bakken bier meebrengen. Daarmee snijden we financieel in ons vel, maar geld is niet alles in het leven. Wij vinden ons pedagogisch, sociaal project belangrijker.”

Ook tegenstanders zijn niet blij

De voorgangers van SC Vilvoorde stonden erom bekend regelmatig voor problemen te zorgen met ouders die agressief werden. “Dat wilden wij niet meemaken. Méér moet je er niet achter zoeken.”

Maar ook tegenstanders zijn niet blij met het alcoholverbod. “Lachen en zeveren na de match met een pintje in de hand hoort gewoon bij de voetbalcultuur”, laat Peutie-trainer Roland Barbieux weten. Hij is één van de tegenstanders van SC Vilvoorde in de derde provinciale. “Uit beleefdheid zijn we een stuk taart gaan eten met de thuisploeg. Maar daarna zijn we snel naar de tennisclub ernaast getrokken om enkele pinten te gaan pakken.”

(Bron: Het Laatste Nieuws)

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…