Left Right
scrollTop top

Goedele reageert plots wel na anorexia-tweet: “Gewicht is maar een cijfer. Ik heb Hanne nooit genoemd”


Goedele reageert plots wel na anorexia-tweet: “Gewicht is maar een cijfer. Ik heb Hanne nooit genoemd”

Goedele Liekens heeft vandaag dan toch gereageerd op de anorexia-tweet waarmee ze volgens Het Laatste Nieuws VRT-nieuwsanker Hanne Decoutere viseerde. Naast een column op deredactie.be heeft Goedele ook een woordje uitleg gegeven aan Radio 1. Ze staat wel nog achter de inhoud van haar tweet, maar zou niemand persoonlijk hebben willen noemen.

Om 2 uur ’s nachts stuurde Goedele Liekens de vreemde tweet de wereld in. ‘Wordt het BMI van onze nieuwslezers ook gecontroleerd zoals bij Franse modellen?’ Gevolgd door de hashtag #anorexia en gericht naar de VRT. Het Laatste Nieuws puzzelde uit dat het wel om Hanne Decoutere moest gaan, al is het maar omdat zij die avond en in herhaling tijdens de nacht Het Journaal presenteerde. Tegenover de redactie van de krant wou Goedele gisteren haar nachtelijke tweet niet nuanceren of uitleggen.

Maar vandaag reageert ze plots wel, vanavond nog op Radio 1. “Ik heb Hanne nooit genoemd. Dat is hun interpretatie”, zegt Goedele. “Je hoeft haar niet in de krant te zetten als de tweet geen naam noemt.” Goedele verdedigde haar uitspraak door te zeggen dat ze bezorgd is. “Ik heb twee tienerdochters en iedereen maakt zich toch meer zorgen over al die skinny ladies waarmee we geconfronteerd worden.”

“Hanne is een topjournaliste”

“Ik tweet twintig, dertig dingen per week. Ik heb onlangs vanuit Ethiopië een pak toffe tweets over het gevecht tegen vrouwenverminking gestuurd en geen krant heeft dat opgepikt. Er was zelfs geen plaats voor een kortje”, gaat Goedele verder. De media hadden volgens Goedele ook bij de anorexiatweet de essentie van de boodschap moeten achterhalen.

Ze steekt de schuld van die volgens haar verkeerde interpretatie dan ook volledig op de journalist van het artikel, ook al heeft ze gisteren dus geen commentaar willen leveren. “Ik heb altijd gezegd, waarom denken jullie dat het over Hanne gaat? Ik wil de antwoorden van de journalisten niet geven. Dat vind ik de schande. Komaan jongens, je hoeft dat meisje niet persoonlijk aan te vallen hé. Dat is een topjournaliste die op eigen houtje heeft bereikt wat ze bereikt heeft.”

Ze staat wel nog steeds achter haar uitspraak, hoewel ze ook belooft iets voorzichtiger te zullen omspringen met tweets. Al is het volgens Goedele maar omdat je nooit weet “wat de printmedia ermee doen”, omdat ze “anders niet genoeg verkopen”.

“Gewicht is maar een cijfer”

“Ik wacht nog altijd op een presentatrice die geen perfect figuur heeft en daar heeft de openbare omroep een belangrijke rol in te spelen”, zegt ze. Helemaal duidelijk is ze niet in de uitleg die ze hierover geeft, maar uit het radio-interview noteerden we nog wel: “Zowel een maatje meer als een maatje minder moeten kunnen… Gewicht is maar een cijfer.” Goedele geeft toe dat ze vandaag eigenlijk het omgekeerde bereikt heeft van wat ze wilde doen met de bewuste tweet.

Haar column over de tweet eindigt ze met verontschuldigingen naar Hanne: “Nogmaals sorry Hanne, het was niet persoonlijk op jou bedoeld en als kersverse mama van een prachtige dochter, deel je vast mijn bezorgdheid.” Benieuwd of Hanne wat gaat terugtweeten.

Medialaan

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…