Left Right
scrollTop top

‘Grote geste’ van De Croo (Open Vld) om Dewinter (Vlaams Belang) af te houden rammelt langs alle kanten


© Herman De Croo (Open Vld).

Herman De Croo (Open Vld) wordt de nieuwe voorzitter van het Vlaams parlement. Voor even, zodat iedereen de eed in zijn handen kan afleggen, niet in die van Filip Dewinter (Vlaams Belang). Maar De Croo vergist zich schromelijk in het bedrag dat hij daarvoor ‘laat liggen’. Hij sprak zelf over 570.000 euro uittredingsvergoeding, terwijl het 234.000 euro is. En in de plaats krijgt hij een royaal pensioen.

Het Vlaams parlement komt straks opnieuw bijeen, op 18 juni. En dan moet een eerste voorzitter geïnstalleerd worden, die de eerste vergadering kan voorzitten. De persoon die dat mag doen, is de man of vrouw met de meeste jaren ervaring in het parlement.

In principe is dat Filip Dewinter van Vlaams Belang, hij heeft de meeste jaren op de teller. Een beetje lastig voor velen: extreemrechts die de voorzittershamer pakt. En dus besliste Herman De Croo (Open Vld), die nog meer ervaring heeft, om toch nog eens opnieuw z’n mandaat op te nemen. De 81-jarige De Croo had beloofd om deze keer niet meer terug te komen, ook al is hij als lijstduwer wél verkozen.

Filip Dewinter (Vlaams Belang)

Financiële martelaar? Niet echt …

Allemaal helder, alleen besliste De Croo van zichzelf ook een financieel martelaar te maken: hij maakte in Het Nieuwsblad bekend dat hij, om Filip Dewinter af te houden, een uittredingsvergoeding van liefst 570.000 euro liet liggen. Want daar had hij recht op, als hij niet meer zou gaan zetelen.

Maar dat was wel ietsje te kort door de bocht. Om te beginnen is het bedrag van de uittredingsvergoeding een pak lager: het gaat om 24 maanden parlementaire wedde, of 234.000 euro. Vroeger was dat nog 48 maanden of zo’n 440.000 euro. Beide bedragen zijn dus nog ver verwijderd van de 570.000 euro waar De Croo het over had.

Bovendien wordt het bedrag ook in schijven uitbetaald: geen enkel parlementslid krijgt het zomaar op z’n rekening geparkeerd. En last but not least, in plaats van de uittredingsvergoeding, die De Croo dan niet krijgt, is er wel nog het parlementaire pensioen, dat de liberale nestor dan wél krijgt als hij meteen na de zitting waarin hij voorzitter is, zou stoppen. Een volledig pensioen, dat De Croo na 51 jaar parlement sowieso heeft, zou iets meer dan 75 procent van zijn voltijdse wedde bedragen.

Onhandig dus op z’n minst, van Herman De Croo. Want op die manier, door met gigantische bedragen te goochelen, zuigt hij ook de aandacht naar de opgeblazen vergoedingen voor afscheidnemende parlementsleden. PVDA bond de kat de bel aan, door erop te wijzen dat die vergoedingen 14 miljoen euro kosten in totaal. Een afscheidspakket van een half miljoen is niet ongebruikelijk voor krokodillen met heel wat anciënniteit.

Rest de vraag of De Croo wel degelijk opzij zal gaan: ook de vorige legislatuur hield hij zich niet aan de afspraken, en bleef gewoon in het parlement zitten. Freya Saeys in Oost-Vlaanderen is zijn opvolger. Maar zij moet dus hoe dan ook nog even wachten: na de eerste zitting duurt het 10 dagen voor het vast bureau is geïnstalleerd, en een voorlopige voorzitter kan aangeduid worden. De post kan immers maar definitief ingevuld worden als er een nieuwe coalitie is, en dat kan ook Vlaams wel nog even duren. Afwachten dus of De Croo 11 juli als parlementslid haalt: het traditionele feestje van het Vlaamse niveau in het Brusselse stadhuis.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.606.048
 • Aantal
  doden
  1.149.702
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  305.409
 • Aantal
  doden
  10.737