Joe Biden komt op voor Amerikaanse presidentsverkiezingen en wil oudste president aller tijden worden

Joe Biden komt op voor Amerikaanse presidentsverkiezingen en wil oudste president aller tijden worden

Joe Biden, de man die Amerikaans vicepresident was tijdens de termijn van president Obama, zal strijden om de Democratische nominatie. Biden trapt zijn campagne af door de Amerikanen te waarschuwen voor de schade die het beleid van de huidige president Trump veroorzaakt. De 76-jarige stelde zich in 1988 en 2008 al kandidaat voor de Democratische nominatie, maar ving toen bot.

Voormalig Amerikaans vice-president Joe Biden is kandidaat voor de Democratische nominatie en om uiteindelijk de huidige Amerikaanse president Donald Trump op te volgen in 2020. Dat maakt hij bekend in een campagnefilmpje.

Volgens Biden zijn de Amerikanen verwikkeld in “de strijd om hun natie”: “Als we Donald Trump nog acht jaar in het Witte Huis geven, zal hij voor altijd de aard van deze natie en wie we zijn, veranderen. Ik kan niet aan de zijlijn staan om dat te zien gebeuren.”

(I’m fucked“: Trump dacht dat Mueller-rapport z’n ondergang zou betekenen (en dat kan het nog steeds).)

Derde poging

Er wordt al maanden gespeculeerd dat Biden nog een laatste keer een gooi zou doen naar het presidentschap. In 1988 verloor hij de Democratische nominatie van Michael Dukakis en in 2008 van Barack Obama.

Biden was acht jaar lang vicepresident onder Obama. Hij was in het Obama-tijdperk superpopulair en over zijn bromance met Obama circuleerden er heel wat memes.

Biden zal het in de Democratische voorverkiezingen moeten opnemen tegen de senators Elizabeth Warren, Kamala Harris, Kirsten Gillibrand en Cory Booker, en Tulsi Gabbard en Julian Castro, voormalig burgemeester van San Antonio en ministers van Volkshuisvesting en Stedelijke Ontwikkeling onder Obama.

(Mueller vindt geen bewijs tegen Trump, maar pleit hem ook niet vrij. En dus duurt het spelletje gewoon voort.)

Ouder dan Trump

Biden is vier jaar ouder dan Trump. Als Biden het van de president haalt, wordt hij de oudste, verkozen president in de Amerikaanse geschiedenis.

Biden trapt maandag officieel zijn campagne af in de stad Pittsburgh in zijn thuisstaat Pennsylvania. Hij is vooral populair bij de werkende blanke Amerikaan. Of voldoende Democratische kiezers zal kunnen strikken, valt nog af te wachten.

(Geen nieuwe aanklachten in eindrapport Mueller, maar dat betekent niet dat Trump van de haak is.)

Ongepaste aanrakingen

Dat Biden nu pas zijn kandidatuur voor 2020 bekend maakt, is geen toeval. Acht vrouwen beschuldigen de voormalige vicepresident er namelijk van dat hij hen ongepast heeft aangeraakt. Het gaat echter niet om beschuldigingen van seksueel misbruik. Biden heeft tot op de dag van vandaag geweigerd om zich voor de aanrakingen te verontschuldigen.

(Trump zet z’n zuivering verder: ook nummer één van Secret Service moet opstappen. Waarom of beter: door wie?)

Gesponsorde artikelen