15 euro voor 1,5 gram: in de Lidl in Zwitserland verkopen ze nu cannabis

Lidl is in Zwitserland begonnen met de verkoop van cannabis in pakjes van 1,5 en 3 gram. De cannabis is bedoeld om gewone sigaretten mee te rollen, als vervangmiddel voor tabak. De cannabis bevat wel THC, maar in erg kleine hoeveelheden.

Voor 1,5 gram betaal je 17,99 Zwitserse frank (15 euro) en voor eentje van 3 gram omgerekend 16,75 euro. Die laatste is zoveel goedkoper omdat de kwaliteit wat minder zou zijn.

Lidl is al de tweede grote winkelketen in Zwitserland die cannabis gaat verkopen. Cannabis met een THC-gehalte (tetrahydrocannabinol) van minder dan 1% mag sinds 2011 legaal verhandeld worden in Zwitserland. Dat is ruim boven wat het in België is – 0,2% – en wat de de meeste Europese landen hanteren. Lidl waarschuwt kopers dan ook de sigaretten niet mee te nemen naar het buitenland.

Belastingsinkomsten

De legale verkoop van die “cannabis light” zorgde vorig jaar al voor meer dan 20 miljoen euro aan belastinginkomsten (op een omzet van 90 miljoen).

Volgens Lidl geven sigaretten die je ermee rolt “een ontspannende maar geen bedwelmende werking”. Ze bevatten dan ook relatief gezien meer cannabidiol (CBD), waarvan gezegd wordt dat het ontspannende maar ook ontstekingsremmende effecten heeft.

Sinds de zomer van 2017 worden er ook al in de Coop-supermarkten in Zwitserland cannabis-sigaretten te koop aangeboden. Die kosten omgerekend 18 euro voor een pakje van twintig.

Meer
Lees meer...