Vrouwen met erfelijke borstkanker, veroorzaakt door de BRCA1- of BRCA2-genen, hebben een betere overlevingskans na succesvolle proeven met een medicijn dat de kans verkleint dat de kanker na de behandeling terugkeert. Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in ons land.
Een grootschalig onderzoek door academische onderzoekers naar het geneesmiddel olaparib toonde aan dat olaparib het relatieve risico op invasieve herhaling, tweede kankers of overlijden met meer dan 40 procent verminderde.
In absolute termen bleef 85,9 procent van de vrouwen die olaparib in pilvorm kregen gedurende een jaar na het einde van hun behandeling in leven zonder terugkeer van hun kanker gedurende drie jaar, vergeleken met 77,1 procent die een placebo kregen. Het verschil was vergelijkbaar als het ging om gemetastaseerde ziekte, dat wil zeggen kankers die op andere plaatsen in het lichaam voorkomen – 87,5 procent bij olaparib en 80,4 procent bij een placebo.
Tot deze proef was er niets dat vrouwen met de erfelijke borstkankergenen – die vaak jong zijn en aan de meest ernstige vormen van kanker lijden – die vreesden dat hun kanker zou terugkeren, kon helpen.
Werking
Olaparib werkt door te voorkomen dat kankercellen hun DNA kunnen repareren door een molecuul genaamd PARP te remmen, waardoor kankercellen afsterven. Het werkt vooral goed voor patiënten met defecte versies van de BRCA1- of BRCA2-genen, die normaal gesproken betrokken zijn bij een ander systeem voor het repareren van DNA.
Het medicijn is al goedgekeurd voor gebruik bij de behandeling van genetische vormen van borst-, eierstok-, prostaat- en pancreaskanker, hoewel het duur is.
Lees meer: