Pas op voor te mooie aanbiedingen op Black Friday! Zo kan je ze herkennen …

Black Friday is tegenwoordig ook in België het moment om koopjes te doen, zeker online. Je zal op veel websites leuke deals zien. Maar waar geld is, is ook fraude en jammer genoeg komt ook dat steeds meer voor. Dit zijn de grootste valstrikken en zo kan je ze vermijden.

Het was lang een Amerikaans fenomeen, maar is de laatste jaren ook in ons land groot geworden: Black Friday. De dag na de Amerikaanse feestdag Thanksgiving geven winkels in de Verenigde Staten grote kortingen en dat zorgt altijd voor hysterische taferelen.

Ook in België geven steeds meer winkels korting op Black Friday. En zeker op internationale webshops kan je mooie deals scoren. Veel Belgen kunnen dan ook op zoek gaan naar koopjes. Zoals ieder jaar wordt er vooral een grote jacht verwacht op goedkope elektronica.

Maar toch beslis je best niet te snel om iets te kopen. Veel aanbiedingen lijken te mooi om waar te zijn en zijn dat ook echt. Dit zijn de vier grootste valstrikken:

1. Geen echte korting

Een televisietoestel dat normaal 800 euro kost voor amper 300 euro? Klinkt fantastisch, maar volgens onderzoek is het dat vaak niet. Consumentenorganisatie Which? ontdekte in 2016 tijdens Black Friday dat 60 procent van de afgeprijsde elektronica op andere momenten in het jaar evenveel of zelfs minder kost.

Hoe groot dat percentage in België is, is niet bekend. Maar omdat veel consumenten hun aankopen doen op internationale webshops moeten we ook hier rekening houden met zo’n fraude. Om zeker te zijn, zoek je best altijd op enkele andere sites hoeveel je mogelijke aankoop daar kost.

2. Mindere kwaliteit

iStock

Een andere valkuil zijn spotgoedkope toestellen van onbekende merken. Die beloven even goede kwaliteit, maar dat blijkt in de praktijk dikwijls helemaal niet het geval te zijn.

Er zijn tegenwoordig heel veel termen om de kwaliteit van toestellen aan te duiden. Wie technisch niet de grootste specialist is, kan zich dus snel vergissen. Maar er is wel degelijk een groot verschil tussen Ultra HD, Full HD en HD Ready, om maar één iets te noemen.

Ook bij bijvoorbeeld smartphones of koptelefoons zijn er kleine valkuilen die de lage prijs verklaren. Onthou hier dat als het te mooi lijkt om waar te zijn, het dat ook vaak is.

3. Fake deals op Facebook en Instagram

Facebook

Iedereen kent het wel: je opent Facebook en op je tijdlijn zie je een foto van een handtas van Chanel voor amper 100 euro. Heel aanlokkelijk natuurlijk maar de kans dat de handtas die je thuis krijgt een echte Chanel is, is wel heel klein … als je al ooit iets opgestuurd krijgt.

Ook op Instagram zie je steeds vaker gelijkaardige fake deals. Naast dure designermerken zoals Louis Vitton, Burberry en Gucci wordt dezelfde fraude ook toegepast bij bijvoorbeeld parfums. Die bevat dan wel in plaats van een lekker geurtje soms zelfs urine. Recent onderzoek toonde aan dat achter die fake deals vaak grote criminele organisaties zitten.

4. Phishing via mail of WhatsApp

Aanlokkelijke aanbiedingen kunnen je ook bereiken via mail of op WhatsApp. Vaak gaat het zelfs over dingen die zogezegd gratis worden weggegeven, als je maar snel genoeg reageert. Of je krijgt een kortingsbon voor een groot bedrag in een populaire winkel.

Het enige wat je daarvoor moet doen, is je gegevens doorgeven. Dat is dan ook het doel van dergelijke phishingberichten. Je negeert ze best gewoon. Zo’n fraude kan je trouwens het hele jaar tegenkomen, maar zou volgens specialisten 20 procent meer voorkomen in november en december.

Meer
Lees meer...