Als je geen zin hebt om maandverband of tampons te gebruiken, bestaat er ook nog een andere optie. Heb je al eens gehoord van ‘menstrual release’? Met deze methode hou je je menstruatiebloed in en laat je het pas vloeien wanneer jij zin hebt. Menstrual release is wel voor echte durvers die ook een beetje geduld hebben om de kneepjes te leren. We leggen het even uit …
Er zijn verschillende manieren om maandverbanden en tampons te vervangen. Denk maar aan menstruatiecups, wasbare doeken en absorberende onderbroeken. Vrouwen gebruiken al jaren een aparte methode: menstrual release. Maar wat is het en hoe leer je deze methode?
Menstrual release
De methode volgt het principe van naar het toilet willen gaan, maar het toch inhouden. Je houdt het menstruatiebloed vast totdat je naar toilet moet om het te laten vloeien. Het klinkt heel logisch, maar veel vrouwen denken nu bij zichzelf hoe zoiets kan. Als je naar toilet moet gaan en het nog kan inhouden, komt dat door sluitspieren. Maar zover wij weten heeft onze baarmoeder helemaal geen sluitspieren … Toch!?
We nemen aan dat zelfcontrole erg belangrijk is bij deze methode. Het klinkt een beetje riskant, maar je moet geen geld meer uitgeven aan maandverband en tampons. Daarnaast leer je je lichaam ook veel beter kennen.
Hoe begin je eraan?
Eigenlijk is de methode heel simpel en kan iedereen het aanleren. Ken je het gevoel dat je ’s ochtends opstaat en je na enkele stappen het bloed voelt vloeien? Eigenlijk moet je op dat moment alles dichtknijpen en ervoor zorgen dat er geen bloed vloeit. Dat moet je blijven oefenen, keer op keer.
Je denkt waarschijnlijk dat zo’n manier van menstrueren jaren oefening nodig heeft. Maar volgens verschillende getuigenissen op Facebook kan je het jezelf makkelijk aanleren. Het is niet de bedoeling om meteen na het lezen van dit artikel eraan te beginnen, je tampons in de vuilbak te gooien en naar het werk te vertrekken. Oefen eerst als je een dagje alleen thuis bent. Probeer alles in te houden tot je zelf zin hebt om het bloed te laten vloeien.
Maar wat gebeurt er dan als je moet sporten, lachen of niezen? Volgens enkele vrouwen die de methode toepassen, kunnen ongelukken gebeuren. Maar als je regelmatig traint, heb je snel door hoe het werkt en hoe je je menstruatiebloed moet inhouden.
Leer je lichaam kennen
Wij hebben Alice, die aan menstrual release doet, geïnterviewd en zij verrijkt ons met meer informatie. “Wat ik leuk vind aan menstrual release is dat ik doorheb wanneer mijn regels moeten vloeien. Hierdoor heb ik ook meer controle op mijn lichaam en zelfs menstruatiepijn.”
Vrouwen die hier al even mee bezig zijn, vinden de methode vanzelfsprekend. “Ik ben er jong aan begonnen”, zegt Lucie, een vrouw die getuigt op een Facebook-pagina. “Ik ontdekte deze methode toen ik 14 jaar oud was en moeder werd. Na mijn bevalling, toen mijn menstruatie normaal werd, leerde ik thuis om mijn lichaam onder controle te houden.”
Beperking
Normaal gezien kunnen alle vrouwen deze methode toepassen, maar niet iedereen is daar even gelukkig mee. Sommige vrouwen zijn hier niet mee gediend en bezien deze methode als een beperking. Feministen laten van zich horen: “Er wordt weer geëist van vrouwen dat we meer controle moeten hebben op ons lichaam”, klinkt het op een Facebook-pagina. Maar daar is Lucie het niet mee eens: “Ik had weinig ongelukken in het begin. Ik had wel veel schrik om naar buiten te gaan tijdens mijn maandstonden, maar na vier maanden vond ik het weer normaal. Ik kon zelfs wachten tot ik thuis was.” De controle werd een normale gang van zaken en ze ging naar toilet na 3 of 4 uur.
Quand j'essaie le flux instinctif libre et que j'éternue. pic.twitter.com/WkwjkhOB4H
— Adria (@Grrraou) 28 août 2017
Gevaarlijk?
Voor veel vrouwen is de methode wel handig, maar is maandstondenbloed inhouden wel veilig? Want zelfs een tampon te lang inhouden voor risico’s kan zorgen. En hoe zit dat dan met vrouwen die lijden aan endometriose, een chronische ziekte waarbij het baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoederholte bevindt? Heel wat onbeantwoorde vragen dus!
Als je deze methode wil uittesten, moet je misschien toch eerst even navragen bij je huisdokter of gynaecoloog of je daar geschikt voor bent.
Wie durft?