‘De Mol’ 2018 – Aflevering 1 – AMEN

‘De Mol’ 2018 – Aflevering 1 – AMEN

Heb je mij gemist? En daarmee bedoel ik mijn blog? Mijn kijk op het programma, op de grootste speurtocht van het jaar? De aflevering van zondag was er eentje om je duimen van af te likken. ‘De Mol’ 2018 is begonnen! En hoe!

*Spoiler Alert: deze blogpost bevat info over aflevering 1 van De Mol.*

Dit artikel verscheen origineel op: https://mijnnaamislien.wordpress.com, een blog over De Mol 2018.

HEB JE MIJ GEMIST?

Nu De Mol terug is, ben ik ook helemaal terug! En je kon me zondag zelfs in Café De Mol hebben zien zitten! We zijn er aan begonnen!

OPDRACHT 1 – HET KERKHOF

Inzet: €5000 / Verdiend: €1750

De 10 kandidaten liggen in een kist onder de grond. Ze vormen duo’s en die duo’s zijn elk een ander bedrag waard. Hoe lager je bedrag, hoe makkelijker je uit de kist kan komen en het was de Mol die bepaald heeft wie waar mocht liggen.

VIER / Café De Mol

Op het schema hierboven wordt duidelijk weergegeven wie hoeveel geld waard was en of het dat duo gelukt is uit de kist te komen. De vraag is dan natuurlijk of de Mol zichzelf een plek geeft in een goedkope of duurdere kist. Als je je als Mol in een kleine kist legt, kan je het spel meer beïnvloeden. Maar als je jezelf op een redelijk hoog bedrag legt, kan je er natuurlijk alles aan doen niet uit die kist te geraken.

De meest verdachte kandidaten in deze opdracht waren Katrien, Pascale en Jeffrey.

Katrien en Pascale moet je uiteraard in één adem noemen tijdens deze opdracht, want geen één van de twee dames deed ook maar enige overtuigende moeite uit hun kist te geraken. “Ik weet echt niet wat we allemaal nog kunnen vinden?”, dixit een voorzichtige Pascale. Claustrofobische Katrien zag het al snel niet meer zitten.

Jeffrey daarentegen vond heel de opdracht net iets té makkelijk. Hij vindt als eerste het woord PLUIM, weet zeer snel dat ze op zoek moeten naar een sleutel en vindt het het een evidentie dat ze op zoek moeten naar 7:26. En wat is dat met die nietjes waarmee Jeffrey’s overlijdenstekstje in de kist van Channy is bevestigd?

VIER

Verdacht in en na opdracht 1

 • Joke kijkt in de zaklamp, op zoek naar een sleutel maar zegt eerst niks te vinden. Daarna is er plots de wonderbaarlijke vondst van het sleuteltje IN de zaklamp. Een bewuste manier om tijd te rekken of had ze het echt niet gezien?
 • De eerste opdracht speelt zich af in San Pedro de Los Pozos. San Pedro is Sint-Pieter. Een verwijzing naar priester Pieter?
 • Het hotel waar de kandidaten belanden na de eerste opdracht heet Imperio d’Angeles (Huis van de Engelen). Zijn dit samen met alle kruisbeelden tijdens de aflevering een verwijzing naar Pieter?
 • Als je de cijfers van de nog levende bekende foto’s googelt zoals ze in het programma zaten, 14679, kom je op een bouwdoos van een Ryusei ‘Grace’ vliegtuig. Een vliegtuigje dat door de Japanse marine gebruikt werd in WOII. Een verwijzing naar marinier Pascale?
 • Jeffrey krijgt na de eerste opdracht een molboekje in een paarse kleur. Anders gekend als ‘taupe’, het Franse woord voor ‘mol’. Of hij heeft die kleur gewoon gekozen omdat dat de kleur van zijn favoriete voetbalclub Beerschot is.
VIER

OPDRACHT 2 – MARIA MARIA

Inzet: €4000 / Verdiend: €2000

De kandidaten maken kennis met een Mariachiband. Een plaatselijke volksband in Mexico die door de straten wandelt en typisch Mexicaanse muziek speelt. Voor één keer zullen ze echter bekende nummers spelen en Channy en Bahador worden gekozen om achter de band te lopen en de gespeelde nummers te raden, hoewel ze zelf aangeven niet veel van muziek te kennen.

De andere kandidaten moeten de band voorblijven en onderweg opsplitsen om drie opdrachten tot een goed einde te brengen. Lukt dat voor de band hen bereikt, dan mogen ze aansluiten en mee naar de nummers helpen raden.

Domino – Kelly & Joke

Joke en Kelly blijven als eerste achter bij de opdracht met de dominostenen. Het is simpel: maak het rijtje af voor de band je bereikt. Zowel Joke als Kelly zijn redelijk nerveus en eigenlijk is die opdracht op voorhand al ten dode opgeschreven. De dames slagen er niet in de dominostenenrij te kunnen afmaken voor de band hen bereikt. €1000 weg.

Basket – Lloyd, Katrien & Jeffrey

Lloyd, Katrien en Jeffrey blijven achter bij de tweede opdracht. Ze krijgen drie rijen basketballen voorgeschoteld. Op elke basketbal in het rijtje staat een letter. Met die letters moet je een woord kunnen vormen, maar er zit steeds één bal te veel in het rijtje. De drie verkeerde ballen moeten ze dus door de ring gooien nog voor de band hen bereikt. Bij elke bal moeten ze verder van de ring gaan staan.

De twee dingen die opvallen, zijn dat Jeffrey steeds verkeerde woorden gokt waardoor Lloyd ze altijd moet corrigeren en dat Katrien eigenlijk redelijk goed is in basketbal want zij gooit twee van de drie ballen los in de ring.

Het drietal slaagt er na veel pogingen in om de drie ballen, net voor de komst van de band, in de ring te gooien. €1000 in de pot.

Wie ben ik? – Pascale, Steve & Pieter

Het laatste drietal belandt bij een Mexicaan die enkel antwoordt op Spaanse ja/nee-vragen waardoor het drietal hun beste Jommeskes-Spaans moet bovenhalen om te ontdekken welke naam er op hun voorhoofd plakt. Het drietal slaagt er op tijd in om de drie namen te raden. Al zal dat niet aan Pascale gelegen hebben. Want hoewel Steve haar tot twee keer toe ‘Pamela Anderson’ souffleert, lijkt zij hem straal te negeren en bij wijze van tijd rekken eerst nog voluit voor Melania Trump te gaan. Omdat ze beseft dat het waarschijnlijk niet anders kon, raadt ze uiteindelijk dan toch de juiste naam van Pamela Anderson. €1000 in de pot

Meisjes aan de macht – Channy & Bahador

Iedereen, buiten Joke en Kelly, komt aan in een stierenarena. Channy en Bahador kunnen nog €1000 verdienen als ze de vijf kippen met de juiste namen in een hok kunnen steken voor er vijf minuten om zijn. Elke kip heeft de naam van een lied dat werd gespeeld door de Mariachiband. Eileen, Billy Jean, Lola, Maria en Caroline. Het tweetal lijkt het echter niet zo te hebben met kippen en laat de duizend euro schieten.

Verdacht in en na opdracht 2

 • MARIAchiband, opnieuw een verwijzing naar de katholieke kerk. Opnieuw een verwijzing naar Pieter?
 • Als je de letters van de drie verkeerde ballen tijdens de basketopdracht naast elkaar legt, krijg je RAT. Jeffrey is fan van voetbalclub Beerschot, de Kielse ratten.
 • Wanneer Jeffrey mag aansluiten bij de Mariachiband, doet hij er in eerste instantie alles aan om Channy van de wijs te brengen. “Dat lied van Michael Jackson heet Thriller” en “dat andere is zeker niet Lola“.

OPDRACHT 3 – CLIFFHANGER

Inzet: €5000 / Verdiend: €3000

INZET: €5000 / VERDIEND: €3000

De kandidaten moeten in duo’s abseilen. De ene kandidaat komt een quote tegen, de andere vier namen van vier kandidaten die dat mogelijk gezegd hebben. Ze hebben de beiden dingen, plus wat mensenkennis, nodig om een juist antwoord te geven beneden. Elk juist antwoord is €1000 waard. Wie het snelst beneden is, krijgt bovendien nog een mysterieuze enveloppe.

De duo’s:

 • Steve & Channy: €1000
 • Kelly & Pascale: €1000
 • Jeffrey & Joke: fout antwoord
 • Katrien & Pieter: €1000
 • Bahador & Lloyd: fout antwoord

Verdacht in en na opdracht 3

 • Pascale heeft op haar selectiegesprek de quote: “Ik ben niet zo goed in iemand anders zijn dan mezelf, tenzij ik toneel moet spelen.” Pascale is aangesloten bij toneelgroep de Klisse in Bredene. Ze kan dus perfect een rolletje spelen. Ook dat van de Mol?
 • Joke wint de enveloppe. Al kunnen we nog niet zeggen of dat een Mollenactie is of gewoon puur geluk. Dat zal de functie van die enveloppe in de tweede aflevering moeten verduidelijken. Feit is wel dat Joke na drie opdrachten geen cent heeft binnengebracht.

FOLLOW THE MONEY

Eén van de belangrijkste en makkelijkste manieren om de Mol te ontmaskeren is ‘Follow the money‘. Door al het gewonnen geld, verdeeld over verschillende kandidaten, naast elkaar te leggen, kan je een duidelijk beeld krijgen van wie het minste geld binnenbrengt. Voorlopig met stip op 1: Joke. Zij slaagde er nog niet in geld te verzamelen voor de pot. Maar het is nog vroeg, wie weet had ze gewoon pech in de eerste aflevering. Wat ook opvalt: Pieter verdiende voorlopig al het meeste geld. Dat kan een afleidingsmanoeuvre zijn als Mol of gewoon een uitmuntende kandidaat.

*De bedragen die in duo’s of trio’s werden verdiend, werden verdeeld. Vb. Bahador en Pieter wonnen samen €500 in de eerste opdracht. Ze wonnen dus elk €250 in opdracht 1.

TEST EN EXECUTIE

Elke week maak ik een overzicht van wat we weten over de test uit die aflevering. Wie kreeg een groen scherm, wie een rood en wie verdenkt wie. Alles wordt steeds in een schema gegoten en is gebaseerd op wat duidelijk werd gemaakt in de tv-montage.

IK VERDENK

Na aflevering 1 is het redelijk absurd om al op een Mol te zitten. Maar voorlopig springen Pascale en Jeffrey er toch uit. Die houden we in het oog, de volgende afleveringen.

En zo zit aflevering 1 er al op. Ik kan niet wachten tot aflevering 2!

Gesponsorde artikelen