Deal tussen Netflix en The CW loopt af: moeten we vrezen voor ‘Riverdale’ en co?

Deal tussen Netflix en The CW loopt af: moeten we vrezen voor ‘Riverdale’ en co?

Netflix en de Amerikaanse zender The CW werken al jarenlang trouw samen. CW-series zoals ‘Riverdale’, ‘The 100’ en ‘Crazy Ex-Girlfriend’ verschijnen door die deal automatisch ook op Netflix. Maar aan die samenwerking komt binnenkort een einde. De deal loopt af en er lijkt ook geen nieuwe te komen. Gaan Netflix-kijkers ‘Riverdale’ en co binnenkort moeten missen? Niet meteen, maar het aflopen van de deal zal wel z’n gevolgen hebben.

Netflix is niet alleen de thuis van gigantisch veel eigen werk. Series als Breaking Bad vonden door de streamingdienst een nieuw publiek en kregen zo een tweede leven. Ook voor ‘concurrerende’ televisiezenders kon Netflix dus een leuke extra betekenen. Dat zagen Warner Bros. en CBS, de moederbedrijven van The CW, al snel in. Zij sloten in 2011 al een deal met Netflix (én toen ook Hulu, al liep die deal in 2016 af). Maar aan die samenwerking lijkt nu, na acht jaar, een einde aan te komen.

1 miljard dollar

Netflix kreeg in 2011 zo toegang tot meer dan 700 uur fictie van de zender. Die samenwerking verliep zo vlot dat de deal in 2016 niet alleen werd hernieuwd maar zelfs nog verder werd uitgebreid: ook alle nieuwe series zouden een weekje na op de zender te zijn verschenen een plaatsje krijgen op de streamingdienst. Zo kon Netflix plots nieuwe, populaire series als Riverdale, The Flash, Arrow, The 100, Jane the Virgin en Crazy Ex-Girlfriend aanbieden.

Maar ook voor The CW legde het geen windeieren. Niet alleen waren er plots veel meer ogen gericht op hun series (seizoen twee van Riverdale had door de buzz van Netflix zo opvallend meer kijkers dan het eerste), ze kregen er ook een smak geld voor. Voor die initiële deal met Netflix zou The CW zo maar liefst een miljard dollar (nu zo’n 895 miljoen euro) hebben ontvangen.

Impact

Die overeenkomst zou echter deze lente nog aflopen en het lijkt erop dat er deze keer geen vernieuwing zal komen, dat meent The Verge te weten. Fans van de huidige The CW-series op Netflix moeten echter niet vrezen. Series die al op Netflix te zien zijn, zullen er ook in de toekomst blijven. Ook de nieuwe seizoenen van Riverdale en The Flash zullen dus op Netflix verschijnen.

Al heeft het wel een impact, want nieuwe series, zoals de aangekondigde Riverdale-spinoff Katy Keene (zie trailer in tweet) of de nieuwe Batwoman-serie, zullen dus niet automatisch op de streamingdienst gaan komen. Al sluit dat natuurlijk ook niet uit dat Netflix en The CW alsnog rond de tafel zitten om individuele series naar de streamingdienst te brengen.

Zoektocht naar exclusiviteit

Volgens The Verge zou het Netflix zijn die geen zin meer had in een nieuwe deal. De streamingdienst laat de tactiek om globale overeenkomsten te sluiten met zenders of productiehuizen vallen en zal in de toekomst vooral gaan inzetten op het binnenhalen van specifieke series.

Maar ook voor The CW en vooral voor moederbedrijven Warner Bros. en CBS biedt het meer mogelijkheden. Zo zouden ze nieuwe series als Batwoman (zie trailer) exclusief kunnen houden voor de aankomende streamingdienst van WarnerMedia of zouden ze de serie natuurlijk ook kunnen aanbieden bij concurrenten van Netflix, zoals Amazon en het aankomende Disney+.

Net daarom wordt er verwacht dat dergelijke deals meer en meer zullen verdwijnen. De groei aan concurrentie in streamingland zorgt ervoor dat er grote bedragen worden neergelegd voor exclusieve rechten (zo betaalde Netflix een hallucinant bedrag om Friends op de streamingdienst te houden), wat het voor zenders en producenten logischer maakt om elke serie apart aan te bieden. Dat is slecht nieuws voor de consument, die abonnementen zal moeten nemen op verschillende streamingdiensten om al zijn favoriete series te kunnen blijven volgen, maar uiteraard ook een pak winstgevender voor de producenten.

Bekijk hieronder een overzichtje van alles dat er de komende maanden zit aan te komen op The CW, waarvan er dus een hoop niet noodzakelijk zal verschijnen op Netflix:

Netflix blijft een hoop pareltjes in huis hebben. Dit zijn volgens ons de 50 beste series op de streamgindienst!

Gesponsorde artikelen