Eindelijk bewijs: J.K. Rowling smijt haar afwijzingsbrieven op sociale media

We kunnen ons amper inbeelden dat het zelfs J.K. Rowling kan overkomen, maar nu het bewijs er is, moeten we wel. In 2013 zocht de schrijfster een uitgever voor haar boek ‘Koekoeksjong’. Klein detail: dat boek wou ze uitgeven onder het pseudoniem Robert Galbraith. Zonder Rowling op het manuscript bleek het niet zo eenvoudig om een uitgever te vinden. Op vraag van een fan en om aankomend schrijftalent aan te moedigen, deelt ze nu twee afwijzingsbrieven met de wereld.

’t Begon allemaal met deze tweet

Daarop vroeg een fan haar om een foto van zo’n afwijzingsbrief te tonen

Die van Harry Potter lagen op zolder, maar die van Koekoeksjong, in 2013 uitgegeven onder het pseudoniem Robert Galbraith, wou ze wel delen

Rowling deelde de brieven naar eigen zeggen om aanstormend schrijftalent aan te moedigen, niet uit wraak

“Was er een uitgever die zowel Harry Potter als het Koekoeksjong afkraakte?”

Jep … blijkbaar bestaan er zo’n mensen

Nu het onderwerp toch aangesneden was, wou een andere fan ook weten waar ze haar motivatie vandaan bleef halen

We <3 you, J.K. Rowling

Toch ook nog enkele – hilarische, aangezien het stiekem om niemand minder dan J.K. Rowling gaat – quotes uit haar afwijzingsbrieven:

Uitgeverij Constable & Robinson wou Koekoeksjong niet publiceren omdat ze er “geen commercieel succes in zagen.” Ze suggereren dat Galbraith (het pseudoniem waaronder Rowling het boek wilde publiceren) in “een behulpzame boekenwinkel” of in de tweejaarlijkse “koopgids van het tijdschrift Bookseller” moet nagaan bij welke uitgevers hij moet zijn voor een boek in het misdaadgenre.

Bovendien krijgt hij de tip “om een schrijfcursus te volgen of lid te worden van een schrijversgroep zodat hij constructieve kritiek op zijn eerste misdaadroman kan krijgen.”

De tweede brief was een pak korter en minder afbrekend, want uitgeverij Creme de la Crime liet weten dat ze net gefuseerd waren Severn House Publishers waardoor ze “op het moment geen nieuwe inzendingen konden aannemen.”

Meer
Lees meer...