Na Facebook en Meta, binnenkort MetAI? Wat als Mark Zuckerberg de naam van zijn bedrijf weer verandert?

Kunstmatige intelligentie, die de laatste maanden aan populariteit wint, heeft de metaverse, die werd aangekondigd als de volgende internetrevolutie, volledig overschaduwd. Zelfs bij Meta lijkt AI aan kracht te winnen.

De essentie: Mark Zuckerbergs imperium is niet immuun voor de AI-rage. Er zijn verschillende projecten met AI aangekondigd.

Een nieuwe riskante gok

Sommige analisten vrezen dat deze nieuwe belangstelling voor de technologie duur zou kunnen uitvallen, aangezien het bedrijf reeds een revolutie op gang heeft gebracht die de kas slechts 18 maanden geleden heeft leeggemaakt.

 • Afgelopen oktober zei de CFO van Meta dat AI goed zou zijn voor “bijna alle” toegenomen investeringen van het bedrijf in 2023.
 • Sindsdien lijkt Meta zijn ambities te hebben verlaagd, maar ze zijn nog steeds aanzienlijk.
  • Het bedrijf heeft onlangs een aanzienlijk aantal Nvidia-chips gekocht, die essentiële onderdelen zijn voor het trainen van generatieve AI-modellen.
 • Analisten vrezen dat AI een obsessie wordt voor Meta en dat het bedrijf er een prioriteit van maakt.
  • Zuckerberg zelf, evenals verschillende senior executives, besteden nu het grootste deel van hun tijd aan kunstmatige intelligentie, zei Meta’s chief technology officer, Andrew Bosworth.
  • Deze laatste was Zuckerbergs belangrijkste partner bij de transformatie van het bedrijf in de metaverse. Zijn opmerkingen zijn daarom zorgwekkend.
 • “Houd Zuckerbergs nieuwe liefde voor alles wat met AI te maken heeft in de gaten”, adviseerden Bernstein-analisten aan beleggers. “Het lijkt erop dat het jaar van de efficiëntie ten einde loopt (we kwamen er in april) en een naamsverandering naar MetAI (onze beste gok) is nu mogelijk.”

Meta zou veel meer kunnen verliezen

Als Meta de metaverse – althans tijdelijk – zou afschrijven om zich hoofdzakelijk te richten op AI, het nieuwe schatje van technologiebedrijven, zou dat wel eens heel duur kunnen uitpakken.

 • Investeerders en analisten zijn nog steeds aan het bekomen van de enorme investeringen die gemaakt werden om de metaverse te ontwikkelen.
 • Na een jaar van immense macro-economische moeilijkheden willen beleggers dat Meta nog meer doet om de kosten in de hand te houden.

Meer nog: als Meta zijn plannen daadwerkelijk zou wijzigen en van AI officieel zijn prioriteit zou maken, zou het bedrijf zijn geloofwaardigheid kunnen verliezen.

AI, de redding van Meta?

Anderen zijn veel minder gekant tegen deze nieuwe rage van Meta, omdat AI een kans zou kunnen betekenen voor het bedrijf. Het zou vooral nuttig kunnen zijn voor ad targeting, Meta’s belangrijkste bron van inkomsten.

 • Na de aankondiging van de Nvidia-chipaankopen stegen de aandelen van Meta destijds met 54 procent.
 • Dit is een teken dat sommigen de nieuwe route van Meta positief beoordelen.

Bovendien is AI, in tegenstelling tot de metaverse, een veel concretere technologie.

 • De gemiddelde sterveling begrijpt – grotendeels – wat het is en wat het doet.
 • En sommige investeerders zien AI in een beter licht dan de metaverse, vooral wanneer Mark Zuckerberg zelf verzekert dat het veel geld zal opleveren.

(nd)

Meer
Lees meer...