Omstreden ‘Fawlty Towers’-aflevering komt terug maar mét disclaimer

De aflevering The Germans van Fawlty Towers werd gisteren offline gehaald van het Britse streamingplatform UKTV. Verschillende uitspraken in die aflevering werden namelijk gezien als racistisch en daarom moest de BBC de afleveringen “opnieuw evalueren”. Maar die evaluatie is nu al voorbij met gunstig resultaat voor fans van de reeks.

Britse fans van Fawlty Towers moesten het gisteren zonder de iconische aflevering The Germans stellen. De aflevering, waarin de welbekende quote “Don’t mention the war” voorkomt, werd voor evaluatie offline gehaald omdat er in de aflevering uitspraken zitten die gezien konden worden als racistisch.

Evaluatie

De aflevering uit 1975 werd gisteren dus offline gehaald en de streamingdienst UKTV legde in een statement op Twitter uit wat er precies aan de hand was. “UKTV heeft tijdelijk de aflevering The Germans van Fawlty Towers verwijderd van een Gold Box Set”, zo klonk het in het statement. “De aflevering bevat racistische uitspraken, dus hebben we hem offline gehaald om hem te kunnen evalueren. We beoordelen regelmatig oudere content om te verzekeren dat het aansluit bij wat het publiek verwacht en we zijn ons bewust van gedateerd taalgebruik. Sommige shows krijgen na een review een waarschuwing, andere worden aangepast. We nemen onze tijd om te kijken wat de opties zijn voor deze aflevering.”

Het probleem met de aflevering was niet noodzakelijk de gekende imitatie van een Duitse militair door Basil Fawlty (gespeeld door John Cleese), maar het ging vooral over de uitspraken van Majoor Gowen (Ballard Berkeley). Die spreekt zich namelijk denigrerend uit tegenover Indiase en Caribische cricketspelers.

John Cleese: “BBC begrijpt geen satire

John Cleese, die de hoofdrol speelde in Fawlty Towers en ook mee aan de reeks schreef, begreep de beslissing van de BBC niet. Hij liet zijn ongenoegen blijken in een interview met de krant The Age. “Als je een personage een onverdraaglijke opinie laat uitkramen, dan verspreid je zijn ideeën niet, maar je maakt ze belachelijk”, zo klonk het bij de ondertussen 80-jarige komiek. “Als de BBC dat niet begrijpt, als ze te dom zijn om dat in te zien, wat kan je dan nog zeggen?”

Fawlty Towers heeft een hoop mensen veel plezier bezorgd, waarom zou je daar een eind aan maken?”, zo gaat hij verder. “Het is een domme poging om mensen te kalmeren tijdens de morele paniek naar aanleiding van de Black Lives Matter-protesten.” Maar Cleese laat ook weten dat hij daarmee niet bedoelt dat hij de protesten niet steunt. “Het merendeel van de George Floyd-protesten waren erg ontroerend en heel, heel sterk. Er is op dit moment sprake van een grote opstoot van woede en een zeer bewonderenswaardig streven om onze samenleving minder discriminerend te maken, en ik denk dat een deel daarvan erg goed is.” Maar satirische programma’s verwijderen, hoort daar volgens Cleese dus niet bij.

Disclaimer

En nu is de streamingdienst dus al klaar met die evaluatie en zal de aflevering binnen enkele dagen opnieuw op het streamingplatform te vinden zijn. Met een nieuwe tweet laat UKTV weten wat het resultaat was van de evaluatie. “We zullen extra richtlijnen en waarschuwingen toevoegen aan programma’s die mogelijk kwetsende content of taal gebruiken. We zullen Fawlty Towers opnieuw online plaatsen wanneer die extra richtlijnen toegevoegd zijn. Dat zal een van de komende dagen zijn.”

De streamingdienst zegt in het statement ook nogmaals dat dit deel uitmaakt van een grootschaligere actie om alle oudere programma’s opnieuw te evalueren. “We maken al gebruik van richtlijnen aan onze kijkers bij verschillende van onze klassieke komediereeksen, maar we beseffen dat er meer contextuele informatie nodig is bij ons komedie-archief.” De streamingdienst besluit: “We zullen onze content blijven evalueren zoals we dat altijd hebben gedaan”.

Britse fans van Fawlty Towers kunnen dus binnenkort al weer genieten van de iconische aflevering The Germans. Bij ons kan je de fragmenten uit de aflevering trouwens bekijken op YouTube.

Meer
Lees meer...