‘Groeten Uit’: zussen Erika en Heidi Van Tielen keren terug naar 1995, “ik was grunge-girl, zij boyband-girl”

Groeten Uit interview Erika Van Tielen
VTM

Flippo’s, Bacardi Breezer en de hoela hoep. Vanavond om 20.35 uur keren we met Erika en Heidi Van Tielen terug naar de 90’s in de vierde aflevering van Groeten Uit. Ze worden in een huis gedropt dat volledig ingericht is zoals toen en ook de muziek, gadgets, outfits, kapsels en tv-programma’s uit die tijd. Hoog tijd dus voor een gesprek met Erika Van Tielen.

VTM

Waar mogen we ons aan verwachten?

Erika Van Tielen: “We keren terug naar 1995, het jaar waarin ik 12 was. Het was een zeer intens weekend, omdat mijn kinderen ook nogal intens zijn (lacht). We werden echt van het ene in het andere geduwd, pittig. Het leuke is hun commentaar achteraf. Ik weet nog niet wat ze gezegd hebben, maar ze zullen vast en zeker heel eerlijk geweest zijn. Voor hen was dat wel een hele onderneming, een heel weekend lang televisiemaken. Ook was het heel leuk dat mijn zus erbij was.”

Erika versus Heidi

Hoe was je band met je zus Heidi rond 1995? Waren jullie de beste vriendinnen of werd er veel gevochten?

VTM

Erika Van Tielen: “We zijn op latere leeftijd de beste vriendinnen geworden. We waren altijd heel close en hebben ook heel lang op dezelfde kamer geslapen. Af en toe liep dat wel eens fout, maar ik denk dat dat bij de meeste broers en zussen het geval is. Je weet hoe dat gaat bij meisjes: krabben, pitsen, elkaars kleren pikken. Omdat ik de oudste was, vond ik Heidi vaak een klein kind en voelde ik mezelf al heel volwassen. Je bent gewoon tot elkaar veroordeeld, maar zo erg was dat bij ons allemaal niet. We speelden ook veel samen. In de aflevering zal je grappige en bij momenten gênante homevideo’s uit die tijd zien.”

“Door de jaren heen zijn we steeds meer naar elkaar toegegroeid. We zijn samen gaan studeren en hebben samen op kot gezeten. Het is geëvolueerd van bekvechterij naar elkaar heel hard appreciëren. Naarmate je ouder en meer volwassen wordt, kan je dat allemaal beter plaatsen en weet je meer wat je aan elkaar hebt.”

Sega en inline-skaten

Waar hield je je in 1995 zoal mee bezig?

VTM

Erika Van Tielen: “Ik deed aan sport en ging naar de muziekschool. Ik had zo mijn hobby’s en deed veel uitstapjes met het gezin. Mijn ouders hadden namelijk veel vrije tijd omdat ze leerkrachten waren. We gingen veel naar Engeland of Duitsland. Daar zaten ook veel culturele uitstapjes bij. Heidi en ik vonden dat toen niet zo interessant, maar achteraf bekeken was het toch wel mooi dat we dat hebben kunnen meemaken.”

“We deden ook aan inline-skaten, meestal op de parking van de lokale supermarkt. Dat zal je ook zien in de uitzending. We gaan opnieuw skaten. Je zal ons ook op de Sega zien spelen. Ik ben absoluut geen gamer, maar mijn zus wel. Mijn kinderen vonden die console één van de leukste items in het huis van 1995. Op het eerste zicht vonden ze die spelletjes een beetje saai vergeleken met wat je nu kan krijgen, maar uiteindelijk hebben ze zich er ook wel mee geamuseerd.”

Samson en Schuif Af

Hebben de televisieprogramma’s van toen je beïnvloed om zelf televisiewerk te gaan doen?

Erika Van Tielen: “Het was heel leuk om dingen zoals Schuif Af terug te zien. Ik heb later zelf een tijd voor Ketnet gewerkt. Buiten Samson en Schuif Af had je op de Vlaamse tv nog niet zoveel qua kindertelevisie. Ik denk niet dat ik toen die bedenking gemaakt heb, maar in één van de vriendenboekjes uit die tijd stond wel dat ik iets op televisie wou doen. Ik wist wel dat ik iets met expressie wilde doen, maar dat ik echt al voor televisie koos, dat verbaasde me wel.”

Erika de grunge-girl

Wat voor kledij droegen jullie in die tijd? Wat was jullie stijl?

VTM

Erika Van Tielen: “Ik droeg een combinatie van grunge en hippie-kledij. Ik was wat alternatiever. Mijn zus was in mijn ogen dan weer heel commercieel. Ook qua muziek hield ik meer van grunge en zij van de hits uit de Top 50. In de uitzending zal je dat heel mooi zien. Zij droeg van die heel brede pullen en Timberland-achtige schoenen. Ik droeg dan weer strakke leggings en band T-shirts. Ik vond dat destijds heel cool, maar als ik dat terugzie, dan denk ik vooral aan hoe hard onze ouders ons lieten doen. Ik vind het mooi dat ze dat toch hebben laten gebeuren.”

Lessen uit 1995?

Denk je dat er dingen zijn die de kinderen kunnen leren uit 1995? Was alles toen beter?

VTM

Erika Van Tielen: “Nee, zeker niet. Alles tussen je 12 en 16 jaar is natuurlijk heel intens. Ik zeg niet dat er nu geen goede muziek meer wordt gemaakt, maar als ik nu nummers uit die tijd hoor, dan doet dat iets met mij. Alles was ook veel intenser. Je moest echt sparen voor een cd. Alles kwam driedubbel zo hard binnen.”

“Mijn kinderen vinden het in deze tijd beter. Er zijn een aantal dingen verbeterd, maar er zijn ook zaken waarvan ik het goed vind dat we er niet mee moesten worstelen. Als je kijkt naar alle sociale media en hoe moeilijk het voor 12-jarigen tegenwoordig is om zich te concentreren op de essentie. Ze worden tegenwoordig zo veel geconfronteerd met anderen. Destijds was dat ook al deels het geval, maar nu is dat nog veel extremer. Ergens was het misschien wat meer relaxed.”

Toekomstplannen

Wat zijn je toekomstplannen na de coronacrisis?

Erika Van Tielen: “Hopelijk kan ik weer opnieuw oppikken waar ik geëindigd ben. In de sector is het tegenwoordig heel moeilijk. Gewoon opnieuw in Familie spelen, zou al fijn zijn. Voor de rest ben ik bezig met bedrijfspresentaties. Dat is ook een business die nu stil ligt. Het inlezen van reclamespots begint gelukkig wel weer op gang te komen.”

Gesponsorde artikelen