Hier zijn ze toch nog: de 71 nummers uit november en december waarvan wij vinden dat je ze nog moet horen

Hier zijn ze toch nog: de 71 nummers uit november en december waarvan wij vinden dat je ze nog moet horen

In de laatste weken van een jaar wijkt de aandacht steevast af naar andere dingen dan nieuwe releases. Toch zijn er tot in de laatste dagen van het jaar nog heel wat boeiende dingen verschenen. Om daar toch nog even een lichtje op te schijnen hebben we een playlist samengesteld met de nummers uit november en december waarvan wij vinden dat je ze toch nog gehoord moet hebben, alvorens 2018 helemaal af te sluiten.

1. Robbie Williams & Trevor Horn – Everybody Wants To Rule The World

Op de laatste dag van 2018 heeft Robbie Williams een nieuwe single uitgebracht, I Just Want People To Like Me. Het is de voorganger van een nieuw album dat in de lente van dit jaar zal verschijnen en klinkt heel old skool Robbie, maar ook als iets dat hij zelf ooit al beter gedaan heeft. Wij kozen dus voor dat andere nummer met Robbie dat dezer dagen circuleert, een cover van Everybody Wants To Rule The World van Tears For Fears.

Deze cover is Robbies bijdrage aan ‘Trevor Horn Reimagines The Eighties’ dat op 25 januari verschijnt. Naast Robbie Williams hebben ook onder andere Gabrielle Aplin, Seal, All Saints én Simple Minds een bijdrage geleverd. Er worden grote klassiekers onder handen genomen als Ashes To Ashes, Dancing In The Dark, Take On Me, Blue Monday en Brothers In Arms. Dit eerste voorsmaakje is alvast een aangename verrassing.

2. Nicole Atkins & Mark Lanegan – November Rain

Nog een cover en eentje die zelfs beter is dan het origineel, als je het ons vraagt. November Rain is één van die nummers die wij in alle eindejaarslijsten liever ontwijken, maar geef het in handen van countryzangeres Nicole Atkins, heel Mark Lanegan erbij en het wordt iets heel anders en moois.

3. Tourist LeMC – We Begrijpen Mekaar

Enkele jaren geleden scoorde Tourist LeMC samen met Wally een grote hit met het intieme Horizon. De voorbije weken bestormde hij de hitparades met Spiegel, zij aan zij met Raymond van het Groenewoud. Nu is We Begrijpen Mekaar uitgebracht, de titeltrack van het nieuwe album van Tourist LeMC en als je het ons vraagt zijn allermooiste liedje tot nu toe.

Op vrijdag 18 januari speelt Tourist LeMC in Lotto Arena in Antwerpen.

4. Dead Man Ray – Out

De grootste verrassing van 2018 zat helemaal aan het staartje: na zestien jaar bracht de Belgische groep Dead Man Ray een nieuwe ep uit, ‘EEN’ getiteld. Wie denkt de stem van Daan Stuyven te herkennen op de bloedmooie eerste single Out: dat klopt.

Dead Man Ray komt terug bij elkaar in originele bezetting. Naast Daan zullen dus ook Rudy Trouvé, gitarist Elko Blijweert en drummer Herman Houbrechts van de partij zijn wanneer de groep op 25 april naar AB komt. In maart volgt er ook nog een volledig nieuw album.

5. Balthazar – Entertainment

De nieuwe van Balthazar verschijnt dan weer op 25 januari. Het als eerste geloste nummer uit het aankomende album ‘Fever’ – de titeltrack – deed het al uitstekend op de radio en in De Afrekening, de tweede single Entertainment is zowaar dansbaar en funky. Op donderdag 8 maart speelt Balthazar in de Antwerpse Lotto Arena, hun voorlopig enige bevestigde Belgische show van het voorjaar.

6. Mortier – Verhaal Van Karel

En met het vierde Belgische nummer op rij zijn we aan een sterk Belgisch draadje bezig. Met niet in het minst de nieuwe single van Mortier. Marie was al een oorwurm van de nieuwe groep gevormd rond Thomas Mortier, het zeven minuten durende Verhaal Van Karel legt de lat nog wat hoger voor het debuutplaat dat op 15 maart wordt verwacht.

Volgens de groep zelf is dit nummer – over Karel op een feest waar een varken aan een spit draait – “een illustratie van het kunnen van Mortier.” Het is inderdaad niet min wat de groep hier presteert. Verhaal Van Karel zou een nieuw nummer van Balthazar kunnen zijn als die groep in het Nederlands zou zingen.

De vaste bandleden – Thomas Mortier, Senne Guns, Nele Paelinck, Jesse Maes en Willem-Alexander Langet – zijn voor dit nummer nog aangevuld met Mattias De Craene (MDC III, Nordmann) op saxofoon en Christophe Claeys (Balthazar, The Bony King of Nowhere, Magnus) op vibrafoon.

7. The Raconteurs – Sunday Driver

Nog een grote verrassing aan het einde van het jaar: nieuw werk van The Raconteurs, de groep rond Jack White en Brendan Benson. Dat was al geleden van de uitstekende plaat ‘Consolers Of The Lonely’ uit 2008 – een plaat die we nog steeds aan het hart drukken – en zo te horen is er aan de sound gelukkig niet al te veel gemorreld. Er werd ook nog een tweede nummer gelost dat verderop in deze lijst staat en de groep heeft voor 2019 ook een geheel nieuwe plaat én een tournee beloofd.

8. Joe Strummer & Mick Jones – U.S. North

Joe Strummer, zanger van The Clash, overleed jammerlijk in 2002. Aan het eind van 2018 verscheen een verzameling van mans werk (‘Joe Strummer 001’) met naast een overzicht in twintig songs ook twaalf eerder onuitgegeven nummers. Deze tien minuten durende samenwerking met zijn The Clash-makker Mick Jones willen we daaruit heel graag meegeven. Er is ook een edit uitgebracht van 4,5 minuten, maar dat is flauw.

9. (Thee) Oh Sees – Enrique El Corbador

Knoeien met namen, groepen kunnen dat. De voormalige Thee Oh Sees wensen anno 2019 alleen nog maar aangesproken te worden als Oh Sees. In augustus van 2018 brachten ze hun 17e album uit in 12 jaar, faut le faire. Even onmisbaar is dat werk allemaal niet, maar over één ding was iedereen het eens: de nieuwe single Enrique El Corbador is uitstekend spul.

10. De Staat – I’m Out Of Your Mind

De Nederlandse band De Staat heeft de tweede single van het nieuwe album ‘Bubble Gum’ gedeeld. Dat verschijnt al op 18 januari en allicht is I’m Out Of You Mind na Kitty Kitty dan ook het laatste voorsmaakje dat we zullen krijgen. In een persbericht wordt ‘Bubble Gum’ omschreven als een album over het moderne leven in de bubbel: leven in een eigen realiteit, met eigen waarheden, afgeschermd van ideeën.

Volgens frontman Torre Florim is het één van de hardste nummers die de band ooit gemaakt heeft. Wat dat live allemaal geeft kunnen we in België gaan bekijken op 1 februari in de Muziekodroom in Hasselt, op 2 februari in De Casino in Sint-Niklaas en op 3 februari in De Kreun in Kortrijk. Tickets voor één van die concerten vind je hier.

11. The Streets feat. Chip & Grim Sickers – Call Me In The Morning

The Streets komen dan weer op 14 februari naar AB. Dat concert is al een tijdje uitverkocht, maar we vermoeden dat er nog verschillende Valentijnsexcuses moeten worden gezocht. Hup hup!

2019 zal allicht ook een nieuw album van Mike Skinner en The Streets meebrengen, er wordt nu toch al enige tijd nieuw materiaal gedropt. Als die nieuwe plaat er effectief komt wordt dat de eerste sinds ‘Computers And Blues’ uit 2011.

12. Perfume Genius – Alan (Rework)

Deze circuleert al een tijdje, maar is op 14 november dan ook echt officieel als single uitgebracht. Perfume Genius presenteert hier een bloedmooie nieuwe versie van zijn eigen Alan, wat de slottrack op zijn album ‘No Shape’ (2017) was en ook daar al voor kippenvel zorgde. Alan Wyffels is al sinds acht jaar de vriend van Mike Hadreas, de liefde is dan ook tastbaar op dit nummer..

13. RY X – YaYaYa

Als RY X een nieuwe single uitbrengt dan luisteren we ook altijd. Op 25 februari brengt de Australiër zijn tweede album onder de naam RY X uit, ‘Unfurl’, met daarop 13 nieuwe nummers. Untold kenden we al, YaYaYa heeft Ry Cuming ons nu cadeau gedaan.

RY X speelt op woensdag 27 februari in het Koninklijk Circus te Brussel.

14. Jan Verstraeten – Moon Face

Jan Verstraeten, het is niet meteen een artiestennaam waarmee je uitpakt als je verwacht ooit op de affiche van Coachella te gaan staan. Sinds kort is Verstraeten getekend op Unday Records, het label waar ook Tamino, Trixie Whitley en Flying Horseman onderdak vinden. Toch een teken aan de wand. Jan Verstraeten heeft nog geen referenties, is helemaal vers en nieuw maar heeft met Moon Face een prachtige eerste single uitgebracht die hier en daar aan Radiohead doet denken.

15. Bon Iver – Do You Need Power?

Nieuw werk was er bij zijn meest recente passage in Vorst Nationaal nog niet bij dus het lijkt er niet meteen op dat een nieuwe plaat van Bon Iver voor snel is. Wie twee minuten nieuw werk wil horen kan zich wenden tot de soundtrack van Creed II, want voor die film heeft Justin Vernon Do You Need Power? aangeleverd.

16. Sufjan Stevens – Lonely Man Of Winter

Sufjan Stevens is altijd al een speciale mens geweest. In 2007 had hij een bijzonder idee voor een kerstwedstrijd: hij zou de winnaar een nummer schenken waarvan die en die alleen een opname zou krijgen. De winnaar heette Alec Duffy, het nummer was Lonely Man Of Winter. Doorheen de jaren liet Sufjan Stevens het nummer horen tijdens privésessies bij hem thuis voor vrienden en kennissen, maar voor het grote publiek bleef het nummer verborgen. Tot nu, wanneer Sufjan Stevens de tijd rijp vond om het kerstcadeautje uit 2007 publiek goed te maken.

17. Billie Eilish – When The Party’s Over

Het is onvoorstelbaar, maar Billie Eilish is er nog maar net 17 geworden. Toch bracht ze al een uitstekend mini-album uit in 2017 en bleef ze in 2018 nieuwe nummers aan de lopende band uitbrengen. Er waren onder andere samenwerkingen met Khalid en met Vince Staples en met de nieuwe single When The Party’s Over laat ze opnieuw hoen niet geïnteresseerd te zijn in oppervlakkigheid of snel succes.

In februari komt ze naar La Madeleine in Brussel. Dat concert was in een oogwenk uitverkocht.

18. Dido – Hurricanes

Dido wilde alleen nog maar een album maken als het echt de moeite zou lonen. Het nieuwe album ‘Still On My Mind’ (release op 8 maart) wordt dan ook haar eerste album in zes jaar. De bijhorende tournee wordt zelfs de eerste die ze onderneemt in maar liefst vijftien jaar. Op 20 mei staat ze daarmee in het Cirque Royal in Brussel, maar ook dat concert is al een tijdje uitverkocht.

19. David Gray – The Sapling

Ook in mei te zien, maar dan op 2 mei en in De Roma is David Gray. De singer-songwriter komt daar zijn nieuwe album ‘Gold In A Brass Age’ voorstellen, zijn elfde album alweer. Op zijn nieuwe single zoekt hij de ondersteuning van blazers en van een koor terwijl Gray zelf overpeinst hoe kort het leven wel niet is. Geloof ons wanneer we zeggen dat je dat concert in De Roma niet wil missen.

20. Birds That Change Colour – In The Middle Of Our Lifetime

Een beetje ondergesneeuwd in het najaar van 2018: ‘Nova Ablion’, het fijne nieuwe album van de Belgische groep Birds That Change Colour. In het gesprek dat we met frontman Koen Kohlbacher hadden zei hij over de nieuwe single In The Middle Of Our Lifetime (dat in feite nogal atypisch is voor de rockende plaat) dat een mens een heel leven lang aan zelfontplooiing en zelfontwikkeling zou moeten blijven doen. Wij kunnen het daar alleen maar mee eens zijn.

21. The Good, The Bad & The Queen – Gun To The Head

Wel kenmerkend voor de nieuwe plaat van The Good, The Bad & The Queen is Gun To The Head, hun nieuwe single. De band met als gezicht Damon Albarn bracht in 2018 hun eerste plaat in twaalf jaar uit en dat in een jaar waarin Albarn dat ook al gedaan had met Gorillaz en ook met die groep een uitgebreide tournee had ondernomen. Op het nieuwe album loopt er één rode draad: de idiotie van de Brexit.

22. Noel Gallagher’s High Flying Birds – Alone On The Rope

De b-kantjes van Noel Gallagher zijn niet te onderschatten, The Masterplan van Oasis was er eentje. Alone On The Rope is de b-kant van If Love Is The Law, is jazzy en laidback en beter dan alles wat er op ‘Who Built The Moon?’ stond, het derde album dat Noel Gallagher uitbracht met de High Flying Birds, nu ongeveer een jaar geleden.

23. The Raconteurs – Now That You’re Gone

We wezen er hierboven al op, bij de single Sunday Driver: The Raconteurs hebben nieuw werk klaar en kozen ervoor om meteen twee nummers uit te brengen. En als The Raconteurs twee nummers uitbrengen nemen wij hen twee keer op in de lijst, simple as that.

24. Leyla McCalla – The Capatilist Blues

Net als The Raconteurs brengt Leyla McCalla in 2019 haar derde album uit waarvan The Capatilist Blues meteen de titeltrack is. Haar eerste plaat in vijf jaar is niet zomaar een plaat over de uitwassen van het kapitalisme, maar wel een onderzoek naar de emotionele en fysieke gevolgen van het leven in een kapitalistische maatschappij.

25. John Mellencamp – Eyes On The Prize

Op de valreep van 2018 mikte John Mellencamp vast op de kerstboom toen hij zijn plaat ‘Other People’s Stuff’ uitbracht, een plaat waarbij de titel van de plaat meteen vertelt wat te mogen verwachten: een coverplaat. Eyes On The Prize is daarbij een traditionele folksong die populair werd tijdens de Amerikaanse Civil Rights Movement in de jaren 50 en 60.

26. Jasper Steverlinck – So Far Away From Me

In 2017 toonde Jasper Steverlinck iedereen dat je met minder meer kan doen. Het uitstekende album ‘Night Prayer’ was het resultaat van een lange en moeilijke zoektocht die de zanger uiteindelijk zijn nummers deed uitkleden tot alleen nog maar de essentie overbleef. De nieuwe single So Far Away From Me is het meest bluesy nummer op die plaat.

27. James Arthur – Empty Space

In de hitparades is James Arthur op dit moment terug te vinden aan de zijde van Anne-Marie met hun bewerking van Rewrite The Stars uit de vorig jaar rond deze tijd verschenen musical ‘The Greatest Showman’. Wij kozen echter voor zijn nieuwe single Empty Space, waar James op prachtige wijze de pijn van een gebroken hart bezingt.

28. Charlotte Gainsbourg – Such A Remarkable Day

Charlotte Gainsbourg zal altijd wel een klein beetje de dochter van die legendarische vader blijven, maar doorheen de jaren heeft ze als actrice, songschrijver en zangeres toch ook bewezen dat ze zelf ook wel wat kan. Vorig jaar bracht ze het goed ontvangen album ‘Rest’ uit, maar nu staat ze alweer een stap verder, want de nieuwe single Such A Remarkable Day is terug te vinden op een nieuwe ep, ‘Take 2’ getiteld, waar ook een cover opstaat van Runaway van Kanye West.

29. The Vaccines – All My Friends Are Falling In Love

En het gaat snel tegenwoordig, want ook The Vaccines pakken alweer uit met een nieuwe single die niet op hun uit 2018 daterende album ‘Combat Sports’ terug te vinden was. Het is aanstekelijk, licht dansbaar en makkelijk meezingbaar en dus opnieuw helemaal Vaccines.

30. Blood Red Shoes – Howl

Er wacht wel een nieuw album voor Blood Red Shoes. ‘Get Tragic’ verschijnt op 25 januari en wordt hun eerste nieuwe album in vijf jaar. Op 2 februari komen ze die plaat voorstellen in de Botanique, maar die show is al helemaal uitverkocht.

31. FIDLAR – Can’t You See

FIDLAR kondigt dan weer hun derde album ‘Almost Free’ aan met deze aanstekelijke nieuwe single, de derde voorloper al na de eveneens uitstekende voorproefjes Alcohol en Too Real. 25 januari is een datum die alle platenmaatschappijen in hun agenda lijken te hebben aangekruist, want ook de nieuwe van FIDLAR verschijnt op die dag.

32. Villagers – Again

Eén van de beste concerten die we dit jaar zagen was dat van Villagers in La Madeleine. Ook Again, waar Conan O’Brien een opnieuw gevonden liefde bezingt, heeft daar indruk gemaakt. Het is de nieuwe single uit ‘The Art Of Pretending To Swim’ van de groep die eigenlijk al lang een grote wereldband had moeten zijn.

33. Baloji – L’art De La Fuge

Dit is de nieuwe single van de rapper Baloji die zijn plaat ‘137 Avenue Kaniama’ noemde naar het adres in Lubumbashi waar hij zijn verloren gewaande moeder terugzag. L’art De La Fuge is één van de allermooiste nummers op die plaat.

34. Faces On TV – Looking Glass

‘Night Funeral’ was de plaat waarmee Jasper Maekelberg in 2018 glansrijk debuteerde. Die plaat bestond uit gelijke delen licht en donker en komt met al zijn verborgen details nog het best tot zijn recht onder een koptelefoon. Dat er met Looking Glass al een derde uitstekende single uit gedistilleerd kan worden zegt veel over de kwaliteit van de plaat.

35. Martin Garrix feat. Mike Yung – Dreamer

“As long as I got something to believe in” klinkt het als een mantra in Dreamer en dat heeft iedereen, toch? Martin Garrix en Mike Yung gingen hun gezamenlijke nieuwe single brengen bij Good Morning America waar Yung uitlegde dat je altijd je dromen moet blijven najagen. En iederéén heeft dromen, nietwaar?

36. Benny Blanco & Calvin Harris – I Found You

De nieuwe single van Benny Blanco en Calvin Harris klinkt dan weer alsof de droom daar al helemaal uitgekomen is. Voor popproducer Benny Blanco is het na Eastside zijn tweede succes op rij en jawel, het is Calvin Harris zelf die je hier hoort zingen en dat moet zowat een eeuwigheid geleden zijn.

37. Annie Lennox – Requiem For A Private War

Voor het eerst in acht jaar laat Annie Lennox (vroeger het boegbeeld van Eurythmics) nog eens van zich horen en dat met een nummer dat ze speciaal schreef voor de aankomende film A Private War. Door de soundtrack voor die film te leveren kon Lennox eer betonen aan Marie Colvin, het onderwerp van de film. Colvin was een Amerikaanse oorlogsjournaliste die in 2012 om het leven kwam in Syrië bij een raketinslag. Colvin zei in 2010 zelf nog op een herdenkingsdienst dat het gevaarlijker was dan ooit om oorlogsverslaggever te zijn. In 2001 had ze op Sri Lanka al een oog verloren nadat ze door granaatscherven geraakt was. Sindsdien droeg ze een ooglapje.

38. Sade – The Big Unknown

Nog een legende die naar boven kwam dankzij een film was Sade. De Britse zangeres die vooral bekend is van Smooth Operator brak door in 1984 en brengt met The Big Unknown haar eerste nieuwe nummer sinds zeven jaar uit. Het nummer is te horen tijdens de aftiteling van Widows, de nieuwe film van regisseur Steve McQueen.

39. Rosalia – Malamente

Het Spaanse popfenomeen Rosalia wordt dan weer gezien als één van de sensaties voor het muziekjaar 2019. Begin november bracht Rosalia deze Malamente en een eerde sensatie De Aquí No Sales tijdens de MTV Europe Music Awards en sindsdien schiet de populariteit van de zangeres helemaal door het dak. Haar nog maar net verschenen debuutplaat ‘El Mal Querer’ haalde de afgelopen weken al diverse eindejaarslijstjes. Wordt 2019 echt haar jaar?

40. Ice Cube – Arrest The President

Ruim twee jaar geleden is het nu dat er een schokgolf door de wereld ging door de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten. Er volgde een golf aan protestnummers, die ook weer ging liggen. Alleen Ice Cube blijft zich even hard opwinden dan twee jaar geleden. Zijn nummer Arrest The President is naast een uitstekende lap hiphop ook een nummer dat niets aan de verbeelding overlaat. Op 7 december bracht hij zijn eerste plaat in acht jaar uit: ‘Everything’s Corrupt’, heette die.

41. RIMON – Sugarcoated Love

RIMON is er nog maar 21 en hoewel het niet aan haar te horen is, is ze Nederlandse. Met Sugarcoated Love heeft ze één van de meest veelbelovende r&b-singles van de laatste jaren gemaakt, over verliefdheid die langzaam maar zeker overgaat in liefde. Ze is nog geen jaar bezig met het uitbrengen van muziek, liet al een Paradiso vollopen en speelde al shows in Londen en Parijs. Haar eerste ep bracht ze in het najaar van 2018 uit en heet ‘BBYGIRL FOCU$.’. Zal ook België helemaal voor haar vallen?

42. Black Box Revelation – Blown Away

Ook helemaal verliefd is Jan Paternoster van Black Box Revelation. Hij gaat trouwen met Studio Brussel-presentatrice Eva De Roo. De liefde droop ook al van het nieuwe album van zijn groep, zo ook op de vorige single Tattooed Smiles én van deze nieuwe Blown Away.

43. Rival Sons – Do Your Worst

Op het nieuwe nummer Do Your Worst klinken die van Rival Sons heel erg als een goeie Triggerfinger. Nee, de gitaren hebben dan ook nog geen plaats geruimd en zullen dat allicht nooit doen. Het nieuwe album ‘Feral Boots’ (hun zesde) zal verschijnen op – daar heb je die dag weer – 25 januari.

44. Grandaddy – Bison On The Plains

Begin mei 2017 overleed Grandaddy-bassist Kevin Garcia geheel onverwacht op 41-jarige leeftijd. Garcia speelde al bij Grandaddy sinds zijn vijftiende. Hij schreef mee aan alle vijf de platen die de band uitbracht tussen 1997 en 2017, inclusief ‘Last Place’, de plaat die in 2017 het eerste nieuwe album van de band in elf jaar was. De tournee werd stopgezet, een passage op Dour werd geannuleerd.

Of het uitbrengen van dit nummer een nieuwe start voor de band betekent is nog afwachten, het dateert immers van voor ‘Last Place’. Tot er meer duidelijkheid is over of Grandaddy al dan niet nog een toekomst heeft kunnen we toch nog genieten van Bison On The Plains en hopen dat Grandaddy ooit weer een podium zal beklimmen.

45. Lenny Kravitz – Johnny Cash

Aan Johnny Cash, de nieuwe single van Lenny Kravitz, hangt een prachtig verhaal vast. Johnny Cash is een niet mis te verstaan eerbetoon aan een steunbetuiging die Kravitz van het country-icoon kreeg toen Lenny net het nieuws had gekregen dat zijn moeder overleden was, in 1995.

Kravtiz verbleef toen in Los Angeles bij Rick Rubin om dichter bij zijn zieke moeder te zijn, en tegelijkertijd werkten Johnny Cash en zijn vrouw June in hetzelfde huis aan het album ‘American Recordings II: Unchained’.

Toen het nieuws van haar overlijden binnenliep via de telefoon kwamen Johnny en June op Lenny toe en gaven hem een innige knuffel. “Ik kende hen nog niet zo lang, we waren huisgenoten, maar ze besloten om me te behandelen zoals ze iemand in hun eigen familie zouden behandelen. Het was een prachtig moment van menselijkheid”, vertelde de rockster over het moment dat het nummer Johnny Cash heeft beïnvloedt.

Op 6 juni speelt Lenny Kravitz in Paleis 12.

46. Andrew Bird – Bloodless

Zanger en violist Andrew Bird heeft met het nummer Bloodless op het randje van 2018 nog een stevig statement gemaakt. In een zes minuten durend nummer trekt hij de vergelijking tussen de wereld vandaag en de Spaanse burgeroorlog. “We bevinden ons in een burgerlijke koude oorlog. Een oorlog die echo’s met zich meebrengt van de fascisten en de clerus uit de Spaanse burgeroorlog die een front konden vormen tegen een verdeeld en individualistisch links. Het is nog niet te laat, maar we moeten eerlijk zijn met onszelf over wat er vandaag gebeurt nu de oorlog nog relatief bloedloos is.”

47. Anne-Marie – Perfect To Me

Ook Anne-Marie maakt een statement, maar dan van een geheel andere orde: iedereen kijkt de gehele tijd naar mij, zegt ze in Perfect To Me, maar soms wil ik gewoon geen make-up aandoen, soms wil ik gewoon kleren aandoen omdat ze me makkelijk zitten en soms heb ik geen zin om mijn tanden te poetsen. Ze zegt fuck you tegen het zogenaamde schoonheidsideaal en zegt tegen al haar jonge vrouwelijke fans: het is allemaal goed zolang je jezelf er goed bij voelt.

48. Ariana Grande – Thank U, Next

Ariana Grande had een heel dubbel 2018: muzikaal ging het beter dan ooit tevoren, haar populariteit boomde en wie de hippe nonkel of tante aan de kerstdis wilde zijn hoefde gewoon maar het gesprek op haar te brengen. Persoonlijk had ze één en ander te verwerken en niet in het minst de dood van haar overleden ex Marcus Miller.

Ze is er nog altijd maar 25, maar heeft ondertussen al heel wat watertjes doorzwommen. In haar meest recente successingle Thank U, Next bedankt ze al haar exen om wat ze haar hebben bijgebracht. Het is ongetwijfeld een nummer dat ze op 30 augustus ook in het Sportpaleis zal brengen.

49. Los Unidades feat. Pharrell Williams & Jozzy – E-Lo

Los Unidades bleek, zo was snel duidelijk na de release van deze single, een nieuwe naam voor een zijproject van Coldplay. Waarom het nummer nu net wordt uitgebracht is onduidelijk, want alles aan deze nieuwe single schreeuwt om de festivals. Het blijkt een soort van Coldplay in schaamteloze feestmodus te zijn. Op de ep waar deze single E-Lo deel van uitmaakt zijn ook gastbijdragen te horen van onder andere David Guetta, Stormzy en Wizkid.

50. Broken Bells – Shelter

Nog een zijproject dat nieuw leven wordt ingeblazen is dat van Danger Mouse en James Mercer van The Shins. In 2010 en 2014 brachten ze twee platen uit en lieten ze onder andere een AB vollopen. Nu leveren ze Shelter af, een nummer dat de voorloper van een nieuwe plaat zal zijn die ergens in 2019 zou moeten verschijnen.

51. JTOTHEC – Notice

Een plaat die dit voorjaar onbegrijpelijk geruisloos is voorbij gegaan was ‘Somebody Had To Make This Record’ van de Belgische groep JTOTHEC (J To The C). Zelf is de groep ook pas op onze radar verschenen nadat Radio 1 de nieuwe single Notice in hun playlist had opgenomen. Wat een single! Hopelijk zet het één en ander in beweging voor deze beloftevolle band.

52. Durand Jones & The Indications feat. Aaron Frazer – Don’t You Know

Als een groep met de naam Nathaniel Rateliff & The Night Sweats een doorbraak heeft kunnen forceren, dan moet het voor Durand Jones & The Indications ook lukken. Ook muzikaal liggen ze in elkaars verlengde. Durand Jones was een saxofonist in een rockgroep waarvan de leden (zeven stuks) een liefde voor hiphop en soulmuziek met elkaar deelden. Totdat diezelfde Durand Jones ontdekte dat hij best een stukje kon zingen. De hiphop is nu achterwege gebleven en bij het luisteren komen nu vooral namen als Marvin Gaye en Al Green bovendrijven.

Hun tweede album ‘American Love Call’ verschijnt op 1 maart.

53. Jade Bird – Love Has All Been Done Before

Jade Bird is al wel vaker in onze maandelijkse afspeellijst opgedoken. Ze laat dan ook de ene na de andere oorwurm op ons los. Hoewel Jade altijd in het hokje van de country en de americana wordt ingedeeld is daar op deze nieuwe single opnieuw weinig van te merken en houdt ze het gaspedaal weer stevig ingedrukt. Wat dat betekent voor haar debuutplaat zullen we binnen enkele weken weten. Wat dat op het podium geeft kunnen we op 17 februari in de Botanique gaan aanschouwen.

54. Jorja Smith – The One

Met het eindejaar in zicht heeft Jorja Smith nog een emotionele videoclip gelost bij haar nieuwe single The One, opnieuw afkomstig uit haar debuutalbum ‘Lost & Found’. In de clip zien we haar afstand nemen van een goeie vriend en weer op haar stappen terugkeren op het moment dat ze een beslissing genomen heeft.

55. Hozier – Movement

Sinds Take Me To Church is Hozier zoekende naar succes. Dat bewijst nog maar eens dat zo een monsterhit meer een vloek is dan een zegen. De nieuwe single Movement is minstens even goed, maar heeft nog maar weinig rimpelingen in het water veroorzaakt. De nieuwe single maakt deel uit van de ep ‘Nina Cried Power’. In de lente van 2019 zou er een nieuw album zitten aan te komen.

56. Backstreet Boys – Chances

Backstreet Boys bestaan nog, zo blijkt. In hun nieuwe single Chances – die zelfs behoorlijk goed is – stellen ze zich vragen bij de invloed van het lot op een mensenleven. Dit jaar wordt ook de eerste keer in achttien jaar dat Backstreet Boys op tournee weer de grote podia zullen aandoen. De concerten zullen in het teken staan van een gloednieuw album – ‘DNA’ – dat op (daar is die datum weer!) op 25 januari wordt uitgebracht. Bij ons hebben Backstreet Boys een passage ingepland in het Sportpaleis op woensdag 22 mei.

57. Vince Staples – FUN!

Het was een spannend jaar voor de hiphop met daarbij ook een trend: we worden gebombarbeerd met onverwachte mini-albums. Zo was er ook plots ‘FM!’ van Vince Staples dat afklokte op 22 minuten.

Hij rapt over drugsdealers, schietpartijen, autodiefstal en andere zaken waar hij in zijn jeugd mee te maken kreeg, maar doet dat wel in korte makkelijk behapbare nummers met vlot meezingbare refreinen.

58. A$AP Rocky feat. FKA Twigs – Fukk Sleep

FKA Twigs, hoe zou het daarmee zijn? Geen idee, het enige dat we weten is dat ze eerder dit jaar te horen was op het album ‘Testing’ van A$AP Rocky en dat het nummer Fukk Sleep nu ook van een videoclip voorzien is. Blijft een heerlijk nummer!

59. Anderson .Paak – Who R U?

We weten nu al dat 2019 een topjaar zal worden, want er wacht een optreden van Anderson .Paak op ons. Wie dat al eens heeft meegemaakt weet waarom we er zo enthousiast over zijn, wie dat nog nooit heeft meegemaakt moet snel tickets bestellen voor zijn optreden op 10 maart in de Lotto Arena in Antwerpen. Na zijn samenwerking met Kendrick Lamar is Who R U? alweer de tweede single uit zijn nieuwe album ‘Oxnard’ dat misschien iets lauwer dan gerechtvaardigd was onthaald werd door de pers.

60. Conor Oberst – The Rockaways

Begin november gaf Conor Oberst twee nieuwe songs vrij. De twee songs komen op een single die pas uit zal komen op 1 februari 2019, maar de songs zijn nu al te streamen. Beide zijn ze prachtig, maar wij kozen er de mooiste uit.

61. Jeff Tweedy – I Know What It’s Like

Ook Jeff Tweedy zit niet bepaald stil. In 2017 bracht hij ‘Together At Last’ uit, in 2018 was er al een tweede soloalbum, ‘WARM’. De eerste single daaruit is I Know What It’s Like. Dat is niets dat we niet eerder van Jeff Tweedy gehoord hebben en iets dat we misschien van hemzelf al wel beter gehoord hebben, maar zelfs een mindere Jeff Tweedy is goud waard.

Met zijn band Wilco komt hij in juni trouwens twee keer langs in de AB. Als je weet dat hun vorige passage daar, in 2016, ons favoriete concert van dat jaar was zou je nu al tickets aan het bestellen moeten zijn.

62. BLØF – Zachtjes Zingen

Na ruim 25 jaar succes in Nederland heeft het publiek in Vlaanderen ook de weg naar BLØF gevonden, met dank aan Geike Arnaert en Zoutelande. Dat succes zullen ze met deze nieuwe single allicht niet evenaren, maar Zachtjes Zingen toont wel aan dat BLØF een band is die tot veel meer in staat is dan Zoutelande alleen. Ook voor eind 2019 ligt er overigens al een Lotto Arena vast.

63. Bazart feat. Eefje De Visser – Onder Ons

Bazart heeft gedaan wat BLØF eerder ook heeft gedaan: leentjebuur gaan spelen in het buurland. En ze kwamen terug met niet de eerste de beste. Dankzij Eefje De Visser is Onder Ons de beste single die Bazart in lange tijd heeft uitgebracht.

64. Mercury Rev feat. Hope Sandoval – Big Boss Man

Soms hebben muzikanten rare ideeën. Zo vatte Jonathan Donahue en Grasshopper (Sean Thomas Mackowiak) van Mercury Rev het idee op om ‘Bobbie Gentry’s The Delta Sweete’ opnieuw op te nemen en achter die plaat het woordje Revisited te zetten voor de albumtitel. Nu is Bobbie Gentry bij ons niet de bekendste zangeres, als er al een liedje een belletje zou kunnen doen rinkelen is het ongetwijfeld Ode To Billy Joe, maar feit is dat Mercury Rev en Bobbie Gentry muzikaal op andere planeten te lijken leven.

Tot Mercury Rev bij de juiste vrouwen is gaan aankloppen om de nummers te herinterpreteren. Zonder uitzondering schoon volk als Norah Jones, Beth Orton, Lucinda Williams, Phoebe Bridgers, Margo Price, Carice Van Houten en ook deze Hope Sandoval, de zangeres van Mazzy Star.

Voor Mercury Rev is het na vier jaar stilte trouwens een erg opmerkelijke zet. ‘Bobbie Gentry’s The Delta Sweete Revisited’ verschijnt op 8 februari en laat een geheel nieuwe kant van Mercury Rev horen.

65. Arctic Monkeys – One Point Perspective

Het zal wel aan ons liggen, maar het begin van One Point Perspective, de nieuwe single van Arctic Monkeys, doet ons elke keer denken aan Something Beautiful van Robbie Williams en sinds we ’t gehoord hebben kunnen we het niet meer onhoren. In ieder geval: One Point Perspective is een van de beste nummers op het album ‘Tranquility Base Hotel + Casino’ dat de fans zo stevig verdeelde.

66. Mitski – Washing Machine Heart

De Japans-Amerikaanse zangeres bracht in 2018 al haar vijfde album (‘Be The One’) uit en pas nu was er hier en daar iets over haar te lezen. Haar nieuwe single werd in Humo omschreven als “een stomper met handgeklap en een synthlijn uit The Addams Family” en dat is het inderdaad een beetje. Een grote hit zal ze er vast niet mee scoren, boeiend is het zeker wel.

67. Christine & The Queens – La Marcheuse

Nee, dan Christine & The Queens, oftewel Héloïse Letissier: zij verstaat de kunst van de hitgevoeligheid zonder daar zelf concessies voor te doen. Van haar nieuwe album ‘Chris’ verschenen twee versies, een Engels- en een Franstalige. Hoe dat op concerten gaat werken is ons nog een raadsel, maar wij vinden zonder uitzondering de Franse versie beter, want veel natuurlijker. Zo ook bij La Marcheuse.

68. Buffalo Tom – Overtime

Komen we zo stilaan bij een hoofdstukje oude rakkers: Buffalo Tom maakt al sinds 1986 muziek. Ze brachten in maart van vorig jaar hun negende album uit, hun eerste in zeven jaar, waar ook deze Overtime op te vinden is. Schattig en klein en niet het beste dat ze ooit uitgebracht hebben, maar het is Buffalo Tom en dus dragen wij het een warm hart toe.

69. Bruce Springsteen – Land Of Hope And Dreams (live on Broadway)

Wat een korte passage op Broadway zou zijn (van 12 oktober 2017 tot 26 november 2017) werden uiteindelijk 236 shows. Hij speelde vijf shows per week, van dinsdag tot zaterdag, waardoor Broadway plots een job werd. Uiteindelijk zou hij de show blijven spelen tot in december 2018. Voor iedereen die de show niet kon zien werd hij door Netflix vastgelegd op beeld, waar hij sinds 1 december beschikbaar is voor abonnees. Springsteen brengt er klassiekers in een andere versie en vertelt persoonlijke verhalen over zijn jeugd, zijn vader en zijn periodes van depressie.

Land Of Hope And Dreams werd als single vrijgegeven ter promotie van het soundtrackalbum.

70. The 1975 – It’s Not Living (If It’s Not With You)

We zijn geen fan van alles wat The 1975 uitbrengt, maar vooral in Groot-Brittannië zijn er weinig hippe groepen nog populairder en we moeten toegeven: als ze catchy zijn, zijn ze meteen héél catchy. It’s Not Living (If It’s Not With You) is de vijfde single al uit hun album ‘A Brief Inquiry into Online Relationship’. Met zijn 15 nummers en 58 minuten speeltijd is die plaat overigens aan de lange kant, maar een fan zal daar nooit om rouwen.

Wie benieuwd is geworden naar de groep kan op vrijdag 28 juni postvatten voor het hoofdpodium van Rock Werchter.

71. Norah Jones – Wintertime

Norah Jones bracht in 2018 verschillende en ook muzikaal zeer diverse losstaande singles uit zonder dat er een album in aantocht lijkt te zijn. Vier telden we er, inclusief deze Wintertime, en ze waren alle vier uitstekend. Wintertime, over de donkerte van het winterseizoen, is de meest traditionele, maar daarom niet minder mooi. Ze schreef het kleinood trouwens samen met Jeff Tweedy, hij weer. We gaan deze single nog vaak spelen in de volgende maanden, tot de lente weer doorbreekt en dan is het weer aan Sunrise.

Gesponsorde artikelen