Iraanse overheid opent aanval op Tinder en lanceert eigen datingapp om een “duurzaam huwelijk” te vinden

Inwoners van Iran krijgen eindelijk legaal toegang tot een datingapplicatie. Het gaat dan wel om de door de overheid gecontroleerde islamitische app Hamdam, want andere applicaties zoals Tinder blijven verboden. De nieuwe datingapp moet helpen tegen het dalende geboortecijfer in Iran.

In slechts enkele decennia tijd is het gemiddelde aantal kinderen dat iedere Iraanse vrouw krijgt, gezakt van 6,5 naar 1,6. De grootste reden daarvoor is dat Iraniërs steeds later trouwen. En hoewel de bevolking van het land nu gemiddeld nog relatief jong is, zal dat lage geboortecijfer in de toekomst voor grote demografische problemen zorgen.

Hamdam

Daarom heeft de regering beslist in te grijpen. Onderzoek wijst uit dat datingapplicaties zoals Tinder zeer populair zijn in Iran. Ze zijn echter ook illegaal. De regering hoopt al die jongeren die een partner zoeken nu te overtuigen om over te schakelen op Hamdam, wat Farsi is voor ‘metgezel’.

Op een speciale persconferentie – met zo goed als enkel mannen aanwezig – is de nieuwe datingapp voorgesteld. Hamdam is ontwikkeld door het Tebyan Cultural Institute, een organisatie die de Islamitische cultuur moet promoten in het land. Voorzitter Komeil Khojasteh zei tijdens de voorstelling dat externe krachten de traditionele familiewaarden bedreigen. “Familie is het doelwit van de duivel, en de vijanden van Iran proberen hun eigen ideeën op te leggen”, zei hij.

“Gezonde gezinnen”

Hamdam moet helpen om opnieuw “gezonde” gezinnen te vormen. Volgens de website van de app moeten gebruikers na registratie een psychologische test invullen. Die moet achterhalen of de vrijgezellen wel degelijk op zoek zijn naar een blijvend huwelijk met één partner. Artificiële intelligentie helpt daarna met het matchen.

Als zo’n match is gevormd, worden de families aan elkaar voorgesteld in het bijzijn van een consultent. Die zal het koppel nog tot vier jaar na het huwelijk blijven begeleiden.

Meer
Lees meer...