Jeroen Meus: “Quinoa, gojibessen en powerzaden? Da’s een kuddetrend die me stoort!” 

Jeroen Meus slaat deze zomer letterlijk zijn tenten op her en der in ons land op de leukste vakantiebestemmingen. Op het menu: dagelijkse zomerkost. En het codewoord tijdens de vakantie is voor hem: genieten. Wat staat niet op z’n menu: calorieën tellen of nog … gojibessen. ‘Da’s een kuddetrend die me stoort. Hetzelfde met quinoa en powerzaden. Ik weiger daar aan mee te doen’, klinkt het in Dag Allemaal verrassend scherper dan we van hem gewoon zijn. 

Eerlijk, super- en powerfoods, bessen met speciale krachten en quinoa: allemaal veroverden ze meerdere schappen in de supermarkt de laatste maanden. Je kan er haast niet meer omheen, ook al omdat ze duchtig gepromoot worden door healthy chefs zoals Pascale Naessens en Sandra Bekkari.

“Het stoort me dat mensen alles slaafs volgen. Plots eten we massaal quinoa, bessen en superzaden.” Volgens hem zijn het gewoon trends die weer voorbij zullen gaan. “Ik ben klassiek opgeleid. Ik zag de fusionkeuken opkomen, het moleculaire koken en de organische hype van Noma. En telkens keerden we terug naar de basis. Nu is er dus de gezondheidshype. Maar uiteindelijk zal men ook nu weer naar het klassieke terugkeren.”

Ook de 40 dagen zonder vlees en Tournée Minérale waarbij je een maand geen alcohol drinkt, begrijpt Jeroen Meus niet. “Komaan. Tournée Minérale? Noem me rebels van inborst, maar ik zou in die periode net een glas méér drinken. Veertig dagen zonder vlees? Ik heb het eens nageteld: ik eet 120 dagen per jaar geen vlees.” De tv-kok doet liever niet mee aan zulke initiatieven: “Aan zulk kuddegedrag doe ik niet mee. Hoe komt het toch dat mensen zo’n houvast nodig hebben?”

“Naessens en Bekkari zijn geen chefs! Hun eten kan ik lekkerder klaarmaken”

En ook dat is een feit: veel mensen zoeken tegenwoordig culinaire ‘steun’ bij Sandra Naessens en Sandra Bekkari. Hun boeken domineren al maanden de boeken top 10. En die laatste gaat binnen enkele weken op vtm zelfs rechtstreeks de concurrentie aan met ‘Dagelijkse Kost’. “Kunnen zij goed koken? Wellicht wel, maar ze zijn geen chefs. Ik kan het eten van Pascale Naessens en Sandra Bekkari veel lekkerder klaarmaken.” De kok die niet kijkt op een klontje boter meer of minder, houdt nog steeds vast aan zijn klassieke keuken: “‘Kook zoals je bomma’, dat is mijn credo. Vroeger at men overdag zwaar en ’s avonds licht, gebruikte men verse producten en bouwde men af en toe een vastenperiode in. Gezond verstand, dus. Gelukkig hoor ik die gezonde koks ook zeggen dat je af en toe weleens mag zondigen. En maar goed ook, want anders houdt geen mens dat vol.”

Meer
Lees meer...