Left Right
scrollTop top

Kunst maken terwijl je loopt? Het kan!


Batman
© Strava/Lenny Maughan

Niet iedereen vindt lopen leuk. En zelfs ervaren lopers beginnen zich soms te vervelen als ze voor de twintigste keer hetzelfde rondje rond het plaatselijke voetbalveld aan het lopen zijn. Daar heeft de mensheid iets op gevonden: je route zo samenstellen dat die op een kaart een tekening vormt.

De perfecte route maken voor je loopje van de dag, is niet makkelijk. Zeker niet als je ook zo’n persoon bent die wil dat het aantal kilometers een perfect rond getal is, je het liefst in een rustige buurt loopt en misschien best ook autostrades wil vermijden. Hoe groter en drukker de stad, hoe moeilijker alles wordt natuurlijk. Maar niet iedereen ziet dat zo.

Lopen in San Francisco

Lenny Maughan woont al meer dan twintig jaar in de Amerikaanse stad San Francisco. Daar is het niet alleen enorm druk, maar zijn er ook gigantisch veel heuvels. Geen makkie dus, om een geschikte route uit te stippelen. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, gaat Maughan nog een stapje verder.

Hij maakt al vier jaar lang looproutes die eruit zien als echte kunstwerken als je ze op een kaart ziet. Hij kwam op dat idee doordat routetrackerapps steeds populairder werden en mensen tot de ontdekking kwamen dat hun routes precies tekeningen waren. Het grootste deel van de lopers begon dan bewust tekeningen te maken.

Het begon allemaal met piemels

Het eerste idee was dan (hoe kan het ook anders?) om piemels te tekenen, maar Lenny Maughan wilde meer. “Ik wilde iets anders doen, iets origineels”, vertelde hij aan The Guardian. “Ik heb gewoon een papieren kaart uitgeprint en begon te schetsen.”

Ondertussen heeft Maughan al meer dan vijftig “kunstwerken” gemaakt. Die variëren van heel simpele dingen, zoals een hartje, tot enorm complexe tekeningen. Zijn meest recente werk is een illustratie van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. Om die tekening te kunnen maken, moest Maughan bijna 50 kilometer lopen!

Frida Kahlo
Strava/Lenny Maughan

Maughan heeft al een hele hoop tekeningen gemaakt. Hij maakte bijvoorbeeld de vulcaangroet, de handbeweging van Spock uit Star Trek. Dat deed hij omdat de acteur die dat personage vertolkte, Leonard Nimoy, overleden was. Hij tekende onder andere ook een cocktailglas, een televisie, een voet en de staat Californië. Onze favorieten vind je hieronder.

De eetstokjes

Eetstokjes
Strava/Lenny Maughan

Acht mythes over sporten? Die lees je hier.

Het zwijntje

Varkentje
Strava/Lenny Maughan

The Rolling Stones

The Rolling Stones
Strava/Lenny Maughan

Batman

Batman
Strava/Lenny Maughan

De vogel

Vogel
Strava/Lenny Maughan

Het theezakje

Theezakje
Strava/Lenny Maughan

De taco

Taco
Strava/Lenny Maughan

De kat

Kat
Strava/Lenny Maughan

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810