Marc Coucke is aanvallen kotsbeu: “Ik kan heel veel verdragen, maar dit is degoutant en beledigend”

Wouter Van Bellingen, politicus en momenteel directeur van het Minderhedenforum, krijgt een pak kritiek op een column in Knack met de veelzeggende titel ‘Zijn het niet eerder de Marc Couckes dan de moslims die de software van onze samenleving onbruikbaar maken?’. 

Van Bellingen belicht met zijn column een gevolg van de aanslagen in Parijs, meer bepaald de kritiek op de islam en moslims, en voelt zich genoodzaakt te reageren op enkele uitspraken daarover. “Als directeur van het Minderhedenforum neem ik liever het eigen softwareprogramma eens goed onder de loep in plaats van de ander als een virus te beschouwen”, stelt hij. “Onze eigen, oude software kan wel een update gebruiken van universele, moderne waarden uit een multiculturele samenleving.”

Romeinen en aristocraten

Van Bellingen heeft het over een vergelijking met de val het West-Romeinse rijk in Reyers Laat, waarin gesteld werd dat de Romeinen het niet in de gaten hadden “dat de christenen de boel zouden overnemen”. Van Bellingen leest momenteel in het boek Romeinen en Barbaren van Jeroen Wijnendaele echter dat het West-Romeinse rijk ten onder is gegaan “omdat de rijke aristocratische families weigerden hun rijk mee te ondersteunen, om belastingen te betalen dus”. Hij vindt dat die geschiedenis nauw aansluit bij de LuxLeaks en de Marc Couckes van vandaag. “Zijn zij misschien onze software onbruikbaar aan het maken?”, vraagt Van Bellingen zich af.

Hij verwijst zo naar het grote geldbedrag dat Coucke verdiende met de verkoop van Omega Pharma. Aanvankelijk klonk het in de media dat hij op die verkoopopbrengst nul procent belastingen zou moeten betalen, iets wat Coucke zelf tegensprak. Een dikke week geleden zei hij een belasting van 25 procent te moeten betalen, maar pas wanneer hij de vennootschap waarin de aandelen van Omega Pharma zaten, liquideert.

Coucke pikt het niet

Marc Coucke is allesbehalve gediend met de column van Van Bellingen en reageert dan ook scherp: 

En daar blijft het niet bij:

Nee, Coucke is de aanvallen op zijn succes duidelijk beu:

En hij krijgt veel steun:

Al zijn er ook andere meningen:

En gelukkig, de relativering…

Meer
Lees meer...