Netflix krijgt opnieuw commentaar na de release van nieuwe film ‘Cuties’

Sinds vandaag is de film Cuties (originele naam: Mingonnes) internationaal te bekijken op Netflix. Eerder kreeg het streamingsbedrijf al commentaar op de seksueel getinte poster van de film. En nu krijgen ze weer de volle lading op Twitter.

De kritiek kwam er omdat de film veel schaarsgeklede minderjarigen in beeld komen. Ook de scènes deden kijkers fronsen. Ze vonden dat er veel trekken van pedofilie in verschenen.

Reacties

Cuties‘ verhaallijn had een groot potentieel. De regisseur deelde haar eigen persoonlijke verhaal en probeerde licht te werpen op de seksualisering van jonge meisjes in de media. Maar eindigde met seksualisering van jonge meisjes via de media. Geweldig idee, niet goed doordachte uitvoering”, zegt een kijker. En daar zijn mede-Twitteraars mee akkoord. “Ik zeg mijn Netflix-abonnement op. Ik kan geen moeder zijn en de flagrante uitbuiting van kleine meisjes steunen. Gewoon … nee”, zegt een bezorgde Netflix-gebruiker.

Cuties

Cuties is een Franse dramafilm over een Senegalese elfjarige immigrante Amy. Ze woont met haar moeder Mariam in een arme wijk van Parijs. Samen met haar mama en twee broers wacht ze op de terugkeer van haar vader.

Maar Amy geraakt in de ban van haar rebellerende buurvrouw Angelica. Die laatste heeft een dansgroep genaamd Cuties, die onder andere twerkende dansjes maken. De dansgroep gaat volledig in tegen Mariams geloofsovertuiging, waarden en tradities.

“De film vertelt het verhaal van de verontwaardiging”

En daar gaat Parents Television Counsil deels mee akkoord. “Hoewel het gevaar bestaat dat kleine meisjes worden aangetrokken tot deze film, is het veel grotere risico de manier waarop deze film de seksualisering van kleine meisjes normaliseert”, zegt Melissa Henson, programmadirecteur.

Filmrecensent Richard Brody is spreekt deze uitleg dan weer tegen. “Het onderwerp van Cuties is niet twerken. Het gaat over kinderen, vooral arme en niet-blanke kinderen, die de middelen missen: de opvoeding, de emotionele steun, de open gezinsdiscussie om geseksualiseerde media en popcultuur in perspectief te plaatsen. De film vertelt het verhaal van de verontwaardiging van een meisje over, en het verzet tegen een patriarchale orde.”

Meer
Lees meer...