Niemand is nog voor de ecocheques, behalve werkgeversorganisatie VBO, die nu storm van kritiek krijgen

RTBF

Het VBO, een grote werkgeversorganisatie, heeft het afschaffen van de ecocheques tegengehouden. Grote baas Pieter Timmermans krijgt nu een storm van kritiek nadat hij de meest wereldvreemde argumenten kwam aanbrengen om die cheques toch maar te behouden. Het toont pijnlijk aan dat binnen de Groep van Tien het helemaal niet gaat over het algemeen belang.

De Groep van Tien is hét orgaan voor sociaal overleg, waar vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers elkaar vinden. Maar het moet ook de plek zijn waar die groepen proberen om akkoorden te maken in het algemeen belang, waar iedereen beter van wordt.

Het dossier van de ecocheques wordt nu symbolisch voor hoe die Groep van Tien helemaal niet redeneert in functie van dat algemeen belang, maar eerder het eigenbelang. Met een absurd interview van Pieter Timmermans, de baas van het VBO, als pijnlijk bewijsstuk.

Even ter herinnering, het gaat over veel geld: 1,45 miljoen Belgen kreeg via z’n werkgever tot 250 euro per jaar via die cheques. Maar de rompslomp is groot, de commissies hoog, en veel mensen vergeten vooral uiteindelijk die cheque uit te geven. Net als de maaltijdcheques overigens. Bovendien is er maar een minimale link met ‘groene’ producten: van gipsplaten tot biowijnen, over wasmachines tot elektronica. Alles kan en mag met ecocheques. Plus: voor de bedrijven die de cheques geven is de administratieve rompslomp niet te onderschatten.

Wie wint dan eigenlijk met die cheques? Wel drie bedrijven, Sodexo, Edenred en Monnize, verdienen er erg veel geld aan. Zij zitten in het VBO en hebben die stevig voor hun kar gespannen, zo blijkt. Want Pieter Timmermans riep plots dat werkgevers helemaal niet af willen van die ecocheques, in een gesprek met De Tijd: “Wij zullen toch wel weten wat er bij het overgrote deel van de bedrijven en de werknemers leeft?”, en ook deze sluitende argumentatie: “Bij het personeel van het VBO zijn er bijvoorbeeld mensen die de cheques wel appreciëren.”

“Framing dat wij wereldvreemd zijn”

Hij had het verder ook over “framing dat wij wereldvreemd zouden zijn”. Om vervolgens wel een zeer vreemde redenering te maken: “Op ecocheques is het moeilijk om belastingen in te voeren, maar bij een nettovergoeding gaat dat al veel gemakkelijker.” Dus: we mogen een verouderd systeem niet afschaffen omdat het anders misschien ooit belast kan worden. En plots zijn er ook nog ‘economische voordelen’: Timmermans vindt het geweldig dat de cheques in België moeten worden uitgegeven. Enkel dus voor de Belgische economie. Voor de duidelijkheid, het zou volgens het VBO gaan over 70 miljoen euro minder voor de Belgische economie, op een totaal van 205 miljard euro. Op de vraag of dat niet bijzonder paternalistisch is, schoot hij terug: “Wij zijn paternalistisch? De overheid heeft zelf de cadeaucheques, de cultuurcheques en de sportcheques gecreëerd.”

De andere werkgeversorganisaties, die geen Sodexo, Edenred of Monnize onder hun leden hebben, zijn wel radicaal tegen. Zo noemt Unizo de cheques “veel te duur voor KMO’s en handelaars. “Schaf de ecocheque af en geef het bedrag rechtstreeks aan de werknemer”, zegt Voka. Bekende econoom Geert Noels stelt het ondertussen zwart op wit: “De discussie over de ecocheque toont pijnlijk aan dat de belangen van de loontrekkende voor de Groep van Tien niet primeren.”

De huidige meerderheid van N-VA, CD&V, MR en Open Vld was klaar om de cheques af te schaffen, het voorstel was al ingediend. Maar door de lobbying van onder meer het VBO zetten CD&V en MR het licht terug op oranje, tot grote woede van Open Vld en N-VA. Die hopen dat de afschaffing er alsnog komt.

Meer
Lees meer...