Prince was al jaren verslaafd aan zware pijnstillers en had een cocaïneprobleem

Prince was al jaren verslaafd aan zware pijnstillers en had een cocaïneprobleem

De speurders die de dood van Prince onderzoeken zitten nog op één piste: zware pijnstillers. Er duiken ook steeds meer getuigenissen op waaruit blijkt dat zijn verslaving aan die pijnstillers al jaren, zelfs meer dan 15 jaar, bezig was. Zijn overleden broer en zus vertelden bijvoorbeeld al in 2001 aan hun advocaat dat ze vreesden voor zijn leven door zijn “substantieel” gebruik van pijnstillers, maar ook cocaïne. Zijn stiefbroer bekende dat hij met valse voorschriften Percocet voor Prince moest kopen.

Zaterdag schreven we al dat Prince een probleem had met Percocet, een bijzonder verslavende pijnstiller. We weten ondertussen dat er grote hoeveelheden van die pijnstiller – die overigens ook Michael Jackson fataal werd – zijn gevonden in Paisley Park en op de persoon van Prince na zijn overlijden.

Het onderzoek naar zijn dood zou ondertussen ook helemaal in die richting gaan. Los van het feit dat de pijnstiller werd gevonden in zijn huis en op zijn persoon, en dat hij moest behandeld worden met een save shot Narcan na een overdosis Percocet vijf dagen voor zijn dood (zijn privéjet moest daarvoor een noodlanding maken), zijn er ook verklaringen van mensen uit de omgeving van Prince die resoluut wijzen op een verslaving aan Percocet.

2001

Tot nu werd ook verondersteld dat Prince was begonnen – op doktersvoorschrift – met de pijnstiller na een operatie aan zijn heupen, in 2010. Maar blijkbaar begon hij er veel vroeger aan. Michael Padden, de advocaat van Lorna Nelson en Duane Nelson, de zus en broer van Prince die respectievelijk in 2006 en 2011 overleden, vertelde een krant in Minneapolis (en de politie) hoe zijn cliënten al in 2001 en daarna herhaaldelijk met hem spraken over de drugsproblemen van hun broer.

“Ze hadden daar niks bij te winnen, ze vertelden me dat omdat ze erg bezorgd waren. Ze hadden schrik dat de pijnstillers en zijn gebruik van cocaïne zijn leven vroegtijdig zouden beëindigen”, zegt Padden, die overigens een erg goeie reputatie geniet in Minneapolis.

Stroman

Broer Duane, die een tijd lang deel uitmaakte van het security team van Prince, vertrouwde de advocaat toe dat hij zich bijzonder ongemakkelijk voelde over hoe Prince hem gebruikte om mensen te betalen die zich als stroman Percocet lieten voorschrijven. Percocet die dan doorgegeven werd aan Prince.

Duane Nelson was eigenlijk de stiefbroer van Prince. Ze zaten samen op school in dezelfde klas en speelden in hetzelfde basketbalteam. Volgens Padden had hij zelf nog nooit van Percocet gehoord, tot Duane Nelson hem erover vertelde. Bovendien vertelde zus Lorna – onafhankelijk van Duane – hem hetzelfde. “Lorna told me that her brother would die young … before his time and of a heart attack”, vertelt Padden.

Broer Duane, die een tijd lang deel uitmaakte van het security team van Prince, vertrouwde de advocaat toe dat hij zich bijzonder ongemakkelijk voelde over hoe Prince hem gebruikte om mensen te betalen die zich als stroman Percocet lieten voorschrijven. Percocet die dan doorgegeven werd aan Prince.

Oxy

Percocet is een samengestelde pijnstiller die in de VS alleen op voorschrift verkrijgbaar is. Hij bestaat uit paracetemol en oxycodon. Oxycodon is een krachtig opioïde analgeticum, dat bereid wordt uit thebaïne. Het is een semi-synthetische opioïde, omdat het gemaakt wordt van een natuurlijk opiaat.

Het is ongeveer de meest verslavende pijnstiller die bestaat. Op basis van gewicht is oxycodon twee keer potenter dan morfine en het wordt wordt oraal, nasaal en rectaal beter geabsorbeerd dan morfine. Het werkt niet alleen op somatische pijn maar ook op neuropathische en viscerale pijn.

Omdat het bijzonder pijnstillend is, euforie veroorzaakt én bovendien werkt als een antidepressivum, is het vooral in de Verenigde Staten, waar het bovendien massaal wordt voorgeschreven, een populair middel onder drugsgebruikers geworden.

Oxycodon is overigens dezelfde pijnstiller die Michael Jackson fataal werd. Hij was er 15 jaar lang aan verslaafd en begon er ook mee na één van de talrijke operaties die hij onderging.

Prince bezocht vier keer zijn apotheek met een voorschrift voor de pillen alleen al in de laatste week voor zijn overlijden, is ondertussen ook uitgelekt. Hij haalde ze niet zelf af aan, maar wachtte buiten op het parkeerterrein op zijn pillen. Er is een foto van Prince die ijsberend rondloopt op die parking, wachtend op de pillen. Hij werd enkele uren voor zijn dood genomen.

20.000 doden per jaar

In de VS gebruiken naar schatting meer dan 10 miljoen mensen wel eens de pijnstiller. Het leidt jaarlijks tot meer dan 20.000 doden en meer dan 100.000 gebruikers van het middel belandden jaarlijks op de ER wegens een overdosis. Onlangs schreven we nog een artikel over oxycodon nadat instanties in de VS en Australië aan de alarmbel trokken. Voor ons land zijn er geen officiële cijfers, maar een rondvraag bij apothekers leerde ons dat ook in Vlaanderen steeds meer mensen die zware, verslavende pijnstillers nodig hebben. Ze spreken van “makkelijk een verviervoudiging” van het aantal voorschriften de jongste jaren.

Daarbij valt overigens aan te stippen dat in de westerse wereld er nog steeds acht keer meer mensen om het leven komen elk jaar door misbruik en overdosissen van pijnmedicatie en slaapmiddelen waar ze een voorschrift voor hebben dan door illegaal verkregen drugs. In West-Europa alleen vallen elk jaar meer dan 20.000 doden door een overdosis van een pijnstiller of een slaapmiddel waar een voorschrift voor is. Het aantal doden door overdosissen pijnstillers is zelfs verviervoudigd in de VS de jongste tien jaar. Zowel in de VS als in Australië stellen ze een spectaculaire toename van het gebruik van zware pijnstillers vast. Artsen schrijven die nu 10 tot 15 keer meer voor dan vijftien jaar geleden, een cijfer dat ook in Europa in die lijn blijkt te liggen.

Zes op de tien

Het probleem is dat die pijnstillers niet alleen erg sterk zijn, ze zijn ook bijzonder verslavend. Wat nu in de hele westerse wereld wordt vastgesteld is dat wanneer artsen stoppen met ze voor te schrijven aan patiënten omdat ze oordelen dat ze die niet meer nodig hebben in hun behandeling, tot 6 op 10 van de patiënten op zoek gaan naar die pijnstillers omdat ze er aan verslaafd zijn.

En waar een vraag is, ontstaat een aanbod. En pijnstillers met opiaten zoals “oxy” blijken bijzonder makkelijk te koop en te bestellen op het internet. Of ze worden gewoon gedeald. Een steeds groter wordende proportie van de handel van de Mexicaanse drugskartels maar ook de Italiaanse en Russische maffia is in dit soort pijnstillers.

Coming down from the high of Percocet can include increased heart rates and hypertension, fever, chills and aches, sweating, tremors, seizures, panic attacks, insomnia, paranoia, depression, and anxiety. The come down can be very painful and uncomfortable, meaning the addict is constantly thinking about when and how they’re going to secure their next fix. 

Gevaarlijkste geneesmiddel op de markt

De Californische gezondheidsdienst verklaarde Percocet vorig jaar nog dat Percocet het gevaarlijkste “geneesmiddel” op de markt is. “Coming down from the high of Percocet can include increased heart rates and hypertension, fever, chills and aches, sweating, tremors, seizures, panic attacks, insomnia, paranoia, depression, and anxiety. The come down can be very painful and uncomfortable, meaning the addict is constantly thinking about when and how they’re going to secure their next fix. Drug addiction is a constant roller coaster of highs and lows”, staat er in een rapport over het “Percocet-probleem”.

Dat lijst ook de nevenwerkingen op, op korte en lange termijn. Het is een hallucinant lijstje: misselijkheid en overgeven, woede-aanvallen, paranoia, angst- en paniekaanvallen, stemmingswisselingen, depressie, slapeloosheid, zelfmoordneigingen, ontkoppeling van de werkelijkheid, persoonlijkheidsveranderingen, minderwaardigheidscomplexen, apathisch gedrag, ademhalingsmoeilijkheden, nier- en leverziekte, hartproblemen, darmproblemen.

Gesponsorde artikelen