Russische voetbalbond wil UEFA verlaten en zich aansluiten bij Azië

De Russische voetbalbond Russia Football Union (RFU) overweegt om de deur met Europa definitief dicht te trekken. Russische nieuwsmedia melden namelijk dat de RFU erover nadenkt om de Europese voetbalbond UEFA te verlaten en zich aan te sluiten bij de Asian Football Confederation (AFC). De UEFA heeft alle Russische voetbalploegen tot nader order geschorst, iets wat het land nu hoopt te omzeilen met de aansluiting bij Azië.

Wat ging eraan vooraf?

 • In februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen.
 • Als gevolg daarvan besliste de Union of European Football Associations (UEFA) om alle Russische voetbalploegen te schorsen. De maatregel geldt zowel voor clubelftallen als voor nationale selecties.
  • Spartak Moskou werd daardoor met onmiddellijke ingang uit de achtste finale van de Europa League gezet.
  • Ook de Russische nationale ploeg mocht zijn play-offs voor het WK in Qatar tegen Polen niet spelen.
 • De Russische voetbalbond was in maart tegen die beslissing in beroep gegaan bij het Court of Arbitration for Sport (CAS), maar werd daarbij in het ongelijk gesteld.
 • In mei bevestigde UEFA die maatregelen en besliste het dat Russische ploegen ook in de toekomst uit al hun competities geweerd worden. Het land mag daardoor onder andere niet meedoen aan kwalificaties voor het EK in 2024. Russische clubteams mogen dan weer niet deelnemen aan Europese voetbalcompetities. Ook in vrouwencompetities, futsal en jeugdcompetities blijven Russische ploegen geweerd.
 • De Russische nationale mannenploeg kon door die schorsing de voorbije maanden slechts drie vriendschappelijke wedstrijden afwerken. Zo speelde het tegen Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan, drie voormalige Sovjetlanden die allemaal aangesloten zijn bij de Aziatische voetbalbond.

Asian Football Confederation (AFC)

Wat wil Rusland nu doen?

 • Alexander Dyukov, voorzitter van de Russische voetbalbond, liet gisteren aan de Russische staatsmedia – via Reuters – weten dat het land overweegt om zich aan te sluiten bij de Asian Football Confederation (AFC).
 • “Ik heb nog niet met vertegenwoordigers uit Azië gesproken omdat we momenteel aangesloten zijn bij de UEFA en zij ons beschouwen als lid van de Europese familie. Het zou ongepast van ons zijn om over hun hoofden onderhandelingen te beginnen”, zei hij daarover. Daarmee lijkt Dyukov te proberen om de druk te verhogen op de UEFA om hun schorsing op te heffen.
 • Als Rusland zich aansluit bij AFC zouden Russische clubteams in de Aziatische Champions League kunnen uitkomen. Daarnaast hoopt het land ook dat het via de Aziatische kwalificaties wel op het volgende wereldkampioenschap voetbal in 2026 kan geraken. Daarvoor moet de Wereldvoetbalbond FIFA wel ook zijn schorsing opheffen.
 • In Azië zou Rusland meer kans maken om sneller opnieuw officiële wedstrijden te mogen spelen, waardoor het land kan aantonen dat het niet geïsoleerd staat.

Meer
Lees meer...