Serie om dit weekend te bingewatchen: ‘Frequency’, als je het verleden nu eens kon veranderen met een radio

Tijdreizen is een populair thema bij veel series, maar ‘Frequency’ pakt het iets origineler aan. In dit verhaal reist het hoofdpersonage niet zelf door de tijd. Ze heeft een radio waarmee ze plots op dezelfde frequentie zit als haar intussen overleden vader. Alleen zit hij in het jaar 1996 aan z’n radio met haar te praten. Kan ze het verleden zomaar veranderen?

Het is een gouden wet in de wereld van het reizen door de tijd: knoei niet met het verleden, want dan verander je ook het heden! Maar als je al je hele leven geobsedeerd bent door wat er met je vader gebeurd is, en plots heb je hem aan de lijn, dan is de verleiding wel heel groot. Raimy Sullivan is een jonge vrouw die als rechercheur voor NYPD werkt. Daarmee is ze in de voetsporen van haar vader getreden. Frank Sullivan kwam om het leven tijdens een missie toen Raimy nog een jong meisje was.

Radio

Op een dag vindt ze zijn oude radio terug en ze begint een gesprek op een willekeurige frequentie. Wat ze dan nog niet weet, is dat de man aan de andere kant van de lijn haar vader is. Die zit in het jaar 1996, kort voor zijn dood, op dezelfde radio met de volwassen versie van zijn dochter te praten. Iedere aflevering telt zo wel een paar interessante conversaties tussen Raimy en Frank via de oude radio. Want waarover zou jij het hebben als je plots met een twintig jaar jongere kopie van je eigen vader zou praten?

Natuurlijk duurt het even voor ze goed begrijpen wat er aan de hand is, maar de band tussen een vader en z’n dochter is sterk genoeg om zelfs een andere tijdsdimensie te overleven. Daar komt nog eens bij dat Frank intussen overleden is en Raimy haar vader, die vaak undercover was, nooit echt goed heeft gekend. Wanneer ze hem vertelt dat ze nu bij de politie werkt, is Frank uiteraard trots. Opgetogen zegt hij dat ze dan nu als vader en dochter bij hetzelfde korps zitten.

Op dat moment staat Raimy voor een dilemma. Vertelt ze hem dat hij over enkele dagen sterft en haar nooit zal zien opgroeien? Er zou geen serie gekomen zijn als de drang het uiteindelijk niet gehaald heeft. En zo probeert ze hem genoeg informatie te geven zodat hij het fatale moment overleeft.

Nightingale killer

Veel meer mogen we nog niet verklappen, maar aan het einde van de eerste aflevering wordt wel duidelijk dat de schade groot is. Mensen van wie ze houdt, kennen haar plots niet meer omdat ze elkaar nooit ontmoet hebben. En uiteindelijk zal Raimy meer verloren hebben dan gewonnen. Daardoor is de verleiding uiteraard groot om te blijven spelen met het verleden, of om het heden toch te proberen herstellen. Niet simpel als je alleen een radio hebt.

Een andere verhaallijn situeert zich rond de moeder van Raimy. Ook zij dreigt door de veranderingen plots te verdwijnen als slachtoffer van een seriemoordenaar. Samen met haar vader in 1996 probeert Raimy de zogenaamde ‘Nightingale killer’ te stoppen.

3 personages om te zien

1. Raimy Sullivan (Peyton List)

Raimy heeft eigenlijk bijna alles om gelukkig te zijn. Ze heeft een partner die ze graag ziet, ze heeft een succesvolle carrière uitgebouwd, … alleen is er een grote leegte in haar leven op de plaats waar haar vader zou moeten zitten. Dat gemis blijkt uiteindelijk zo groot dat ze er alles voor op het spel wil zetten. Al beseft ze dat nog niet op het ogenblik dat ze het leven van Frank redt. Daarna ziet ze alles om haar heen in stukken uit elkaar vallen.

Al geniet ze er uiteindelijk wel van om als vader en dochter een zaak te proberen oplossen. Haar vader zit wel de hele tijd aan de andere kant van de radio, want ook haar plan om z’n leven te redden is niet helemaal verlopen zoals ze het gehoopt had. In twintig jaar kan immers nog heel veel gebeuren.

Actrice Peyton List mag je niet verwarren met haar twaalf jaar jongere naamgenoot, die onder andere voor Disney al televisie maakte. Deze Peyton kan je in het verleden wel al gezien hebben in Mad Men. Ze begon haar carrière als soapactrice in As the World Turns. Daarin speelde ze meer dan 300 afleveringen mee.

2. Frank Sullivan (Riley Smith)

De serie speelt zich uiteraard zowel in 2017 als in 1996 af. Nu Frank zijn fatale moment overleefd heeft, duiken er immers nieuwe problemen op. Zo botert het niet meer met zijn vrouw en kan hij zijn werk en zijn gezin niet met elkaar combineren. Toch heeft hij zijn echtgenote nodig om andere gebeurtenissen tegen te houden. Intussen loopt er ook een jongere versie van Raimy bij hem rond. Zij praat zelfs even met de volwassen Raimy via de radio.

Aanvankelijk dacht Raimy dat Frank een corrupte agent was, of dat wilden ze haar toch doen geloven. Al gauw ontdekt ze dat Frank helemaal niet overeenkomt met dat beeld.

Acteur Riley Smith speelde ook al bijrollen in tal van tv-series. Enkele van de bekendste zijn True Blood, True Detective en 24. Grappig: ook hij heeft een bekende naamgenoot, maar die Riley Smith is een intussen overleden American football-speler.

3. Julie Sullivan (Devin Kelley)

Onze drie personages zijn eigenlijk gewoon het gezin Sullivan. Julie is de moeder van Raimy, en in het begin lijkt ze niet zo’n belangrijke rol te spelen. Behalve dan in het verleden, waar ze moeite heeft om Frank na een undercover opdracht weer in huis te halen. Nadat Raimy met het verleden geknoeid heeft, wordt ook Julie plots een centraal personage en zal Raimy samen met Frank opnieuw moeten ingrijpen om een fatale gebeurtenis te voorkomen.

Aangezien je haar bijna alleen in het verleden bezig ziet, gaat het hier om het personage uit 1996. Daarom kon opnieuw een jonge actrice worden gekozen, want Devin Kelly is ongeveer even oud als de actrice die haar dochter Raimy speelt. Kan je nog volgen? Tijdreizen is niet simpel …

Waarom kijken?

CW heeft de serie na één seizoen helaas stopgezet. Niet dat Frequency slecht was, integendeel zelfs, maar series schieten nu eenmaal als paddenstoelen uit de grond en in het voorjaar wordt doorgaans de hakbijl bovengehaald. Om de fans niet te veel teleur te stellen is er wel nog een epiloog gemaakt die vertelt hoe het met de personages is verlopen. Die iets meer dan drie minuten durende video kan je online terugvinden. Al kan dat ene seizoen daar ook wel los van bekeken worden.

Op die manier kan je de dertien afleveringen via Netflix perfect op enkele avonden bingewatchen. Alsof je naar een lange film in verschillende delen aan het kijken bent. Op dat vlak is het misschien zelfs goed dat CW geen vervolg besteld heeft. Dit soort reeksen begint met een aantrekkelijk eerste seizoen, maar hoe hou je dat niveau aan als het verrassingseffect er in een eventueel tweede seizoen niet meer is? Natuurlijk was het leuker geweest als ze op voorhand een einde voor de reeks hadden bedacht, maar laat dat je vooral niet tegenhouden als je dit soort series graag ziet. Tijdreizen met een twist, en zeker geen tijdsverlies!

Meer
Lees meer...