Turkse minister zegt te werken aan nieuwe graandeal met Moskou en Kyiv

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu maakte op zondag bekend dat Ankara druk bezig is de graandeal te verlengen die vorig jaar in juli voor het eerst werd gesloten. Dankzij de deal kan graan worden vervoerd uit drie Oekraïense havens, over de Zwarte Zee, naar Turkije. Vandaaruit wordt het graan vervolgens verder verspreid naar kopers wereldwijd.

Het nieuws: “We werken hard aan de vlotte uitvoering en verdere uitbreiding van de overeenkomst over het Zwarte-Zeegraan”, zei Cavusoglu in een toespraak tijdens de VN-conferentie in Doha, Qatar. De huidige versie van de deal werd in november verlengd en loopt af op 18 maart.

 • Op woensdag zei Rusland dat het alleen zou instemmen met een verlenging van de graandeal als er rekening wordt gehouden met de belangen van de eigen landbouwproducenten.
  • Russisch minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov benadrukte dat “voortzetting van de overeenkomst alleen mogelijk is als rekening wordt gehouden met de belangen van de Russische landbouw- en kunstmestproducenten“.
 • De export van graan uit Oekraïne lag na het uitbreken van de oorlog een tijd volledig stil. Rusland bezette de verschillende havens in het land en verstoorde het transport op de Zwarte Zee.
  • Moskou werd ervan beschuldigd met de blokkades de levering van grondstoffen voor voedsel als drukkingsmiddel tegen Oekraïne en het Westen gebruikte.
  • Volgens AP News zijn dit jaar alleen al honderden extra doden gevallen als gevolg van een hongersnood die genadeloos huishoudt op het Afrikaanse continent. Op het continent stijgen in de schaduw van de oorlog in Oekraïne de prijzen van basisproducten, zoals tarwe en bakolie, pijlsnel.
 • In juli 2022 ondertekenden de strijdende partijen Rusland en Oekraïne de overeenkomst met bemiddelaar Turkije (onder toezicht van de Verenigde Naties). Daarmee kwam er een einde aan een maandenlange verstoring van de Oekraïense graanexport.

Verenigde Staten gaan Oekraïense landbouw ondersteunen

 • Het Witte Huis kondigde afgelopen donderdag drie nieuwe partnerschappen aan in een poging de landbouwsector in Oekraïne te ondersteunen.
 • De partnerschappen maken deel uit van een poging om de Oekraïense economie her op te bouwen en de wereldwijde voedselcrisis te verlichten.
 • Het Oost-Europese land wordt mondiaal beschouwd als een belangrijke voedselproducent. De Oekraïense landbouwsector is daarnaast verantwoordelijk voor ruim 40 procent van de totale export van het land.
  • Volgens het ministerie van Economie is de economie van het land in 2022 met meer dan 30 procent gekrompen nadat de brute invasie van Rusland de infrastructuur verwoestte, bedrijven schade berokkende en het dagelijks leven verstoorde.
 • Ook zou Rusland graan uit bezette Oekraïense gebieden stelen en illegaal exporteren naar Syrië.
Meer
Lees meer...