453 miljoen euro per jaar voor Beweging.net… wie durfde te zeggen dat de macht van de christelijke zuil gebroken was?

epa

Neen, er is geen sprake van dat de verzuiling in Vlaanderen voorbij is. De traditionele drie politieke families hebben nog steeds vertakkingen overal in de samenleving, en het is de belastingbetaler die dat mee financiert. Want uit voorlopige cijfers van parlementslid Lorin Parys (N-VA) blijkt dat de christelijke zuil zo’n 540 miljoen per jaar binnen haalt, de liberalen en socialisten elk zo’n 100 miljoen.

De kracht van verandering is niet echt van toepassing op deze Vlaamse regering en de zuilen, de politieke families die hun vertakkingen hebben diep in het Vlaamse middenveld. Daarbij is de katholieke zuil de meest dominante. Dat blijkt uit de jaarlijkse stroom aan subsidies die uit de kas van de Vlaamse regering vloeit, in de richting van het middenveld en dus de vakbonden, mutualiteiten, zorgkassen en andere, die allemaal deel uitmaken van één van de zuilen.

Sinds de nieuwe Vlaamse regering, een centrumrechtse coalitie met N-VA, CD&V en Open Vld regeert, is de som aan subsidies nog geklommen met liefst 100 miljoen euro, tot 790 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van N-VA-parlementslid Lorin Parys, die hij aan Het Laatste Nieuws en De Tijd gaf. Helemaal onlogisch is die stijging niet, de meeste budgetten worden gebruikt om de sector rond het departement Welzijn te financieren, en daarin stijgen de kosten elk jaar.

Op twitter clashte Parys ondertussen al zwaar over de cijfers met Caroline Copers, topvrouw van het ABVV van de socialistische zuil. Het argument dat de Vlaamse regering “aan sociale afbraak doet” kan volgens Parys niet gerijmd worden met de stijging van al die middelen. Copers wees erop dat de Vlaamse burger wel degelijk meer betaalt onder deze ploeg.

540 miljoen per jaar voor christelijke zuil

Toch zijn het niet de socialisten die het meeste krijgen uit de subsidiestroom. Veruit de grootste is Beweging.net, het vroegere ACW. Dat maakte de laatste jaren een moeilijke periode door, omdat het met de val van Dexia een heel pak financiële slagkracht verloor. Het financiële vehikel Arco, de beleggerskas van het ACW, ging namelijk mee ten onder. En bij de afwikkeling van die teloorgang moet het ACW nu nog mee gaan betalen.

Maar een blik op de cijfers leert dat Beweging.net vandaag per jaar 453 miljoen binnen haalt. Heel de christelijke zuil samen komt overigens op zo’n 540 miljoen, waarmee ze ook ontzettend dominant zijn. Bijna 70 procent van heel het budget voor het middenveld vloeit immers naar hen. De liberale zuil is verrassend genoeg tweede, met 14 procent en 108 miljoen euro. De socialisten komen op de derde plaats, met 93 miljoen euro en 12 procent.

De N-VA heeft er zo meteen wel een stevig argument bij naar het middenveld over de besparingen. Via Hart Boven Hard verenigden die zich in een protest tegen de centrumrechtse regering, met als groot argument dat deze coalitie hen veel te hard aanpakte. “Je kan niet zeggen dat het middenveld kapot bespaard is. Ik wil de sectoren wel eens zien waar er in tijden van crisis dit soort groei is”, zegt Parys.

De N-VA wil nu dat minister van Begroting Bart Tommelein (Open Vld) een transparante subsidiedatabank opzet, zodat iedereen kan zien waar de stromen precies naartoe lopen. Historisch is de Vlaams-nationale beweging, waar de N-VA ook uitkomt altijd erg tegen de verzuiling gekant geweest. De argwaan tussen de Vlaams-nationalisten en de christelijke zuil neemt niet af, nu ze samen in coalities het land besturen. Systematisch staan ACW of Beweging.net en N-VA met getrokken messen naar mekaar.

Meer
Lees meer...