Blijkbaar is je smartphone gebruiken op toilet toch niet zo gezond

Iedereen gebruikt zijn smartphone op toilet. Geef maar toe dat je ook nadat je ‘klaar bent’, nog zit te scrollen op Instagram en schaamteloos op WhatsApp blijft chatten. We vinden dat allemaal de normaalste gang van zaken, maar eigenlijk klinkt dat toch een beetje smerig, niet? Blijkbaar zou je verschillende bacteriën verspreiden omdat je je smartphone eigenlijk nooit proper maakt.

Jezelf bezighouden met je smartphone terwijl je je behoefte doet, is niet meer dan normaal. Maar eigenlijk kan je terwijl je leuk op Instagram scrolt op toilet, anderen nadien erg ziek maken. Je wast waarschijnlijk wel je handen, maar je smartphone maak je nooit proper hé?

Volgens een studie die werd gepubliceerd in Annals of Clinical Microbiology and Antimicrobials blijkt dat mobiele telefoons heel veel bacteriën dragen. Zo’n 95 procent van de smartphones van gezondheidswerkers hadden een bacteriële besmetting, waarvan sommige zelfs infecties veroorzaken. Daarnaast hebben onderzoekers aan de universiteit van Arizona ook gevonden dat onze smartphones tien keer zoveel bacteriën dragen als toiletten. Wat geeft het dan niet als je je smartphone gebruikt op toilet?

Ziek telefoneren

Als je ziek bent en met iemand telefoneert, verzamelt je smartphone ook allerlei ziektekiemen. Eens iemand anders je gsm gebruikt, hangt die er ook makkelijk aan. Volgens de Centers for Disease Control kunnen bepaalde ziektekiemen zelfs tot 24 uur leven op de oppervlakte van je smartphone.

Jamin Brahmbhatt, een uroloog bij het Orlando Regional Medical Center in Florida, bevestigt dat het gebruik van je smartphone op toilet geen slimme zet is. Volgens hem zijn badkamers eigenlijk niet zo proper omdat er heel wat bacteriën zitten. “In de badkamer zitten heel wat bacteriën, op de doorspoelknop, de deurhandgrepen, de wc-bril en handvatten”, zegt hij in Health. “Je kan je handen misschien wel wassen nadien, maar je gsm niet.” We wassen onze smartphone inderdaad nooit, want ja … dan gaat die kapot. Daarnaast verspreiden we dan ook de bacteriën. Iedereen heeft wel eens iemand anders zijn gsm vast.

Is dat echt zó erg dan?

We denken allemaal wel dat “het toch niet zo erg zal zijn”, maar studies zeggen wat anders. Je moet weten dat je je gsm vaker gebruikt dan je denkt. Gemiddeld raken we zo’n 2.600 keer per dag onze smartphone aan. En met aanraken bedoelen we ook elke toets die je induwt om een bericht te typen. Bacteriën en virussen verspreiden zich heel snel op je smartphone waardoor elke dag kans maakt om een infectie te krijgen.

Uiteindelijk moet je je ook niet heel veel zorgen maken. Als je gezond bent, dan kan zo’n infectie misschien gewoon wat buikpijn veroorzaken. Maar iemand die al makkelijk ziek wordt en sneller vatbaar is voor bacteriën, ja … die moet een beetje beter opletten. Vooral mensen die oud of jong zijn of een lage immuniteit hebben, maken een grotere kans op een infectie. “Als je in deze groep zit, is het zelfs nog belangrijker om belang te hechten aan hygiëne”, zegt Brahmbhatt.

Wat kan je doen?

Om ervoor te zorgen dat je minder kans hebt op infecties door je smartphone, zou je eigenlijk je gsm niet mogen gebruiken op toilet. Maar we weten allemaal dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan. Na je toiletgebruik moet je je handen zeker goed wassen.

Als laatste kan je natuurlijk ook je gsm regelmatig schoonmaken met een vochtig doekje. Let wel op dat je geen beschadigende producten gebruikt op je smartphone. Maar hey, no worries: er bestaan echt wel doekjes die je smartphone niet beschadigen maar wel schoonmaken.

Meer
Lees meer...