“Belgen betalen twee keer te veel voor internet”: grote telecom-baas beschuldigt Telenet en Proximus

We betalen te veel voor ons internet, onze data en telefonie. Dat zeggen experts al veel langer, maar nu bevestigt Michaël Trabbia, de CEO van Orange (het vroegere Mobistar) dat helemaal. Niet zonder eigenbelang natuurlijk: hij wil meer marktaandeel. Maar als zo’n CEO het zegt, weet je meteen hoe laat het is. En hij noemt man en paard: het duopolie Telenet-Proximus is verantwoordelijk voor die te hoge prijzen…

In een markt met maar twee spelers is het niet zo moeilijk om winst te maken: beiden houden gewoon de prijzen lekker stevig hoog. Een duopolie heet zoiets, een monopolie met twee.

Op de telecom-markt van vast internet in België is er sprake van zo’n duopolie, al is dat in Vlaanderen eentje van Telenet en Proximus en in Wallonië is het Voo en Proximus. Het maakt dat de grote spelers hun prijzen zonder al te veel tegenstand kunnen verhogen. Experts wijzen erop dat zo onder meer de inflatie in België naar ongekende pieken gaat: we zitten aan percentages die veel hoger zijn dan onze buurlanden, en daar zitten de steeds duurdere prijzen van Telenet, Proximus en Voo voor iets tussen.

“Jullie betalen twee keer de gangbare prijs in andere landen van West-Europa”

De grote baas van Orange, Michaël Trabbia, zegt dat nu ook letterlijk. Orange is het vroegere Mobistar, ooit de nummer twee voor mobiele telefonie. Alleen heeft Orange nooit de stap gezet naar vaste telefonie en internet. Niet onlogisch: Proximus heeft haar koperen netwerk dat het vroegere Belgacom ooit installeerde. En via de kabel komen Telenet en Voo quasi overal de huizen binnen. Zonder zo’n ‘vast’ netwerk is dat moeilijker.

Via het kabelnetwerk van Telenet gaat Orange nu ook internet thuis aanbieden. Voor een pak minder geld dan Telenet en Proximus zelf. Maar Trabbia geeft het letterlijk toe, internet in België is gewoon te duur. “Het is zo dat er twee duopolies zijn op de vaste verbindingen (…). Door dat duopolie zijn de prijzen hier hoog. Bijna twee keer de gangbare prijs in andere landen van West-Europa. Dus ook al zijn onze concurrenten heel sterk en bekend, dat schept mogelijkheden voor ons”, zo zegt hij aan De Standaard.

En op de vraag of hij het erg vindt dat Telenet regelmatig zijn prijzen verhoogd, moet Trabbia eens goed lachen: “Dat is een goede zaak. Wanneer zij duur zijn, ben ik heel gelukkig.”

Telenet heeft met de overname van Base nu ook een mobiel netwerk in handen, en wil zo ook mobiel over Orange springen. Maar door nu ook internet thuis aan te bieden, hopen de Fransen dus die poging te kunnen stoppen. Orange is zo’n 15 tot 20 euro goedkoper dan Telenet en Proximus, zo zegt de CEO zelf. En ze proberen ‘extraatjes’ te bieden, zoals het sportkanaal ‘Eleven’ dat gratis is.

Vraag is dus of Trabbia echt de strijd om de prijs met de twee grote zal aangaan. Want een kleiner marktaandeel veroveren in een markt waar erg veel winst wordt geboekt omdat het een duopolie is, kan ook al heel mooie cijfers opleveren…

Meer
Lees meer...