Belgische voetbalbond reageert op vraag voor gelijk loon van Red Flames: “Geven al geld van mannen aan vrouwen”

De Belgische voetbalvrouwen moeten niet hopen op dezelfde vergoeding als hun mannelijke collega’s. Dat heeft de voetbalbond laten weten in een reactie op de commotie die daarrond was ontstaan. Sterspeelster Tessa Wullaert, die de discussie op gang bracht, is niet verbaasd en noemt het een typische Belgische reactie.

Het was eigenlijk de Noorse voetbalbond die zondag het onderwerp lanceerde. Daar krijgen de mannelijke en vrouwelijke spelers van de nationale vrouwenploeg voortaan dezelfde vergoeding. Dat is een unicum in het voetbal, al leeft de discussie ook in onder andere Denemarken en de Verenigde Staten. Tessa Wullaert, sterspeelster van de Belgische Red Flames deelde dat nieuws op Twitter met een knipoog. En al snel vroegen veel volgers zich af of zoiets bij ons niet ook mogelijk is.

“Het vrouwenvoetbal heeft nog niet dezelfde economische waarde als het voetbal bij de mannen. De inkomsten voor de bond zijn niet dezelfde. Bij de mannen verdienen we veel geld aan tv-rechten, tickets, sponsoring, …”, legt Koen De Brabander, CEO van de KBVB uit in Het Nieuwsblad.

Hij gaat zelfs nog verder: “We gebruiken al geld van de mannen om de vrouwen te ondersteunen. Zo hebben we afgelopen zomer ervoor gezorgd dat alle speelsters voor en tijdens het EK drie maanden betaald werden”, zegt hij. De meeste speelsters van de Red Flames zijn geen profs en moesten in die periode dus onbetaald verlof nemen.

“Wat brengt het vrouwenvoetbal in België op?”

Ook econoom Trudo Dejonghe volgt in Het Nieuwsblad die redenering. “Wat brengt het vrouwenvoetbal in België op aan ticketing en merchandising? Dat zal niet veel zijn. Als zij ook een stadion met 50.000 toeschouwers vullen, Panini-albums verkopen en sponsors aantrekken, hebben ze recht van spreken”, verklaart hij het verschil.

Hij wijst er ook op dat de situatie niet vergelijkbaar is met die in Noorwegen. In het Scandinavische land heeft de vrouwenploeg een lange succesvolle geschiedenis. Ze pakten al goud op de Olympische Spelen en werden wereldkampioen, terwijl de mannenploeg meestal niet eens op grote tornooien raakt. Al gaat het de laatste jaren iets minder met de Noorse vrouwenploeg. zo verloren ze op het EK nog met 0-2 van de Red Flames.

Verschil in vergoeding kleiner in Noorwegen

Het verschil in vergoeding was in Noorwegen dan ook veel kleiner dan bij de Rode Duivels. Daar kregen de mannen dubbel zoveel als de vrouwen, een verschil van zo’n 325.000 euro dat nu is bijgepast. De kloof in België is vele malen groter, ook wat inkomsten betreft. Een thuismatch van de Rode Duivels levert aan ticketing al snel 1,5 miljoen euro op, terwijl een vrouwenwedstrijd zo’n 12.500 euro opbrengt.

Tessa Wullaert volgt die redenering niet. “Misschien is het wel een omgekeerd verhaal: als er meer geld wordt geïnvesteerd in het vrouwenvoetbal, wordt het voetbal er op lange termijn beter van. En dan volgen er automatisch ook meer inkomsten. Maar eigenlijk verbaast hun reactie me niet. Ik wist dat dit in België een moeilijk verhaal zou worden”, besluit ze.

Bekijk hier de poll op onze Facebookpagina (met een duidelijk resultaat):

Meer
Lees meer...